péntek, április 29, 2022

Csülkös bableves

Csülköt nem igen tudok venni, mert, ahol élek, sajnos ritkán kapható olyan igazi, "hazai"-féle. Szerencsére Húsvét előtt megleptek két szép darabbal, így nem volt kétséges, mi lesz az egyikből. A mangalica kolbász fele is belement, így aztán nem lehetett senkinek szava, hogy valami is kimaradt belőle.
Elkészítése talán nem a szokásos, ugyanis a csülköt külön főztem, aztán ennek a főzővízében készült véglegesen a leves. Ezt a rászánni való időbe bele kell kalkulálni, nem egy "hipp-hopp kész" valami...
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 jókora füstölt sertéscsülök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
5 gerez fokhagyma
3 babérlevél
10-15 szem bors
30 dkg tarkabab (egy éjszakán át áztatott, de min. 6 órán keresztül)
3-4 sárgarépa
1-2 sárga szín
ű répa, fehérrépa, esetleg paszternák
10 dkg füstölt kolbász (ha valaki szereti, lehet többet is)
1 ek liszt
2 tk f
űszerpaprika
3 dl tejföl
A megmosott csülköt helyezzük egy nagyobb fazékba, engedjünk rá annyi vízet, hogy jól ellepje. Tegyük hozzá a megpucolt vöröshagymát (egészben), 3 gerezd fokhagymát, babérlevelet és a szemes borsot (teatojásban). F
őzzük teljes puhulásig (kb. 2-3 óra). Hagyjuk a főzővízben kihűlni. Ekkor vegyük ki a vízből, csontozzuk ki és a húst aprózzuk fel. A levet szűrjük le. (Én ezt egy egész éjszakára hidegre teszem, hogy másnap könnyen zsírtalanítani tudjam. De persze, ez ízlés dolga...)
A lesz
űrt lébe tegyük a beáztatott, átmosott babot és főzzük félpuhára. (Ez az idő attól függ, milyen öreg a bab, kb. 1/2-1 óra.)
Közben pucoljuk meg a répaféléket, karikázzuk fel, adjuk a félig megf
őtt bableveshez és főzzük készre, míg minden puha lesz.
A maradék (
2 db) megpucolt fokhagymát daraboljuk apróra és egy kés lapjával törjük össze.
A karikára vágott kolbászt egy kisebb fazékban pirítsuk le, míg zsírt enged. Szedjük ki és tegyük félre. A kis
ült zsírt szórjuk meg a liszttel, folyamatosan kevergetve rövid ideig pirítsuk. Keverjük hozzá a fokhagymát, majd mikor jellegzetes illatát érezni kezdjük húzzuk, le a tűzről. Szórjuk meg a paprikával, adjunk hozzá a leves levéből néhány kanállal. Keverjük simára és csorgassuk a levesbe.
Sóval, borssal ízlés szerint ízesítsük.
Adjuk hozzá az 1-2 ev
őkanál levessel elkevert tejfölt, a felaprózott csülökhúst és a megpirított kolbászkarikákat. Rottyantsunk rajta egyet-kettőt és máris tálalhatjuk friss kenyér társaságában.

kedd, április 19, 2022

Répatorta

Ha Húsvét, akkor természetesen répatorta is kerül az ünnepi asztalra, persze a sült túrótorta mellé. Több próbálkozásom is volt ez ügyben már, de ez lett az etalon. Annyira finom, levegős, könnyű, hogy az ember csak eszi és eszi... Aki szereti a répás süteményeket, az most igazán jó helyen jár.  Nagyon érdemes elkészíteni...
Hozzávalók egy 26 cm átmér
őjű kapcsos tortaformához:
tészta:
50 dkg sárgarépa
csipet só
1 bio narancs lereszelt héja és leve
20 dkg darált mandula (esetleg 10-10 dkg darált mandula és dió vegyesen)
20 dkg búza finom liszt
2 tk süt
őpor
4 tojás
25 dkg cukor
1 dl napraforgóolaj
krém:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 ek porcukor
1 bio narancs lereszelt héja és leve
csipet tonkabab (elhagyható)
A süt
őt 180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés). A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. A sárgarépát megpucolom és finomra reszelem, csipe sóval megszórom. A lisztet a mandulával, narancshéjjal és a sütőporral összekeverem, majd a kissé kinyomkodott répát beledolgozom.
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verem és félreteszem.
A tojássárgát a cukorral, olajjal és narancslével kikeverem, a répa-liszt masszát hozzáadom és lazán összedolgozom.
Vigyázva beleforgatom a felvert tojáshabot is. A masszát a formába öntöm és a süt
ő középső rácsára tolva, kb. 50-55 perc alatt készre sütöm (tűpróba!). A formában langyosra hagyom hűlni, majd egy tálra csúsztatom és teljesen kihűtöm.
A krémhez a mascarponét kikeverem a cukorral, (tonkababbal), narancs reszelt héjával és levével. A tejszínt keményre felverem és beleforgatom a krémbe, ezzel kenem meg a már kih
űlt tortát. Színes cukorkával díszítem. Tálalásig hűtőbe tartom. 12 szeletet ad ki.

hétfő, április 11, 2022

Medvehagymás sajtos ropogós

Végre nálunk is itt a medvehagyma szezon. Persze, ilyenkor minden formában igyekszem bevinni a napi menünkbe, olykor-olykor egy, már régebbi receptem módosítása árán is. Ezt történt most a tekert sajtosommal is, amibe belevittem 2 marék felaprított medvehagymát, ezzel egészem más ízt adva az eddig kedvelt rágcsánknak.
Hozzávalók 2 tepsihez:
tészta:
250 g sima liszt
125 g vaj
1 tojás
1 kk só
1 tk süt
őpor
1 ek tej
töltelék:
125 g vaj
50 g emetáli sajt (lereszelve)
50 g füstölt sajt (lereszelve)
2 marék medvehagyma

1 tojás sárgája
A lisztbe elkeverem a sót, süt
őport, majd beledolgozom a vajat. Ezután hozzáadom a  tejet és a tojást. Mikor a tészta szép egynemű, 3 részre osztom, fóliába csomagolom és legalább 3 órára a hűtőbe rakom.
A töltelékhez a megmosott és leszárított medvehagymát aprítóban, vagy botmixerrel finommá aprítom. A vajat alaposan kikeverem a sajtokkal, sózom és elkeverem a medvehagymával.
A tésztákat téglalap formájúvá nyújtom, megkenem a krémmel és a hosszabbik oldalánál kezdve, szorosan feltekerem
őket. Fóliába csomagolom és pár órára a hűtőbe teszem. (Akár egy éjszakát is ott maradhat.)
A rudakat éles késsel vékonyan felszeletelem (3-4 mm), süt
őpapírral kibélelt tepsibe fektetem, tojássárgával megkenem és előmelegített, forró sütőben (200 fok, alsó-felső sütés) készre megsütöm.

szerda, április 06, 2022

Pirított zöldséges-ananászos wok főtt kacsahússal

Mert az ázsiai konyha nagy kedvelői vagyunk, nagy szeretettel igyekszem magam is próbálkozni vele. Ez a recept, őszintén mondom, fantasztikus. A húst előtte levesnek sok-sok zöldséggel megfőztem és csak azután került bele a wokba. A főtt kacsahús a zöldségekkel, szószokkal szenzációs együttest alkotott, ugyanakkor lett belőle egy jó kis levesem is. (Miután nem igen passzolnak össze, a levest természetesen más napokon fogyasztottuk.)
Az egész  procedúrának csak egy apró hátulütője van. Mégpedig az, hogy minden hozzávalót külön kell sütni, mert csak így érjük el, hogy a zöldségek egyformán roppanósak maradjanak. De esküszöm, megéri...
Hozzávalók 4-5 személyre:
1-2 ek földimogyoró olaj
1-2 ek szezámolaj

2 kisebb fej vöröshagyma
1/2 póréhagyma
10 dkg kisebb csiperkegomba (megtisztítva, kb. 4-5 mm vastagon felszeletelve)
15 dkg sárgarépa
1 kisebb blokkoli (kb. 20 dkg)
2 gerezd fokhagyma
húslevesben f
őtt kacsa színhús (nálam 1 nagy mellfilé, 5-6 mm vastagra szeletelve)
3 gerezd fokhagyma
(tisztítva, vékonyan felkarikázva)
15 g friss gyömbér (tisztítva, vékonyan felkarikázva)
1 friss chili paprika (
aki nem szeretné túl csípősre, először vágja hosszában félbe, távolítsa el az erejét, és ezt követően vágja csak össze)
3 ek szójaszósz
1 ek hoisin szósz (el is maradhat)
1 ek barna nádcukor
2 marék pucolt, sótlan földimogyoró
35 dkg ananász, feldarabolva (ha konzerv, akkor cukrozatlan)
A hagymát, póréhagymát megtisztítom, cikkekre vágom és egy nagy wokban a kétféle forró olajon üvegesre pirítom. Kiveszem egy külön tálra és félreteszem. A maradék olajon a gombát pár percig pirítom. Mikor már kissé megpuhult, de roppanós, melléteszem a félretett hagymákhoz.
A wokba beleszórom a megpucolt, felkarikázott répát (szükség esetén további olajat öntök még alá) és fed
ő alatt roppanósra párolom. Ezt is kiszedem a wokból, tányérra teszem és a megmosott, rózsáira szedett brokkolit szintén fedő alatt, megpirítom. Kiveszem egy tálra és a visszamaradt olajon a fokhagymát, gyömbért, a felaprózott chilit is megpirítom. Gyors mozdulatokkal kavargatom, nehogy odaégjen. Hozzákeverem a félretett, kész zöldségeket és a kacsahús szeleteket. Megöntözöm a szója,- és hoisinszósszal (ha van itthon, teszek hozzá 2 tk Tao Tao édes-pikáns chilimártást is), megszórom a cukorral és hozzáadom a földimogyorót, ananászt. Óvatosan átforgatom, átpirítom és jázmin rizzsel tálalom.

vasárnap, április 03, 2022

Kacsahúsleves

Ezt a levest nagyon szeretjük, nem utolsó sorban azért, mert a belevaló hús egy részéből, csodálatos ázsiai wokot készíthetek másnapra...
Nem egész kacsából főzöm, hanem inkább combból és filézett mellből. Időigényes, de ünnepnapok megkoronázása lehet.
Hozzávalók 4 személyre:
valamennyi marhacsont (el is maradhat, de szerintem nagyot dob az ízén)
1 kg kacsacomb, kacsamellfilé (vegyesen)
2 csapott ek só
1 fej vöröshagyma
3 nagyobb gerezd fokhagyma
10-15 szem szemesbors
hüvelyknyi friss gyömbér
fél póréhagyma
5 db sárgarépa
2 db fehérrépa (nálam sárga színű sárgarépa)
1 kisebb zellergumó
1 karalébé
1 zöldpaparika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
1-2 szál zellerzöld
2 babérlevél
1 szál rozmaring
1 tk szárított lestyán
4 szem szegfűbors
szerecsendió
néhány szál sáfrány
A mellekről leszedtem a bőrt, kisebb darabokra vágtam és egy serpenyőben kisütöttem. (Később kenyérrel, lilahagymával befalazoztam.) A visszamaradt kacsazsírból 2 ek-lal kivettem és egy nagy fazékba belecsorgattam. Felforrósítottam és a csontok minden oldalát megpirítottam benne.
Beletettem a kacsahúst is és felöntöttem 3 l hideg vízzel. Közepes lángon kezdtem el főzni. (Miközben habzott, ezt egy szűrővel eltávolítottam.) Mikor forrni kezdett, megsóztam és kb. 2/3 óráig kis lángon, gyöngyözve tovább főztem.
Ekkor beletettem a teafilter zacskóba tett, megtisztított fokhagymagerezdeket, szemesborst, gyömbért, rozmaringot, lestyánt, szegfűborst, babérlevelet, darabka szerecsendiót, az egészben hagyott, héjas vöröshagymát és további 1/2 órán át főztem. (Ekkor meg lehet kóstolni, hogy szükséges-e bele kevéske só.)  Hozzáadtam a félbe,- illetve négybe vágott zöldségeket, zöldpaprikát, paradicsomot, zeller,- és petrezselyemzöldet és a sáfrányt.
Bugyogtatva további 1 órát főztem. (Érdemes a húst, zöldségeket megszúrkálni, hogy elég puhák-e, mert ennek függvényében kell még tovább főzni a levest...)
Mikor minden megpuhult, levettem a fazekat a tűzről,  kb. 10 percig pihenni hagytam. A petrezselyem,- és zellerköteget eltávolítottam, külön tálra kivettem a húst, óvatosan, nehogy felkeveredjen,  leszűrtem a  levest. A zöldséget tálra rendeztem, majd a húsokkal és a közben kifőzött cérnametélttel (sajnos, csak bolti volt itthon) tálaltam a forró, illatos levest.

vasárnap, március 27, 2022

Sült túrótorta


Egyik sztár-receptem, ami elronthatatlan és biztos sikert arat bármilyen gyümölccsel. Én legjobban szilvával és meggyel szeretem, de szerintem bármilyen szezonális gyümölccsel megállja a helyét.

Akár befőttel, akár friss termésből készül, mindenképpen sikerre számíthat.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához (kb. 12 szelet):
15 dkg vaj
20 dkg vajas keksz
50 dkg eper, szilva, vagy cseresznye, meggy stb...
50 dkg zsírszegény, krémes túró
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg étkezési keményítő
3 tojás
13 dkg habtejszín
1 tk sütőpor
A vajat egy edénykében olvasszuk fel, majd hagyjuk kissé hűlni. A kekszet morzsoljuk össze konyhai robotgéppel, vagy egyszerűen egy konyhai sodrófa segítségével és öntsük hozzá a folyékony vajat. Keverjük alaposan össze, majd nyomkodjuk bele a tortaformába, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. (Tapasztalatból tudom, ez azért jó, mert a végeredmény sokkal könnyebben tálra csúsztatható minden nehézség nélkül.) Egy leveses kanál hátoldalával alaposan  egyengessük el. Rövid időre tegyük hidegre.

Ha friss gyümölcsből
készítjük, a gyümölcsöt tisztítsuk meg, szükség esetén magozzuk és ízlés szerint daraboljuk fel. Terítsük el a kekszalapon és 180 fokos sütőben süssük elő (Amennyiben befőtt-tel készül a tortánk, természetesen ez a sütés kimarad, hiszen puha a gyümölcsünk.)
A túrót dolgozzuk krémesre a cukorral, vaníliás cukorral, étkezési keményítővel, tojással, tejszínnel és sütőporral. A masszával borítsuk be a gyümölcsöt. (Amennyiben marad még pár darab, a krém tetején is eloszthatjuk.)
A sütő középső sínén, 180 fokon, kb. 50 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk hűlni, csak azután szeleteljük. Ínyenceknek fagylalt kíséretében ajánlom!

csütörtök, február 03, 2022

Zeller-alma-dió krémleves

Erről most nem akarok túl sokat írni. Egyszerűen fantasztikus! Tessék kipróbálni (a parmezán chips-et mindenképpen!)... És a velefőtt dió, hát az mondhatom, valami csuda!
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 vöröshagyma
kb. 60 dkg zellergumó
2 db savanykás alma
2 ek olívaolaj
15 dkg dióbél
1 dl fehérbor
8 dl zöldség alaplé
1/2 bio citrom lereszelt héja és kinyomott leve

10 dkg reszelt parmezán
2,5 dl habtejszín
só, bors
A megpucolt hagymát apróra felkockázzuk, a zellergumót meghámozzuk, feldaraboljuk. Az almákat negyedeljük, a magházat kivágjuk és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk (aki akarja esetleg meghámozhatja).
2 ek olajat egy fazékban felforrósítunk és a hagymát üvegesre pároljuk benne. A zellert, a fele almát, citromhéjat és 10 dkg diót hozzákeverünk, felöntjük a borral és az alaplével. Félig lefedve kb. 20 percig f
őzzük.
Közben a süt
őt 200 fokra (alsó-felső sütés) előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és a reszelt sajtból kisebb halmokat kanalazunk rá. 5 percig a sütő középső sínén sütjük, míg a sajt megolvad és egy kis színt kap. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ekkor a tejszínt is a leveshez öntjük és az egészet pürésítjük. Sóval, borssal és a citromlével ízesítjük.
A kész levest a maradék (5 dkg) durvára vágott dióval, almadarabokkal és a parmezán chipsszel szervírozzuk. A siker nem marad el!

hétfő, január 24, 2022

Citromos karfiol krémleves pirított gombás kenyérkockákkal

Ha valami, hát ez most nagyon jóleset mindkettőnknek... Miután valami lightosabb, húsmentesre vágytunk és minden belevaló adva volt hozzá, ez kerekedett ki. A snidlinges olaj meg egyenesen telitalálat volt! Végül is tök karfiol egyszerű :-), mégis nagyon különleges és nem utolsósorban, gluténmentes is. (Tudom, a karfiolnak nem most van az igazi szezonja, de miután szinte egész évben kapható a nagyobb élelmiszeráruházakban, ez most talán elnézhető nekem...)
Hozzávalók 4 személyre:
1 karfiol (kb. 60 dkg)
1 fej vöröshagyma
1,5 dl repce,- vagy napraforgóolaj
8 dl zöldségalaplé
1 csokor snidling
15 dkg csiperke,- vagy vegyes gomba
3-4 szelet kissé szikkadt kenyér, kb. 1 cm-es kockákra vágva
2 dl joghurt, vagy tejföl
1/2 bio citrom lereszelt héja és kinyomott leve
só, bors
A karfiolt megpucoljuk, rózsáira szedjük, esetleg nagyobb darabokra vágjuk.
2 ek olajat felforrósítunk egy fazékban és a megtisztított, felaprózott hagymát üvegesre pároljuk benne. A karfiolt hozzáadjuk, majd felöntjük az alaplével. Sóval, borssal ízlés szerint megszórjuk és félig lefedve, addig főzzük, míg a karfiol megpuhul.
Közben elkészítjük a snidlingolajat. Ehhez a durvára vágott snidlinget 1 dl olajjal alaposan, finommá turmixoljuk, pürésítjük, majd leszűrjük és egy üvegbe átöntjük. (Szinte bármilyen zöldséges krémlevest finomíthatunk vele.) 
A kenyérkockákat a maradék olajon ropogósra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd külön tányérra kiszedjük. A megpucolt és felaprított gombát ugyanebben a serpenyőben hirtelen megkapatjuk és a kenyérdarabokat hozzákeverjük. Szükség esetén tovább fűszerezhetjük.
A leveshez hozzákeverjük a joghurtot (tejfölt), pürésítjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat,- és levet, sóval, borssal megszórjuk.
Melegen, a gombás krutonnal kínáljuk, meghintve a snidlinges olajjal.