Még egy karácsonyi "gyorsmenet", ha belefér. Érdemes kis időt áldozni rá, főleg, ha maradt a korábbi sütésből tojásfehérjénk. Nagyon egyszerű, gyors, elronthatatlan.
Hozzávalók kb 60-65 darabhoz:
20 dkg kókuszreszelék
1 rúd vanília
15 dkg finomszemcséjű kristálycukor
4 tojásfehérje
kb. 60 db sütőostya (40 mm átmérőjű, ha nagyobb, akkor kevesebb kell)
A kókuszreszeléket egy serpenyőben zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk, közben kevergetjük. Félrehúzzuk, kihűtjük.
A sütőt 140 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütő). Egy (vagy két) tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját késsel kikaparjuk és hozzákeverjük a cukorhoz.
A tojásfehérjét keményre felverjük, közben a vaníliás cukrot hozzá-hozzá szórjuk, majd a kihűlt kókuszreszeléket is belekeverjük.
Az ostyákat a tepsikbe helyezzük, a kókuszosmasszából két kiskanál segítségével kisebb adagokat halmozunk rájuk. (Nagy türelem kell hozzá, mert az ostyák el-el csúszkálnak.)
A sütő középső sínén kb. 17-20 perc alatt világos barnára sütjük.
A kókuszcsókokat a sütőből kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk. Tetszőlegesen díszíthetjük őket...
Oldalak
- Főoldal
- Leves/Suppe
- Desszert/Dessert
- Sütemény/Kuchen
- Sós sütemények
- Sütőben/im Backrohr
- Marhahús/Rindfleisch
- Kencék, krémek/Aufstriche
- Zöldség/Gemüse
- Szárnyas/Geflügel
- Sertéshús/Schweinefleisch
- Hal/Fisch
- Vegetáriánus/Vegetarisch
- Egytálétel/Eintopf
- Fözelék/Eintopf
- Saláta/Salat
- Unokák kedvence
- Adatvédelmi tájékoztató
péntek, december 21, 2018
péntek, december 14, 2018
Mandulás tallér
Tipikusan Karácsonyra való, borzasztóan egyszerű keksz. Igaz, nagyon kell vigyázni vele, nehogy még az ünnep előtt felegye a család... Én eldugtam, de nem tudom, jó-e, hiszen én tudom a helyét :-D
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk.
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk.
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.
szerda, december 12, 2018
Frankföldi borleves fahéjas kenyérkockákkal
Hozzávalók kb 4-5 személyre:
1 csomag leveszöldség
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l száraz fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors
só
őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l száraz fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors
só
őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.
csütörtök, december 06, 2018
Cseresznyés pite Karácsonyra hangolva
Hozzávalók egy tepsihez, kb. 20 szelet:
1 üveg cseresznyebefőtt (mag nélkül)
25 dkg puha vaj
4 tojás
20 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek kakaópor
csipet só
30 dkg liszt
2 tk sütőpor
porcukor
A cseresznyét lecsepegtetjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral kb. 1 perc alatt alaposan kikeverjük. A sütőporral összekevert lisztet, kakaót, mézeskalács-fűszerkeveréket és sót is hozzáadjuk. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a cseresznyét és 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd kínáljuk a már türelmetlenül toporgó éhes-szájúaknak. (Aki édesebb szájú, megszórhatja porcukorral.)
A cseresznyét lecsepegtetjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral kb. 1 perc alatt alaposan kikeverjük. A sütőporral összekevert lisztet, kakaót, mézeskalács-fűszerkeveréket és sót is hozzáadjuk. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a cseresznyét és 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd kínáljuk a már türelmetlenül toporgó éhes-szájúaknak. (Aki édesebb szájú, megszórhatja porcukorral.)
péntek, november 02, 2018
Zelleres sütőtök-krémleves
Ha ősz/tél, akkor sütőtök, legalábbis nálunk elég gyakran. A klasszikus sült tök mellett a levesek, főételek, köretek, édességek is nagyon népszerűek a család- és barátaink minden tagjánál.
A belőle készült krémleveseket igyekszem többféle módon, mindig valami más, hozzá passzoló kiegészítőkkel, ízesítéssel variálni. Ez a mostani jócskán eltér az általam eddig főzöttektől, ám íz hatásában az elsők között landolt.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök (nálam vegyesen, 70 dkg sonkatök és 30 dkg Hokkaido)
10 dkg gumózeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
1 ek curry
5 dkg friss gyömbér
1 dl száraz vermut
6 dl zöldség alaplé
2 dl tejszín
só
cayannebors
csipet őrölt szerecsendió
1 bio limette
2 ek tökmagolaj
4 ek (őrölt) tökmag
A zeller és a sonkatököt meghámozzuk (a Hokkaidot nem kell, annak a héja is ehető, de mossuk le), kimagozzuk a tököket, és a zellerre együtt felkockázzuk. A gyömbért meghámozzuk és apróra összevágjuk, vagy lereszeljük.
A hagymát és a fokhagymát szintén meghámozzuk, apróra feldaraboljuk majd a vajon és az olívaolajon a gyömbérrel együtt pár percig pároljuk.
A zeller- és tökdarabokat hozzáadjuk, curry-vel meghintjük. A vermuttal, zöldséglével és tejszínnel felöntjük. Közepes hőmérsékleten felfőzzük. Sózzuk, cayanneborssal, szerecsendióval, lereszelt limette héjjal és kifacsart levével ízesítjük.
Kb. 10 percig főzzük, amíg a tök és zeller puha lesz.
A levest pürésítjük és egy szűrön átpasszírozzuk.
Tálaláskor meghintjük tökmagolajjal, illetve szárazon pirított tökmaggal, esetleg (mint én is) őrölt tökmaggal.
Igazán gyors, különleges, pikáns ízű test- és lélekmelengető finomság a hűvösebb idő beköszöntésekor.
szerda, október 17, 2018
Áfonyás mogyorótorta
Blogger-es kollégáktól szívesen olvasok, jó ötleteket, újdonságokat örömmel veszek. Ilyen felfedezés volt Sütifelhő mogyorós-körtés süteménye, amiben a körtét áfonyával kiváltva, kissé átvariálva, nagyon szerettünk. Igazán egyszerű, finom vendégváró, vagy a családi ebéd méltó befejezője.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
25 dkg vaj
csipet só
13 dkg porcukor
2 tojássárga
1 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
15 dkg darált törökmogyoróbél
25 dkg áfonya + valamennyi a torta tetejére
5 dkg 70%-os csokoládé, lereszelve (elmaradhat)
2 ek méz
A puha vajat habosra keverjük a csipet sóval, cukorral, belekeverjük a tojássárgát, a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, majd a finomra darált mogyorót.
A tortaformát kibéleljük sütűpapírral és a tésztát belekanalazzuk. A tetejét elsimítjuk és 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Közben az áfonyát a mézzel felfőzzük, szitán átpaszírozzuk. (Aki szereti a csokoládét, az is mehet bele. A még langyos szirupba olvadásig keverjük.)
A megsült tortát tálra helyezzük, leöntjük az áfonyasziruppal, megszórjuk a maradék egész áfonyával és máris tálalhatjuk.
Esetleg vanílifagylaltot, vagy tejszínhabot adhatunk hozzá.
csütörtök, október 11, 2018
Lasagne-tekercsek sütőtök-lencse töltelékkel paradicsom ágyon
Ha tészta, akkor legtöbbször olaszos... Igaz, ez nem igazán mondható annak, de tíz ujjunkat is megnyaltuk utána. Fantasztikus egyveleg, igazi őszi-téli finomság...
Hozzávalók 4 személyre:
6 ek olívaolaj
12 lasagne tésztalap
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhgyma
1 l zöldség alaplé
25 dlg vörös lencse
2 babérlevél
2 tk őrölt koriander
1-2 csipet cayenne-bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 marék petrezselyemzöld
80 dkg szeletelt paradicsom (lehetőleg héja nélkül)
2 tk kakukkfű
60 dkg sütőtök
13 dkg kékpenészes sajt
só, bors
Egy nagyobb fazékban sós vizet forralunk 1 ek olajjal. A tésztát adagonként 2 perc alatt kifőzzük és egy szűrőn át lecsepegtetjük. A tésztalapokat felezzük, vagy harmadoljuk, attól függően mekkora széles tekercseket akarunk készíteni. Egy konyharuhára helyezzük őket és fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
1-1 hagymát és fokhagymát megtisztítunk, finomra aprítunk. 2 ek olajat felforrósítunk és a hagymát a fokhagymával megdinszteljük, majd felöntjük a zöldséglével. A lencsét, babérlevelet, korandert hozzákeverjük és felforraljuk.
Alacsony hőmérsékleten 5-20 percig főzzük, míg a lencse puha lesz.
A babérleveleket eltávolítjuk és a lencsét sóval, cayenne-borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet összeaprítjuk és azt is hozzákeverjük.
A maradék hagymát és fokhagymákat megpucoljuk, daraboljuk. Forró olajon megfuttatjuk és a paradicsom darabokat a kakukkfűvel belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Közben a tököt is megpucoljuk, magját kivágjuk, és kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. A maradék olajon 5 perc alatt körbe-körbe sütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomszósz 2/3 részét leterítjük egy tűzálló tál aljára. A tököt összekeverjük a lencsével és a felvágott lasagne csíkokra halmozzuk, úgy, hogy könnyedén fel tudjuk tekerni. Óvatosan, állítva, a paradicsomszószba sorakoztatjuk a tekercseket, a kéksajtot rámorzsoljuk, a maradék paradicsomszószt elosztjuk köztük és a sütő középső sínére toljuk. 20-25 perc alatt készre sütjük. Azon mód, forrón tálaljuk.
Alacsony hőmérsékleten 5-20 percig főzzük, míg a lencse puha lesz.
A babérleveleket eltávolítjuk és a lencsét sóval, cayenne-borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet összeaprítjuk és azt is hozzákeverjük.
A maradék hagymát és fokhagymákat megpucoljuk, daraboljuk. Forró olajon megfuttatjuk és a paradicsom darabokat a kakukkfűvel belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Közben a tököt is megpucoljuk, magját kivágjuk, és kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. A maradék olajon 5 perc alatt körbe-körbe sütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomszósz 2/3 részét leterítjük egy tűzálló tál aljára. A tököt összekeverjük a lencsével és a felvágott lasagne csíkokra halmozzuk, úgy, hogy könnyedén fel tudjuk tekerni. Óvatosan, állítva, a paradicsomszószba sorakoztatjuk a tekercseket, a kéksajtot rámorzsoljuk, a maradék paradicsomszószt elosztjuk köztük és a sütő középső sínére toljuk. 20-25 perc alatt készre sütjük. Azon mód, forrón tálaljuk.
péntek, október 05, 2018
Almás-mákos kiflifelfújt ropogósra sütve
Igaz, a kiflifelfújt gyakori vendég nálunk, vagyis bármikor jöhet (főleg szilvarösztivel máglyarakás formájában), most kicsit más figurában és hozzávalókkal készítettem. Kevésbé édes, a teteje ropogós, az alja selymesen olvadó és persze, mák és alma adja meg a sava-borsát.
A kiflit előtte nem áztatjuk el tejben, hanem azon mód, szárazon sorakoztatjuk a formában. Ezáltal a teteje finom ropogós marad, hiszen csak az alját éri a tejes-cukros tojásmix.
Azonnal besoroltam a családi klasszikusok közé....
Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű felfújtformához:
4-5 db vajas kifli, (nagyságtól függően), lehetőleg kissé szikkadt, felkarikázva 1-1,5 cm vastagon
4 dkg puha vaj
3 db savanykás alma
10 dkg mákkeverék (darált mák, porcukor, csipet őrölt fahéj)
2 dl tej
2 dl tejszín
1/2 tk őrölt fahéj
4 tojás
3 ek kristálycukor
Egy felfújtformát 1 dkg vajjal kikenünk. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk.
A légkeringetéses sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A kifli- és almaszeleteket váltakozva felsorakoztatjuk a formában, a mákkeveréket elosztjuk a tetején. A tejet, tejszínt, fahéjat, tojást és 2 ek cukrot összekeverünk és a kifli-alma alapra öntjük. (Lehet esetleg 2-3 ek baracklekvárt is közécsempészni). A maradék cukorral (1 ek) megszórjuk a tetejét, a megmaradt vajat (3 dkg) elmorzsoljuk rajta.
A felfújtat a sütő középső sínére toljuk és 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna, a tetejét sütőpapírral befedjük.
Kissé hűlni hagyjuk és mindenki örömére végre tálalhatjuk.
kedd, szeptember 18, 2018
Körte-sütőtök-krémleves parmezánnal bolondítva
Igazi őszi finomság nyárutót idézve...
Nagyon finom, jól variálható bármilyen betéttel, akár maggal, akár sajttal. Körte helyett tehetünk bele almát, de sárgarépát is.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kanadai sütőtök (vagy más fajta)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
2 ek méz
3 érett körte
3 érett körte
8 dl szárnyas alaplé
2 dl tejszín
1 kk őrölt szerecsendió
só, bors
3-4 ek reszelt parmezán sajt
pirított tökmag
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tököt hosszában kettévágjuk, magját kikaparjuk és a sütőben kb. 60 perc alatt puhára sütjük. (Ha gyorsabban akarjuk, akkor meghámozzuk és 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk. Akkor kb. 30 perc alatt puhára sül.)
Amíg a tök sül, egy fazékban megolvasztjuk a vajat és a megtisztított, felaprózott vöröshagymát megdinszteljük benne.
Hozzáadjuk a mézet és kissé karamellizáljuk.
Belekeverjük a meghámozott, kimagozott, felkockázott körtéket. Felöntjük az alaplével és addig főzzük, míg teljesen megpuhulnak.
Ekkor hozzáadjuk a héjából kikapart tökhúst, felöntjük a tejszínnel. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Még 5 percig főzzük.
Turmixgépben simára pürésítjük, majd ismét felmelegítjük. A reszelt sajtból mindenki tányérjára szedünk, erre merjük a forró levest, amit kedvünkre megszórhatunk a pirított tökmaggal.
csütörtök, szeptember 06, 2018
Csokoládés szilvatorta
Ennél csokisabb csokoládést még nem ettem, amiben nem volt krém... és a kertünkből való szilvával meg egyszerűen hatalmasra sikeredett!
Ezennel nálam a gyümölcsös csokitorta, vagy inkább mondanám, sütemény (krém híján), egy egészen más dimenzióba került. És miután még gluténmentes is, igazán örömmel tüntettem el belőle azonnal egy jókora adagot, még lelkiismeretfurdalásosom sem volt a cukor miatt. Tökéletesen zárult a napom!
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
5 tojás
20 dkg étcsokoládé ( 70 %-os, ha lehet)
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
15 dkg darált mandula
2 ek kukoricaliszt
csipet só
1 ek porcukor
50 dkg magozott, friss szilva
1 ek kristálycukor
1 mk őrölt fahéj
1 tk fűszer-virág keverék (Sonnentor), elmaradhat
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, kihűtjük. A szoba-hőmérsékletű vajat a porcukorral kézi mixelővel alaposan kikeverjük és hozzádolgozzuk a csokoládét. A tojássárgákat is hozzáadjuk és habosra kidolgozzuk. Végül egy keverőkanállal a mandulát és a kukoricalisztet is belekeverjük.
A tojásfehérjét 1 ek porcukorral és a csipet sóval nagyon kemény habbá verjük és óvatosan, adagonként a csokis krémbe dolgozzuk.
A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk.
A felezett szilvát ízlésesen elosztjuk a tésztamasszában, majd a sütőben 30-40 percig sütjük. (Ha nagyon barnulna, a tetejét sütőtapírral fedjük le.)
A fahéjat elkeverjük a kristálycukorral.
A tortát kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, megszórjuk a fahéjas kristálycukorral és további 10-15 percre visszarakjuk sülni. (Melegen a tűpróba nem igazán működik!)
A tortát kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, megszórjuk a fahéjas kristálycukorral és további 10-15 percre visszarakjuk sülni. (Melegen a tűpróba nem igazán működik!)
A kihűlt tortát felszeleteljük (nem igazán lehet szépen szeletelni, de ez nem ront az ízén ;-) , tálaláskor megszórjuk a fűszer-virág keverékkel (ha van).
Szerintem nincs rá más szó, minthogy egyszerűen csodálatos!
csütörtök, augusztus 30, 2018
Serpenyős gombás-zöldséges krumplinudli, illetve gnocchi
Igazán ez egy osztrák Schnupfnudel-nek indult (az osztrák konyha krumplinudlija, ami ujjnyi átmérőjű, pár centis henger alakú, a végei levékonyodnak), de aztán gnocchi lett belőle, mivel időhiány miatt ez tűnt a leggyorsabbnak (volt frissen elkészített éppen a hűtőben...).
Végül is nem bántam meg, így a Schnupfnudel még várat magára...
Hozzávalók 3-4 személyre:
Végül is nem bántam meg, így a Schnupfnudel még várat magára...
Hozzávalók 3-4 személyre:
5 dkg húsos szalonna (angolszalonna)
1 fej hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva, vagy pépesre zúzva
50 dkg gnocchi (illetve krumplinudli)
20 dkg (ha lehet többféle) gomba (megtisztítva, tetszés szerint összevágva)
15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, cukkini, póréhagyma stb.)
130 g tejszín
1 tk bazsalikom
1 tk kakukkfű
1 tk szójaszósz
só, bors
10 dkg parmezán, finomra reszelve
1 dl zöldség alaplé
Az apróra vágott szalonnát egy serpenyőben kisütjük (ha szükséges kevés zsiradékot adhatunk hozzá), kiszedjük egy tálra és a visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított és felaprózott zöldségeket és felöntjük az alaplével.
7-8 perc elteltével hozzáadjuk a gombát és további 7-8 percig dinszteljük. Közben a krumplinudlit (gnocchi-t) sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
Belekeverjük a nudlit, a félretett és kisült szalonnát a gombás-zöldséges keverékbe, felöntjük a tejszínnel, megszórjuk a fűszerekkel és a parmezánnal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott friss petrezselyemmel.
szerda, augusztus 22, 2018
Joghurtos bulgur kakukkfüves mézzel karamellizált fügével
Itt a fügeszezon és vele a jobbnál-jobb fügés ételek ideje. Mi nagyon szeretjük, ezért igyekszem a lehető legváltozatosabb formában asztalra tenni. Mivel a mostani hőség nem nagyon kedvez a laktató, nehéz ételeknek, ezért inkább a húsmentes, kissé bolondos, nyári könnyedségek uralják a terepet. Ez a kakukkfüves mézzel karamellizált fügés bulgur akár ebéd utáni desszertnek, de lájtos vacsorának is megállja a helyét.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg bulgur
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1marék tisztított dióbél
4 dkg görög joghurt
6-7 füge
6 ek méz, vagy juharszirup
3-4 ágacska kakukkfű
A csomagolás leírása szerint elkészítjük a bulgurt, majd hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, a durvára vágott diót és joghurtot.
Egy serpenyőben a mézet felmelegítjük, beleadjuk a kakukkfű ágakat és óvatosan kevergetve karamellizáljuk. (Vigyázat, nem szabad bebarnulnia, mert keserű lesz!) A fügéket közben negyedeljük, nyolcadoljuk (a méretüktől függően) és beleforgatjuk a karamellizált mézbe. A kakukkfüvet kidobjuk és a mézes fügét a kész bulgur tetejére kanalazzuk. Adhatunk külön tálkában további joghurtot hozzá.
Hidegen, langyosan egyaránt nagyon finom.
péntek, augusztus 17, 2018
Ropogós sajtos-diós tramezzini alma-karalábé salátával
A nyári nagy melegek idején, mint a legtöbb konyhában ügyeskedő fakanálforgatónak, nekem sincs sok érkezésem a többfogásos nagy étkezésekhez. Igyekszem a sütőt messze elkerülni és egyszerű, gyorsan elkészülő étkekkel kínálom a meleg miatt nem igazán éhes társaságot. Ez a töltött tramezzini egy idevaló nagy "találmány" volt, többszöri ismétlésre érdemes. A vele kínált salátának meg akkora sikere volt, hogy csak úgy magában ettük a kánikulai napokban.
Hozzávalók 2-4 személyre:
2 ek dióolaj
7 ek olívaolaj
3 ek fehérborecet
1 tk mustár
só, bors
1 fej karalábé
2 piros alma
kb. 15 dkg vegyes zöldsaláta
20 dkg ementáli sajt (jó minőségű)
5 dkg dió
8 nagy szelet toast kenyér
2-3 ek mustár
1 csomag újhagyma, vagy valami ehető rügy
A salátához elkészítjük az öntetet. A dióolajat összekeverjük 3 ek olívaolajjal, az ecettel, mustárral, sóval és borssal. A karalábét meghámozzuk és gyufaszál vastagságúra aprítjuk (julienne-re vágjuk). Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk és vékonyan felszeleteljük. Tálalás előtt röviddel, a karalábét, almát és saláta leveleket az öntettel összekeverjük.
Az ementálit 2-3 mm vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. (Ha rügyet használunk, azt nem.) A diót durvára vágjuk. A toast szeletek széleit levágjuk és a toastokat egy nyújtófával kissé laposra nyújtjuk. Mindegyik szelet egyik oldalát mustárral bekenjük. 4 kenyérszeletre felváltva diót, hagymát (rügyet) szórunk és a sajtszeletekkel betakarjuk. A maradék toastszeletekkel lefedjük őket, a mustáros oldalukkal lefelé. (Így 4 megrakott toastkenyerünk lesz.)
Az maradék olívaolajat (4 ek) egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk. A toastszeleteket beletesszük, sütőpapírt teszünk rá, és egy nehezékkel lenyomatjuk. (Ettől jó ropogogósra átsül.) Közepes hőmérsékleten, oldalanként kb. 2 percig sütjük. (A fordításnál óvatosak legyünk, nehogy a töltelék kiessen belőle...)
A tramezziniket keresztben felezzük és a salátával kínáljuk.
péntek, augusztus 03, 2018
Gombás csirkecombok tokaji aszúban párolva
Mivel ebben a melegben nálam a sütő ignorálva van, de azért a jó falatokra az igény nem csökken, nincs könnyű dolgom a konyhában. Aztán mégis sikerült kevés hozzávalóból, viszonylag hamar, igazán különleges csirkecombokat kreálnom mindenki kedvére. Tökéletes megoldásnak bizonyult. A tokaji aszú, szenzációsan belesimult a comb, gomba, fokhagyma, hagyma társaságába.
Tessék kipróbálni!
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb
só
bors
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg csiperkegomba
olívaolaj
1 tk liszt
2 dl csirke alaplé
2,5 dl tokaji aszú, vagy bármilyen jobbfajta desszertbor (pl. madeira)
2 dkg vaj
50 dkg tagliatelle, vagy más tészta
1 csokor petrezselyem
A csirkecombokat hideg folyóvíz alatt megmossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal fűszerezzük. A megpucolt hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
Egy serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk és a combok mindkét oldalát 4-5 perc alatt pirosra sütjük. Egy tálra félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon a hagymát és a fokhagymát megfuttatjuk, a gombát hozzáadjuk és készre pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, keverünk rajta egyet-kettőt, hozzáöntjük a desszertbort és az alaplét. Belefektetjük a csirkecombokat és kb. lefedve 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt és pár perc alatt a szószt besűrítjük. Hozzáadjuk a vajat és tetszés szerint sózzuk, borsozzuk.
Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, meghintjük sóval és a csomagolás útmutatója szerint kifőzzük a tésztát.
A leszűrt tésztát a combokkal és a szósszal tálaljuk, miután megszórtuk az összeaprított petrezselyemmel.
Garantálom, a hatás nem marad el!
csütörtök, július 19, 2018
Sajtos morzsakéreg alatt sült halfilé paprika-rizottón/Fischfilet in Thymian-Pecorino-Kruste auf Paprika-Risotto
Rezept unten auch auf Deutsch
Valami nagyon finomba csaptam bele, mikor a nyaralásról hozott toszkánai pecorino (Pecorino Toscano) sajthoz kerestem nyárhoz illő receptet.
Az erdmény egy igazán gyors, komplikáció mentes, különleges finomság! Hátulütője csupán a sütő. Sajnos, ezt nem lehet kihagyni... de, kissé hűvösebb napon, mikor a higany szála nem ugrik 30 fok fölé, mindenképpen érdemes.
Mondhatom, igazi csoda kerekedett belőle. Egy kis fantáziával pedig, akár másfajta hallal és sajttal is (lehetőleg juhtejből, esetleg kevert tejből, készített sós keménysajt legyen!), valószínűleg szintén remekre sikeredik...
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj+ valamennyi a tűzálló forma kikenéséhez
15 dkg pecorino sajt (alternatíva pl. Grana Padano, parmezán...)
5 dkg zsemlemorzsa
2 ek friss kakukkfű
4 szelet tőkehalfilé (mélyhűtött, felolvasztva)
só, bors
1 fej hagyma
1 piros kalifornia paprika
kb. 1,3 l csirke alaplé
2 ek olívaolaj
25 dkg rizottó rizs
1 dl száraz fehérbor
1 tk sáfrány (elmaradhat)
A sütőt 210 fokra előmelegítjük.
A 5 dkg vajat felolvasztjuk, a sajtot lereszeljük.A megolvasztott vajhoz hozzáadjuk a zsemlemorzsát, 1 ek kakukkfüvet és a lereszelt sajt 2/3-ad részét (10 dkg). A legjobb, ha kézzel kissé összegyúrjuk, majd két darabka sütőpapír között akkorára nyújtjuk, hogy 4 halszelet nagyságú alakzatot vághassunk ki belőle.
A halfiléket leöblítjük, papírtörlővel szárazra itatjuk, sózzuk, borssal beszórjuk. Egy vajjal vékonyan kikent tűzálló tálba fektetjük. A sajt-zsemlemorzsa massza-darabokat egyenként a filékre helyezzük, a tálat a sütőbe toljuk (alulról a 2. sínre), ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a rizottót.
Az alaplét felforraljuk. A meghámozott és felaprózott hagymát megdinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra felkockázott paprikát. Rövid ideig együtt pároljuk, majd a rizst is hozzákeverjük. 1-2 percig együtt pirítjuk. Óvatosan felöntjük a borral és belekeverjük a sáfrányt. Annyi alaplét öntünk alá, hogy beborítsa, majd fedő alatt kb. 25 perc alatt készre főzzük. Közben állandóan kevergetjük és a forró alaplével ismételten felöntjük, hogy le ne tapadjon a fazék aljára.
A maradék vajat (5 dkg) és a maradék sajtot a rizottóba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borssal fűszerezzük.
A kész halat a rizottóra helyezzük, megszórjuk a maradék kakukkfűvel és azonnal tálaljuk.
***
Zutaten für 4 Personen:
100
g
Butter
150
g
Pecorino (alternativ Grana Padano)
50
g
Semmelbrösel
2
EL
Thymianblätter
4
aufgetaute Kabeljaufilets
Salz, schwarzer Pfeffer
1 Zwiebel
1
roter Paparika
ca. 1,3
l
Hühnersuppe
2
EL
Olivenöl
250
g
Risottoreis
100
ml
trockener Weißwein
1
TL
Safran
Das Backrohr auf
210 Grad vorheizen.
50 g Butter schmelzen. Käse reiben.
Butter mit Bröseln, 1 EL Thymian und
zwei Dritteln vom geriebenen Käse zu
einer festen Masse vermischen. Die
Masse zwischen zwei Lagen Backpapier
mit einem Nudelwalker dünn ausrollen
und in 4 Stücke schneiden, die auf die
Fischfilets passen. Filets kalt abspülen,
trocken tupfen, salzen und pfeffern.
In eine Auflaufform legen. Mit der Käsemasse
belegen. Auf zweiter Schiene
von unten ca. 20 Minuten garen.
Währendessen die Zwiebel schälen und fein würfeln.
Paprika
putzen und in ca. 5 mm große
Würfel schneiden. Suppe aufkochen. Öl
in einem Topf erhitzen, Schalotten und
Paprika darin anschwitzen, Reis unterrühren
und mit anschwitzen. Mit Wein
ablöschen und Safran dazugeben. Reis
mit etwas heißer Suppe bedecken und
ca. 25 Minuten bissfest garen, dabei immer
wieder mit heißer Suppe bedecken
und häufig umrühren.
Restliche Butter (50 g) und restlichen
geriebenen Käse unter das
Risotto rühren. Mit Salz und Pfeffer
abschmecken.
Risotto mit Kabeljau anrichten, mit
restlichem Thymian (1 EL) garnieren
und servieren.
csütörtök, július 05, 2018
Tortelli di zucca alla mantovana, vagyis mantovai sütőtökös tortelli
Néhány héttel ezelőtt régi vágyam teljesült, körbeutazhattam Toszkána nagy részét. Ez a kirándulás, a festői tájak, a kimagasló természeti és kulturális értékek csodálata mellett, felért egy gasztronómiai utazással is! A kötelezően előírt nagyvárosi vizitek után elsősorban a kisebb településekre és az ottani életre voltam kíváncsi. Vidéken fantasztikus főzési szokásokkal, receptekkel találkoztam.
Számomra elsősorban a tortellik, tortellinik, raviolik és a töltött tészták minden elképzelhető formája volt igen érdekes, hiszen ezeket nagyon szeretem.
A koronát most, a részemről egy eddig nem kóstolt, töltött tészta nyerte el, mégpedig a Tortelli mantovani di zucca. Ez egy, a sütőtök, amaretti (olaszok mandulás habcsókja), valami parmezán jellegű sajt és a mostarda di Mantova (birsből, almából és körtéből készül, amelyeket szirupban felfőznek és mustárral ízesítenek) keverékével töltött párnácska.
Szinte már édességnek is beillik, elsősorban a fűszerek és az illata miatt, amiért az ember az első pillanatban nem is tudja hova besorolni. Általában olvasztott vajjal és zsályával tálalják, igaz én most bazsalikomot tettem rá.
Mondhatom, az íze messze lekörözi az összes általam eddig evett töltött tésztáét.
Tradicionálisan általában Karácsonykor eszik, de mivel a sütőtök szinte már egész évben beszerezhető, illetve tárolható, akár most is elkészíthető.
Elképesztően finom, feltétlenül kipróbálásra javaslom! Igaz, hogy a hozzávalók beszerzése kisebb utánajárást igényel és nem egy ripsz-ropsz étel, mégis határozottan megéri!
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg sütőtök
10 dkg amaretti
15 dkg mostarda di Mantova*
10 dkg parmesán jellegü sajt (Grana)
10 dkg vaj
só, bors, csipet frissen reszelt szerecsendió
40 dkg liszt
3 tojás
Összeállítjuk a tésztát: a szitált liszthez hozzáadjuk a tojást, csipet sót és 2 ek meleg vizet, majd sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Frissentartó fóliába csomagolva 30 percig pihentetjük.
A sütőtököt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a héját rajtahagyva a sütőben kb. 10 perc alatt puhára sütjük. Kivágjuk a héjából és pépesítjük. Hozzákeverjük az elmorzsolt amaretti-t, az apróra vágott mostarda-t valamennyi sziruppal, 4 dkg parmezánt, sót, borst és csipet szerecsendiót. (Aki akarja még fűszerezheti csipetnyi őrölt fahéjjal, vagy citromhéjjal is.)
A tésztát enyhén lisztezett felületen papírvékonyságúra kinyújtjuk. Kb. 12 cm-es széles sávokra vágjuk. A csíkok felső felére, egymástól egyenlő távolságokra 1-1 ek tölteléket helyezünk, úgy, hogy közben hagyjunk kb 1 ujjnyi helyet a halmok között. Óvatosan beborítjuk a tésztacsík másik felével. A töltelékek széleinél kissé lelapogatjuk és derelyvágóval kivágjuk. Ugyanezt megismételjük az összes tésztalappal is.
Sós, forrásban levő vízben kifőzzük, leszűrjük.
Tálaláskor olvasztott vajjal megöntözzük és a maradék sajttal megszórjuk.
*Mostarda di Mantova
Hozzávalók:
1 kg gyümölcs (körte+alma+birsalma)
50 dkg cukor
1-1,5 ek jó minőségű, csípős mustár
1-1,5 ek jó minőségű, csípős mustár
A gyümölcsöket meghámozzuk, magházakat kivágjuk, egyenlő darabokra vágjuk. Hozzákeverjük a cukrot és 24 órát állni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, a szirupot felforraljuk és még melegen újra a gyümölcsre öntjük. Újabb 24 órát nyugton hagyjuk.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. (Megéri a macera! A végén nagyon finomat kapunk!)
Ezután a szirupot a gyümölccsel röviden felfőzzük (kb. 10 percig). Ha nagyon sok a lé, akkor a gyümölcsöt vegyük ki és a szirupot addig forraljuk, míg megfelelően sűrű lesz.
Az utolsó forralásnál hozzáadjuk a mustárt. Kóstolgatni
kell, inkább legyen csípős, mint édes. Még forrón tiszta
üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Főtt és sült húsok kiváló kisérője.
péntek, június 08, 2018
Zöldspárga tojás-takaróval
A spárga utolsó sóhajtása, különleges társítással, Erika ötlete alapján...
Hozzávalók 2-3 személyre:
7 tojás, keményre főzve
1 tk mustár
2 ek reszelt parmezán sajt
1-2 ek hollandi mártás (fakultatív, lehet helyette tejföl, vagy akár el is hagyható)
50 dkg zöldspárga
1 ek vaj
7-8 szelet vékony bacon szalonna
só, bors, cukor
A tojásokat megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk, vagy villával összetörjük.
Hozzákeverjük a mustárt, parmezánt és a hollandi mártást. Sózzuk, borsozzuk.
A spárgákat megmossuk, szárukat levágjuk a kiálló részekkel együtt. Forró, enyhén sós-cukros vízben 6-8 percig pároljuk. Mikor puha, leszűrjük, majd röviden jéghideg vízbe tesszük.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, 1-2 perc alatt megforgatjuk benne a lecsepegtetett spárgasípokat.
Egy vékonyan kivajazott tűzálló tálra helyezzük őket, sütőben, alacsony fokon, melegen tartjuk.
A bacon szeleteket egy serpenyőben ropogósra kisütjük, betakarjuk velük a spárgát és a tojáskencét rásimítjuk. Azonnal tálaljuk. Jól esik hozzá egy pohárka rosé...
Nagyon finom, különleges!
Hozzávalók 2-3 személyre:
7 tojás, keményre főzve
1 tk mustár
2 ek reszelt parmezán sajt
1-2 ek hollandi mártás (fakultatív, lehet helyette tejföl, vagy akár el is hagyható)
50 dkg zöldspárga
1 ek vaj
7-8 szelet vékony bacon szalonna
só, bors, cukor
A tojásokat megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk, vagy villával összetörjük.
Hozzákeverjük a mustárt, parmezánt és a hollandi mártást. Sózzuk, borsozzuk.
A spárgákat megmossuk, szárukat levágjuk a kiálló részekkel együtt. Forró, enyhén sós-cukros vízben 6-8 percig pároljuk. Mikor puha, leszűrjük, majd röviden jéghideg vízbe tesszük.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, 1-2 perc alatt megforgatjuk benne a lecsepegtetett spárgasípokat.
Egy vékonyan kivajazott tűzálló tálra helyezzük őket, sütőben, alacsony fokon, melegen tartjuk.
A bacon szeleteket egy serpenyőben ropogósra kisütjük, betakarjuk velük a spárgát és a tojáskencét rásimítjuk. Azonnal tálaljuk. Jól esik hozzá egy pohárka rosé...
Nagyon finom, különleges!
szerda, május 30, 2018
Tavaszi zöldborsóleves májgaluskával
Őszintén bevallom, a nagymamámon kívül, annak idején Lajos Mari volt az, akinek hatására (receptjeit utánafőzve, azok mindannyiunk kedvére lettek) rendszeresen főzni kezdtem. Megismertem a főzés örömét, illetve megszerettem a konyhai sürgést-forgást, fantáziámat is sikeresen kamatoztattam és ez manapság sem veszített varázsából.
Az évek múlásával még mostanság is előfordul, ha finom, egyszerű, hazai ételekre vágyom, előkapom rég bevált receptjeit és nosztalgiázva örülünk a remek ízeknek.
Ez a nem túl bonyolult, nagyon ízletes leves is szerepel a listámon. Annyira tavaszi, hogy ilyenkor mindig muszáj megfőznöm. Ajánlom minden olvasómnak, tegye utánam, öröme lesz benne.
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg sárgarépa
1 köteg újhagyma
1 ek repce(napraforgó)olaj
2 ek vaj
1/2 kg zöldborsó
1 l csirke alaplé
1 zsemle
tej
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg csirkemáj
1 tojás
1 tk majoránna
csokor petrezselyem
1 ek zsemlemorzsa
só
bors
Megpucoljuk a sárgarépát, újhagymát. Az újhagymát vékony karikákra, a sárgarépát kockákra vágjuk. 1 ek olajat és 1 ek vajat felforrósítunk egy fazékban és megdinszteljük benne az újhagymát. (Kissé meg lehet sózni, úgy hamarabb dinsztelődik.) Rádobjuk a sárgarépát, zöldborsót, felöntjük az alaplével és félig lefedve, puhára pároljuk. (Ha a zöldborsó mélyhűtött, valamivel később adjuk a leveshez, nehogy péppé főjön! Annak nem kell annyi főzési idő, mint a friss zöldborsónak.)
Elkészítjük a májgaluskát.
A zsemlét beáztatjuk annyi tejben, hogy jól ellepje. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, illetve a fokhagymát késlappal még pépesre is zúzzuk. A petrezselymet megmossuk, lecsipkedjük a leveleket. A májat folyóvízben lemossuk, konyhapapírral szárazra töröljük, esetleges hártyákat levágjuk róla. A zsemlét kinyomkodjuk.
Egy kisebb serpenyőben 1 ek vajat felforrósítunk és a hagymát és a fokhagymát megpároljuk.
Aprítógépbe rakjuk a májat, a zsemlét, petrezselymet, hagymát, fokhagymát és pépesítjük (esetleg ledaráljuk).
A pépet egy tálba szedjük, hozzákeverjük a tojást, zsemlemorzsát. Majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, 1/2 órára hidegre tesszük.
Egy nagyobb fazékban enyhén sós, bőséges vizet forralunk és két kanállal, ügyesen, galuskákat szaggatunk, úgy, hogy az egyik kanállal kiveszünk a masszából és a másik kanállal az enyhén forrdogáló vízbe lehúzzuk róla.
Mikor az összes galuska feljött a víz tetejére, még további 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal átemeljük a levesbe.
A levest szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
péntek, május 18, 2018
Rántott spárga
Spárga a nagy kedvenc, sajnos, csak nagyon behatárolt időszakban élvezhető. Igyekszem ilyenkor minden elképzelhető formában elkészíteni, hiszen a lehetőségeknek, csak a fantázia szab határt.
Ezt a rántott formáját először a Fertő tó körbekerekezésünk alkalmával ettem egy kis osztrák vendéglőben. Igaz, kissé munkás egyenként a panírozás, de mondhatom, megéri! Tartármártás, esetleg egy-két szelet jóféle sonka, ne maradjon el mellőle...
Hozzávalók 2-3 személyre:
25 dkg spárga
só
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj ( a kisütéshez)
A spárgát megpucoljuk, a fás részeket levágjuk és enyhén sós vízben kb. 15 percig gyenge lángon puhára főzzük (a főzési idő a spárga vastagságától függően változhat).
Jeges vízben lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük.
Megsózzuk és hagyományosan lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában egyenként bepanírozzuk.
Forró olajban aranysárgára kisütjük, konyhapapíron lecsepegtetjük és tartármártással kínáljuk.
Tartármártás:
1 tojás sárgája
1 dl olaj
1 kk mustár
1 kk citromlé
só
1 dl tejföl (joghurt)
2 kk porcukor
csipet bors
A tojás sárgáját, mustárt, citromlevet, sót kézi mixerrel alaposan kikeverjük, majd először cseppenként, később, mikor már sűrűsödni kezd az egész, lehet az olajat nagyobb mennyiségben is hozzákeverni. Ezzel jó alaposan kikeverjük. Így kapjuk a majonézt.
Ehhez aztán hozzákeverjük a tejfölt, a porcukrot, csipet borst. Ízlés szerint ízesíthetjük még mustárral, citromlével.
Ezt a rántott formáját először a Fertő tó körbekerekezésünk alkalmával ettem egy kis osztrák vendéglőben. Igaz, kissé munkás egyenként a panírozás, de mondhatom, megéri! Tartármártás, esetleg egy-két szelet jóféle sonka, ne maradjon el mellőle...
Hozzávalók 2-3 személyre:
25 dkg spárga
só
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj ( a kisütéshez)
A spárgát megpucoljuk, a fás részeket levágjuk és enyhén sós vízben kb. 15 percig gyenge lángon puhára főzzük (a főzési idő a spárga vastagságától függően változhat).
Jeges vízben lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük.
Megsózzuk és hagyományosan lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában egyenként bepanírozzuk.
Forró olajban aranysárgára kisütjük, konyhapapíron lecsepegtetjük és tartármártással kínáljuk.
Tartármártás:
1 tojás sárgája
1 dl olaj
1 kk mustár
1 kk citromlé
só
1 dl tejföl (joghurt)
2 kk porcukor
csipet bors
A tojás sárgáját, mustárt, citromlevet, sót kézi mixerrel alaposan kikeverjük, majd először cseppenként, később, mikor már sűrűsödni kezd az egész, lehet az olajat nagyobb mennyiségben is hozzákeverni. Ezzel jó alaposan kikeverjük. Így kapjuk a majonézt.
Ehhez aztán hozzákeverjük a tejfölt, a porcukrot, csipet borst. Ízlés szerint ízesíthetjük még mustárral, citromlével.
szerda, május 09, 2018
Túrófasírt zöldségágyon/Topfenlaibchen mit Gemüse
Rezept unten auch auf Deutsch
A sült túrótortához vett maradék túró meglepetésként fasírt formájában végezte a család legnagyobb megelégedettségére.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg lisztes krumpli
1/4 kg túró
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8-9 ek repceolaj
2 ek petrezselyemzöld
1 csomag snidling
2 tojás
5 dkg zsemlemorzsa
3-3 piros és sárga paprika
3 cukkini
2 csipet kristálycukor
2 ek balzsamecet
1 ek olívaolaj
só, bors
A héjában megfőtt és meghámozott burgonyát krumplinyomón áttörjük és hozzáadjuk a túrót. (Ha a túró túl vizes, előtte egy konyharuhában kissé kinyomkodjuk.)
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra összevágjuk és egy serpenyőben 1-2 ek repceolajon üvegesre pirítjuk. A hagymakeverék felét hozzáadjuk a túrómasszához, hasonlóan az összeaprított petrezselymet és a fél csomag összevágott snidlinget is. A tojást, zsemlemorzsát, sót, borst is hozzákeverjük és kb. 8 golyót formázunk a masszából, amiket kissé ellapítunk.
A sütőt 80 fokra előmelegítjük.
3-4 ek repceolajat egy serpenyőben felforrósítunk és a túrófasírtok mindkét oldalát kb. 8-8 perc alatt, közepes lángon aranybarnára sütjük. Konyhai törlőpapírra szedjük és a sütőbe toljuk, hogy meleg maradjon.
A paprikákat megmossuk és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. 2 ek repceolajon egy serpenyőben 5 perc alatt puhára pároljuk. Kivesszük, melegen tartjuk.
A cukkinit megmossuk és ujjnyi vastagon felszeleteljük. A paprikás serpenyőben felforrósítjuk a maradék repceolajat és a cukkiniszeleteket adagonként kisütjük és a paprikához adjuk.
A megmaradt hagymakeveréket a cukorral, sóval, borssal, valamint a balzsamecettel és olívaolajjal összekeverjük. Ezt a marinádot a paprika-cukkini keverékre öntjük.
A túrófasírtot a zöldséggel tálaljuk és az összevágott megmaradt fék csomag snidlinggel megszórjuk.
Nagyon finom, különleges.
600 g mehlige Erdäpfel
250 g Topfen
1 gelbe Zwiebel
2 Knoblauchzehen
8-9 EL Rapsöl
2 EL Petersilienblätter
1 Bund Schnittlauch
2 Eier
50 g Semmelbrösel
3 rote Paprika
3 gelbe Paprika
3 Zucchini
2 Prisen Kristallzucker
2 EL Balsamico
1 EL Olivenöl
Salz, schwarzer Pfeffer
***
Zutaten für 4 Personen: 600 g mehlige Erdäpfel
250 g Topfen
1 gelbe Zwiebel
2 Knoblauchzehen
8-9 EL Rapsöl
2 EL Petersilienblätter
1 Bund Schnittlauch
2 Eier
50 g Semmelbrösel
3 rote Paprika
3 gelbe Paprika
3 Zucchini
2 Prisen Kristallzucker
2 EL Balsamico
1 EL Olivenöl
Salz, schwarzer Pfeffer
Erdäpfel ca. 20 Minuten weich kochen. Topfen in einem Geschirrtuch ausdrücken.
Erdäpfel abgießen, ausdampfen lassen und schälen. Durch eine
Erdäpfelpresse in eine Schüssel drücken und den Topfen dazugeben.
Zwiebel und Knoblauch schälen und fein würfeln. 1-2 EL Öl in einer Pfanne erhitzen. Zwiebel und Knoblauch darin glasig anschwitzen. Eine Hälfte der Zwiebelmischung zur Topfenmasse geben, die andere Hälfte warm halten. Petersilie grob hacken. Schnittlauch fein schneiden und die Hälfte mit der gehackten Petersilie zur Topfenmasse geben. Eier, Brösel, Salz und Pfeffer dazugeben und verkneten. 8 Laibchen aus der Masse formen. Backrohr auf 80 Grad vorheizen.
3-4 EL Öl in einer Pfanne erhitzen und die Laibchen darin bei mittlerer Hitze ca. 8 Minuten auf beiden Seiten goldbraun braten. Auf Küchenpapier abtropfen lassen. Auf ein Backblech legen und auf mittlerer Schiene warm halten.
Paprika schälen, putzen und in 3 bis 4 cm große Stücke schneiden. 2 EL Öl zu dem verbliebenen Öl in die Pfanne geben und die Paprika darin bei mittlerer Hitze ca. 5 Minuten weich braten. Warm halten.
Zucchini putzen und in 3 mm dicke Scheiben schneiden. Eine Pfanne stark erhitzen und mit restlichem Öl bestreichen. Zucchinischeiben darin portionsweise auf jeder Seite ca. 1 Minute braten.
Restliche Zwiebelmischung mit Zucker, etwas Salz und Pfeffer sowie Essig und Olivenöl vermischen. Paprika und Zucchini mit der Marinade vermischen.
Laibchen und Gemüse anrichten. Mit restlicher Schnittlauch bestreuen und servieren.
Zwiebel und Knoblauch schälen und fein würfeln. 1-2 EL Öl in einer Pfanne erhitzen. Zwiebel und Knoblauch darin glasig anschwitzen. Eine Hälfte der Zwiebelmischung zur Topfenmasse geben, die andere Hälfte warm halten. Petersilie grob hacken. Schnittlauch fein schneiden und die Hälfte mit der gehackten Petersilie zur Topfenmasse geben. Eier, Brösel, Salz und Pfeffer dazugeben und verkneten. 8 Laibchen aus der Masse formen. Backrohr auf 80 Grad vorheizen.
3-4 EL Öl in einer Pfanne erhitzen und die Laibchen darin bei mittlerer Hitze ca. 8 Minuten auf beiden Seiten goldbraun braten. Auf Küchenpapier abtropfen lassen. Auf ein Backblech legen und auf mittlerer Schiene warm halten.
Paprika schälen, putzen und in 3 bis 4 cm große Stücke schneiden. 2 EL Öl zu dem verbliebenen Öl in die Pfanne geben und die Paprika darin bei mittlerer Hitze ca. 5 Minuten weich braten. Warm halten.
Zucchini putzen und in 3 mm dicke Scheiben schneiden. Eine Pfanne stark erhitzen und mit restlichem Öl bestreichen. Zucchinischeiben darin portionsweise auf jeder Seite ca. 1 Minute braten.
Restliche Zwiebelmischung mit Zucker, etwas Salz und Pfeffer sowie Essig und Olivenöl vermischen. Paprika und Zucchini mit der Marinade vermischen.
Laibchen und Gemüse anrichten. Mit restlicher Schnittlauch bestreuen und servieren.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)