csütörtök, február 28, 2019

Zellerkrémleves almával és gesztenyével

Ha leves, akkor lehetőleg legyen szezonális összetevőkből. Ezt mondta mindig a nagymamám. Igaz, anno, mikor ő még aktívan, naponta főzött, nem is volt télen eper, vagy nyáron gesztenye... Én is igyekszem ezt szem előtt tartani, bár előfordul, hogy néha elcsábulok. 
Ez a leves igazi téli/tél végi finomság. Gyorsan, nagyon finom különlegességgel lephetjük meg vele a családot. 
Hozzávalók 4 személyre:
3 szem lisztes krumpli
1 nagyobb zeller gumó (50-60 dkg)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
1 l csirke,- vagy zöldségalaplé
2 dl creme fraiche, vagy tejföl
2 dl tejszín
1/2 bio citrom
1 savanykás alma
10 dkg megpucolt, előfőzött gesztenye
só, bors
A krumplit és a zellert meghámozzuk és felkockázzuk.
A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra szeljük és 2 ek forró  olajon 5 percig állandó kevergetés mellett pároljuk. Hozzáadjuk a krumpli,- és zellerkockákat, felöntjük az alaplével, felforraljuk, visszaveszünk a hőmérsékletből és fedő alatt 30 perc alatt puhára főzzük.
Hozzákeverjük a creme fraice-t és a tejszínt, turmixban, vagy kézi mixelővel pürésítjük. Sózzuk, borssal megszórjuk.
A citromot forró víz alatt megmossuk, leszárítjuk és a fél citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Az almát megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A maradék olajat (4 ek) egy serpenyőben felforrósítjuk és az előfőzött gesztenyét kb. 1 percig pirítjuk, míg illatozni nem kezd. Lehúzzuk a tűzről.
A citromreszeléket és levet, valamint az almaszeleteket a leveshez adjuk. Tálaláskor a gesztenyedarabokat külön tálkába kínáljuk hozzá.

csütörtök, február 21, 2019

Poffertjes, a holland minipalacsinta rozmaringos meggykompóttal

Kiadós gulyáslevesünk mellé kutattam valami édes után, ez lett belőle. Fantasztikus finom. Kívül ropogós, belül légiesen puha. Talán csak a sütőforma okozhat gondot, de, ha valakinek van tarkedli sütője, az is tökéletesen megfelel. Esetleg nagy lyukú habzsákból is lehet egyforma köröket nyomni, aztán ellapítani egy palacsinta sütőbe.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1/4 kg liszt
1,5 tk sütőpor
1 ek porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
csipet só
3 dl tej
2 tojás
valamint:
olvasztott vaj
porcukor
Meggykompót:
1 üveg kimagozott meggy
1 tk felaprított, friss rozmaring
2 ek kristálycukor
1 ek étkezési keményítő
A lisztet, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot, sót egy keverőtálban összevegyítjük. Kézi habverő segítségével porcióként hozzáöntjük a tejet, beledolgozzuk a tojásokat és csomómentesre elkeverjük. (A mi hagyományos palacsintatésztánknál sűrűbb állagú masszát kapunk.)
20 percre félretesszük, pihentetjük. Közben elkészítjük a meggykompótot.
A  meggyet leszűrjük, közben a levét egy edényben felfogjuk. A kristálycukrot egy lábasban aranysárgára karamelizálunk (ne kavargassuk), felöntjük a leszűrt meggylével (vigyázat, spriccel!). Melegítjük, amíg a karamel felolvad, hozzáadjuk a rozmaringot és felforraljuk. A keményítőt 2 ek hideg vízzel csomómentesre keverjük és a forró szafthoz öntjük. Habverővel sűrűsödésig keverjük, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a meggyet. Fóliával letakarjuk és hűlni hagyjuk.
A serpenyőnket felforrósítjuk és a mélyedéseit vajjal kikenjük, majd mindegyiket megtöltjük a tésztamasszából. Kb. 1 percig sütjük, majd két villa, vagy pálcika segítségével megfordítjuk és ezt az oldalát is készre sütjük. Minden adag tészta előtt a mélyedéseket újra kell vajazni.
Melegen megszórjuk porcukorral és kistányérban kínáljuk a meggykompótot hozzá. Édesszájúak kaphatnak hozzá tejszínhabot is... 

csütörtök, február 14, 2019

Selymes zöldborsókrémleves mogyoróval bolondítva

Nálunk a zöldborsó igazi favorit. Akárki főzi, elrontva nem lehet. Ennek bizonyítéka a sűrű kanalazás és máris üres a tányér. Lehet ez leves, főzelék, vagy köret... 
Persze, a tavaszi zsenge az igazán kapós (olyankor duplán kell vennem, a fejtéskor a fele valahogy eltűnik). Ilyenkor télen természetesen a fagyasztott formája kerül elö, ami egész évben beszerezhető.
Ez a mostani, nem igazán hagyományos leves, különlegesen finomra sikerült, aminek egyik titka valószínűleg a passzírozás. Ettől fantasztikusan selymes állagú lett. A mogyoró, kókusztej, gyömbér, menta, zöldborsó tökéletesen harmonizáltak egymással. Igazi telitalálatnak mondanám...
Ünnepi alkalomra szívemből ajánlom!
Hozzávalók 4-5 személyre:
2 ek kókuszolaj (vagy más növényi olaj)
1 fej vöröshagyma (pucolva, felaprítva)
1 gerezd fokhagyma (pucolva, felaprítva)
70 dkg zöldborsó (friss esetén kifejtett, mélyhűtött formában felengedett)
1 tk nádcukor
3 tk gyömbérlé, vagy 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér lereszelve
1-2 ek citromlé
2 dl cukrozatlan kókusztej
7 dl zöldség alaplé
1 jó marék tisztított mogyoró
2 ágacska menta
só, bors
A kókuszolajat egy fazékban felforrósítjuk és üvegesre pároljuk benne a hagymát, fokhagymát. A zöldborsót hozzákeverjük, és 2-3 percig együtt pároljuk. Beleadjuk a gyömbérlevet (reszelt gyömbért), cukrot, 1 ek citromlevet. Felöntjük a  kókusztejjel, zöldséglével és kb. 15 percig főzzük.
Közben a mogyorót durvára aprítjuk és szárazon megpirítjuk. A mentát megmossuk, lerázzuk róla nedvességet és a leveleit apróra összevágjuk.
A megfőtt levest pürésítjük és egy finom szűrön átpasszírozzuk. (Ez az egész levesfőzésben a legmacerásabb...)
Ízlés szerint sózzuk, borssal megszórjuk.
A kész levest tálkákba merjük, mogyoróval és menta levéllel megszórjuk, majd azon mód tálaljuk.