csütörtök, május 23, 2019

Töltött karalábé, ahogy én szeretem



A nálam korábban mostohán kezelt karalábé kibontakozása...
A gyermekkoromban ki nem állhatott tavaszi, kora nyári, zsenge karalábé az évtizedek során a kedvencek közé sorolódott. Igaz, nyersen mindig a topon volt, de mára sütve, főzve, párolva is örömmel fogyasztom. 
Igazi ínyencség számomra, mikor a vaj-puha, nagyvonalúan megtöltött karalábégömbökből vágott darabok szinte elolvadnak a számban.
A töltelékét mostanság megbolondítom egy kevéske őrölt fahéjjal, ami egy finom, izgalmas pikantériát ad a dolognak.
Hozzávalók 4 személyre:
4 karalábé (á 25 dkg)
30 dkg bárányhús (vagy más, ki, mit szeret), darálva
2 dkg fenyőmag
1 csokor petrezselyem
1 kk őrölt fahéj
3-4 paradicsom
1/2 l marhahús alaplé
só, bors
A karalábé leveleket eltávolítjuk, a kisebbeket finomra összevágjuk és félretesszük. A karalábét meghámozzuk,  egy nagyobb fazékban 1 tk sóval 1 l vizet felforralunk és ebben, lefedve a fazekat, 15 percig főzzük a karalábéfejeket.
A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, a megmosott és kirázott petrezselyem leveleket lecsipkedjük, felaprítjuk.
A  petrezselyem felét, az összevágott karalábé zöldet, a fenyőmagot, fahéjat, 1/2 tk sót,  borst a darált húshoz adjuk, összedolgozzuk.
A megfőtt karalábét hideg vízbe állítjuk, lehűtjük. (A főzővizet nem öntjük ki!)
A paradicsomokat a karalábé forró főzővizébe merítjük, kb. 10 másodpercig benne hagyjuk, majd hideg vízzel leöblítjük. Így könnyen le tudjuk a héjat húzni.
A héjától megszabadított paradicsomokat félbevágjuk, a magokat kikaparjuk és a húsát apróra feldaraboljuk, aminek a felét a húshoz keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
A kihűlt karalábék közepét egy kis késsel ügyesen kivájjuk. A kivágott részeket felaprózzuk és egy tepsibe, vagy tűzálló  sütőtálba szórjuk (ebbe ültetjük aztán a karalábékat). 
A karalábékat megsózzuk, megtöltjük a hústöltelékkel és a felaprózott  karalábékra helyezzük, felöntjük az alaplével.
Alufóliával betakarjuk és a sütő középső sínére toljuk. Kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütőből, a maradék paradicsommal és petrezselyemmel megszórjuk és azon melegében tálaljuk. 
Én baguettet adok mellé.

kedd, május 14, 2019

Retro melegszendvics

Ezzel a bejegyzéssel már régóta adósa vagyok a családomnak, úgyhogy most remélem, ezennel a rendszeres szemrehányások folyama elmarad... 
Régi, nagyon régi ötletből fakad ez a gyors, nagyon egyszerű "vendégváró". Mindemellett nagy előnye még, hogy szinte mindenki szereti. A vegetáriánusoknak kimarad a füstölt sonka, helyette lehet gombát, vagy bármiféle zöldséget beletenni. Akkor viszont ajánlatos intenzívebben fűszerezni.
Hozzávalók (ez kb. 5-6 személyre van)
nagy vonalakban, mert én ezt mindig csak úgy hasraütésre készítem. Sokszor marad a kenyérrevalóból, de ez nem baj. Másnap is felkel a nap... 
2 baguette
25 dkg füstölt sonka, apóra felkockázva
kb. 4 dl tejszín
15-20 dkg ementáli sajt (lehet a fele valami füstölt sajt is), reszelve
pizza fűszerkeverék, ízlés szerint
3-4 ek ketchup
só, bors
A kencéhez minden hozzávalót összekeverünk. Érdemes a tejszínből nem azonnal az egész mennyiséget hozzáönteni, hanem időnként mikor megkavarjuk, adjunk hozzá még belőle. 1-2 órát hűtőben  hagyjuk.
A baguettet hosszába felvágjuk, majd emberes darabokat vágunk belőle. (Én időnként, mint most is, a baguettet felkarikázom.)
A kenyérszeleteket alaposan megrakom a kencével és előmelegített 200 fokos sütőben megsütöm. Akkor jó, ha a teteje kissé megpirult.
Megszórható valami friss zöldfűszerrel is, mint pl. szurokfű.