Ezt a levest valójában anyósom konyhájából lestem el, hiszen ő az, aki esküszik rá, hogy az igazi húsleveshez többféle-fajta hús szükségeltetik. Más szóval, a többféle hús együtt a jóféle zöldségekkel valami mennyei ízű húslevest eredményez. Lehet, hogy most többen felszisszennek, de én nála én még mindig finomat ettem, ezért aztán most hozzádobtam a gyöngytyúkomhoz egy kevéske marhahúst is... csak, hogy megadjam a módját. Nem csalódtunk, jót ettünk, mindenki nagy kedvére volt.
Mert, mint Móricz Zsigmond mondta "...Mert a levesnek úgy kell készülnie, hogy abban legyen marhahús is, meg szárnyas is.... Egy ilyen tányér leves a beteget lábra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 egész gyöngytyúk
3-4 szelet vastagabb marhalábszár
5 db közepes sárgarépa
2 db közepes fehérrépa
2 db citromrépa (világosabb színű sárgarépa)
1/2 db zellergumó
1 db karalábé
1/4 db kisebb fej kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db zöld paprika
1 db paradicsom
ujjnyi gyömbér
2 babérlevél
15-20 szemes bors
3 szegfűbors
frissen reszelt, késhegynyi szerecsendió
só
1 csokor petrezselyem
1-2 zellerszál
Egy nagyobb fazék aljára tettem az alaposan megmosott, konyhakész gyöngytúkot, mellé fektettem a marhalábszár darabokat és felöntöttem kb. 4 l vízzel.
Mikor forrni kezdett egy szürővel leszedtem a habot (van aki, ezt nem tesz, hagyja, majd úgyis letisztul).
Ezután hozzaádtam a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, paradicsomot, paprikát és az egyben hagyott, lemosott, héjas vöröshagymát (ezt a végén kidobtam).
Az egészben hagyott, megtisztított fokhagymát, gyömbért, szegfűborsot, szemes borsot egy teafilter zacskóba szórtam, lezártam és a levesbe lógattam (a főzés végén ez is ment a szemétbe).
Izlés szerint sóztam, megszórtam frissen reszelt szerecsendióval, beledobtam a babérleveleket és a végén ráfektetettem az összekötözött petrezselymet a zellerzölddel.
Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve, kissé lefedve, addig főztem, míg a húsok vajpuhára főttek (kb. 3 óra volt).
Mikor minden megpuhult, a petrezselyem és zellerköteget eltávolítottam, külön tálra kivettem a húsokat, óvatosan leszűrtem a levest. A zöldséget tálra rendeztem, majd a húsokkal és a közben kifőzött csigatésztával tálaltam a forró, illatos levest.
Az eredmény magáért beszélt!
Én csirkével szeretnék marhát főzni de nem tudom hogy csináljam hogy a marha is megfőjön és a csirke ne főjön szét köszi a jó megoldást.
VálaszTörlésSzerintem fözhetö együtt, már én is csináltam. Nagyon lassan, alacsony höfokon. A marha, gondolom, úgysem valami vén. A lényeg, hogy a marhahús a végén puha legyen. A csirkénél úgyis leszedjük a csontról a húst (legalábbis mi), illetve ilyen esetben szinte magától lejön. Ha mégse akarja az ember így, akkor a marhahúst kissé elö kell fözni és mikor félig (?) puha , tenni bele a csirkét.
TörlésÉs a csirke marha húslevest hogy főzzem?
VálaszTörlésKarácsony első napjára főztem meg pontosan betartva mindenből a mennyiséget. Lassan 70 éves leszek, nagyon sok finom húslevest főztem életemben, de ez az a recept, amelyet mostantól kezdve betartok. Tökéletes ! Mennyei lett, mindkét hús megpuhult, a zöldségek nem estek szét, a színe aranysárga mint az Édesanyám gyermekkori újévi húslevese Erdélyben.
VálaszTörlésIgen nagy sikere volt a családunk apraja-nagyja körében (van köztük francia és székely). Nagyon szépen köszönöm a megosztását. Szerencsés 2024-es esztendőt kívánok Fo-ból Mária
Kedves Mária! Nagy öröm van bennem ilyen visszajelzések alkalmával! Nagyon szépen köszönöm! Ezért érdemes receptet írni, boldogság, ha másoknak is úgy ízlik, mint nekünk! Mégegyszer nagyon köszönöm!
Törlés