Még egy karácsonyi "gyorsmenet", ha belefér. Érdemes kis időt áldozni rá, főleg, ha maradt a korábbi sütésből tojásfehérjénk. Nagyon egyszerű, gyors, elronthatatlan.
Hozzávalók kb 60-65 darabhoz:
20 dkg kókuszreszelék
1 rúd vanília
15 dkg finomszemcséjű kristálycukor
4 tojásfehérje
kb. 60 db sütőostya (40 mm átmérőjű, ha nagyobb, akkor kevesebb kell)
A kókuszreszeléket egy serpenyőben zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk, közben kevergetjük. Félrehúzzuk, kihűtjük.
A sütőt 140 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütő). Egy (vagy két) tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját késsel kikaparjuk és hozzákeverjük a cukorhoz.
A tojásfehérjét keményre felverjük, közben a vaníliás cukrot hozzá-hozzá szórjuk, majd a kihűlt kókuszreszeléket is belekeverjük.
Az ostyákat a tepsikbe helyezzük, a kókuszosmasszából két kiskanál segítségével kisebb adagokat halmozunk rájuk. (Nagy türelem kell hozzá, mert az ostyák el-el csúszkálnak.)
A sütő középső sínén kb. 17-20 perc alatt világos barnára sütjük.
A kókuszcsókokat a sütőből kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk. Tetszőlegesen díszíthetjük őket...
Oldalak
- Főoldal
- Leves/Suppe
- Desszert/Dessert
- Sütemény/Kuchen
- Sós sütemények
- Sütőben/im Backrohr
- Marhahús/Rindfleisch
- Kencék, krémek/Aufstriche
- Zöldség/Gemüse
- Szárnyas/Geflügel
- Sertéshús/Schweinefleisch
- Hal/Fisch
- Vegetáriánus/Vegetarisch
- Egytálétel/Eintopf
- Fözelék/Eintopf
- Saláta/Salat
- Unokák kedvence
- Adatvédelmi tájékoztató
péntek, december 21, 2018
péntek, december 14, 2018
Mandulás tallér
Tipikusan Karácsonyra való, borzasztóan egyszerű keksz. Igaz, nagyon kell vigyázni vele, nehogy még az ünnep előtt felegye a család... Én eldugtam, de nem tudom, jó-e, hiszen én tudom a helyét :-D
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk.
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk.
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.
szerda, december 12, 2018
Frankföldi borleves fahéjas kenyérkockákkal
Hozzávalók kb 4-5 személyre:
1 csomag leveszöldség
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l száraz fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors
só
őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l száraz fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors
só
őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.
csütörtök, december 06, 2018
Cseresznyés pite Karácsonyra hangolva
Hozzávalók egy tepsihez, kb. 20 szelet:
1 üveg cseresznyebefőtt (mag nélkül)
25 dkg puha vaj
4 tojás
20 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek kakaópor
csipet só
30 dkg liszt
2 tk sütőpor
porcukor
A cseresznyét lecsepegtetjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral kb. 1 perc alatt alaposan kikeverjük. A sütőporral összekevert lisztet, kakaót, mézeskalács-fűszerkeveréket és sót is hozzáadjuk. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a cseresznyét és 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd kínáljuk a már türelmetlenül toporgó éhes-szájúaknak. (Aki édesebb szájú, megszórhatja porcukorral.)
A cseresznyét lecsepegtetjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral kb. 1 perc alatt alaposan kikeverjük. A sütőporral összekevert lisztet, kakaót, mézeskalács-fűszerkeveréket és sót is hozzáadjuk. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a cseresznyét és 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd kínáljuk a már türelmetlenül toporgó éhes-szájúaknak. (Aki édesebb szájú, megszórhatja porcukorral.)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)