hétfő, november 23, 2020

Tárkonyos zöldbableves füstölt oldalassal

Utolsó zöldbabvásárlásom sikeres végkifejlete...
Igazán a friss zöldbabból a legjobb, de mivel több üveggel elraktam bel
őle a télre, azt hiszen ez a recept többször kézbe lesz még véve a tél folyamán.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg füstölt oldalas
2-3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 ek repceolaj, vagy 3 dkg kacsazsír
1 fej vöröshagyma
őrőlt pirospaprika
2 db sárgarépa

2 db burgonya
40 dkg sárgahüvely
ű zöldbab
só, bors, tárkony
2 dl tejföl
2 dkg liszt
A füstölt oldalast a csontok mentén összevágom és kb. 1,5 l hideg vízben felteszem f
őni. Hozzádobom a megpucolt fokhagymákat, babérleveleket és félig lefedve addig főzöm, míg annyira megpuhul a hús, hogy leválik a csontról. Kiveszem a húst  a léből,  kissé összevágom és félreteszem. (A füstölt levet is meghagyom!)
A hagymát, répát, krumplit megpucolom, a zöldbabot szálkáitól megtisztítom, megmosom és 1,5 cm-es darabokra vágom. (Az üvegest egyszer
űen leszűröm, esetleg a lével együtt öntöm a levesbe.) A hagymát apróra-, a répát karikákra vágom, a krumplit felkockázom.
Zsiradékon üvegesre dinsztelem a hagymát, meghintem a pirospaprikával és beledobom a  répát. Rász
űröm a füstölt levet   és addig főzöm, míg félig megpuhul.
Ekkor hozzáadom a felkockázott krumplit, zöldbabot. Ha szükséges sózom, borssal, tárkonnyal ízesítem és addig f
őzöm, míg minden puha lesz. Ekkor hozzáadom a félretett és  összevágott húst.
Lisztből és tejfölből habarást készítek, hőkiegyenlítéssel csomómentesre keverem.
Behabarom a levest, jól kiforralom és azon forrón tálalom.
(Aki savanyún szereti, tehet hozzá kevés ecetet, esetleg kifacsart citromlevet.)

szerda, november 04, 2020

Cukkini krémleves őszi hangulatban


Ezt a levest már 3-szor főztem az elmúlt hetekben annyira passzol  az évszakhoz. Tényleg nagyon odavagyunk érte. Ez nem a szokásos nyári krémleves, hanem inkább a gyomrot melengető ízek felé hajló. Különösen passzol bele a  földimogyoró, amivel megszórva igazán maradandó emléket hagy maga után.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg cukkini
3 dl kókusztej (vagy tejszín)
1 db krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 dkg friss gyömbér
1 fej hagyma
1/2 csokor petrezselyem
4 ek repce-, vagy napraforgóolaj
2 tk currypor
1/2 tk őrölt római kömény
7 dl zöldség alaplé
só, bors, limette kifacsart leve, marék tisztított földimogyoró, chili-, esetleg szárított paradicsompehely
A krumplit, fokhagymát, hagymát, gyömbért megpucoljuk, a krumplit lehet nagyobb darabokra, a többit apróra összevágjuk. A cukkinit felkockázzuk, a petrezselyem leveleit lecsipkedjük.
Egy fazékban olajat forrósítunk, a hagymát, fokhagymát és gyömbért aranysárgára pároljuk benne. Hozzákeverjük a krumpli és cukkini darabokat, megszórjuk a curryporral, római köménnyel. Sózzuk, borsozzuk.
Rövid ideig pároljuk, majd felöntjük a zöldség alaplével. Kb. 25 percig főzzük, vagyis, amíg a krumpli és a cukkini puha lesz.
Levesszük a fazekat a tűzről, felöntjük a kókusztejjel (tejszínnel), megszórjuk a petrezselyemmel.
Krémesre pürésítjük, sóval, borssal, limette szafttal, szükség esetén további curryporral ízesítjük.
Tálaláskor kívánságra megszórhatjuk durvára összevágott földimogyoróval, chili-, vagy  szárított paradicsompehellyel.
Fantasztikusan finom!