szombat, június 30, 2012

Serpenyős vargánya sonkaszalonnával/Gebratene Steinpilze mit Schinkenspeck

(Rezept unten auch auf Deutsch)
A melegre való hivatkozással a mai nap sütö- és komplikáció nélküli ebéde...

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg vargánya gomba, pucolva, vékonyra szeletelve
olivaolaj
1 tk nagyszemü tengersi só
10 dkg sonkaszalonna, vékony szeletekben
1 ek méz
1 kis rozmaring ágacsak
só, bors
Egy serpenyöben a sót az olivaolajjal felforrósótom és a vékony szelet vargányákat ropogósra sütöm benne (a gombaszeletek ne fedjék egymást!). Mikor kisültek, egy elömelegített tányérra szedem és a sonkászeleteket elrendezem rajtuk. A serpenyöben a mézet egy kevés vízzel felolvasztom, de nem fözöm, és a rozmaringágacskát rövid igeig benne hagyom, hogy kicsit átvegye a mézes szaft az ízét.
A gombára és a sonkára csöpögtetem. Baguette-el tálalom.

Zutaten für 4 Personen:
400 g Steinpilze, geputzt, in feine Scheiben geschnitten
Olivenöl
1 TL grobes Meersalz
100 g Schinkenspeck
 dünn aufgeschnitten
1 EL Honig
1 kleiner Zweig Rosmarin
Salz, Pfeffer
In einer Pfanne Meersalz mit Olivenöl etwas erhitzen, die dünn geschnittenen Steinpilze darin knusprig anbraten (Steinpilze sollen nicht übereinander liegen). Auf einen vorgewärmten Teller schön gestaffelt aufl egen und mit dem Speck belegen. In der Pfanne Honig mit etwas Wasser flüssig werden lassen, aber nicht kochen, und den Rosmarinzweig darin mitziehen lassen. Über die Pilze und den Speck träufeln. Mit Weißbrot servieren.

Quelle: Merkur

szerda, június 20, 2012

Gazpacho

Igazi nyári leves a kánikula idejére ez a spanyol konyha egyik klasszikusa. A napok óta tartó höség engem is, mint mindekit, teljesen lelassít,  nem sok kreativitásra sarkall. Étvágyam nem sok (na ez nem nagy baj!), inkább a hideg ételek, saláták után vágyakozom. A hét elején a gazpacho mellett döntöttem, ami valóban jó választás volt... Még a tüzhelyet sem kellett bekapcsolnom hozzá. Két napig csak ezt ettük, olyan jó hüsítö volt.

Hozzávalók 4 személyre:
13 dkg fehérkenyér (legjobb 1-2 napos)
1-2 gerezd fokhagyma
3 ek vörösborecet
5 ek olivaolaj
1 zöld paprika
1 piros paprika
1/2 uborka
75 dkg paszírozott paradicsom
tabasco
bazsalikom
1 tk chilipor
cukor, só, bors
A kenyeret kis kockákra vágom, a hagymát és fokhagymát meghámozom és finomra darabolom, majd ezeket az ecettel és 4 ek olajjal összekeverem. 5 percre a hütöbe teszem.
Mindkét paprikát kicsumázom, nagyobb darabokra szeletelem. A meghámozott uborkát hosszában kettévágom, a magokat eltávolítom és az uborkából kb 5 cm-t nagyon kicsi kockákra, a maradékot nagyobb darabokra vágom. A paprikát, a nagyobb uborkakockákat, a kenyér keveréket, a paszírozott paradicsomot és  kb 400 ml jéghideg vízzet botmixer (turmixgép is jó) segítségével finom péppé keverem. Cukorral, sóval, borssal és tabascoval pikánsra ízesítem.
Csészékbe tálalom, a maradék olivaolajjal (1 ek) meglocsolom, az apró uborkakockákkal és bazsalikomlevéllel tálalom, de elötte még chilivel is megszórom.

hétfő, június 11, 2012

Vaníliás eper-rebarbara lekvár/Erdbeer-Rhabarber Marmelade mit Vanille


(Rezept unten auch auf Deutsch)

Bár már lassan itt is lecseng az eperszezon, ezt a lekvárt még meg kell osztanom, annyira egyszerű és mégis olyan finom. A savanykás rebarbara az édes eperrel olyan párost alkot, amihez a vanília már csak hab a tortán!
Hozzávalók:
1 kg eper
40 dkg tisztított rebarbara
2 vaníliarúd
70 dkg Dr. Oetker befőző cukor eperlekvárhoz
1 citrom leve
Az epret leöblítem, kicsumázom, felezem. A rebarbarát megpucolom, kb 1 cm-es darabokra szeletelem. Egy fazékba öntöm, megszórom a cukorral, alaposan összekeverem és 10 percig állni hagyom. A vaníliarudakat hosszában felhasítom, belsejüket kikaparom és a rúdakkal együtt ezt is hozzáadom. Belefacsarom a citrom levét. Takaréklángon felteszem főni és a forrástól számított 5 percig főzöm.  Ezután kiszedem a vaniliarudakat és krumplinyomóval kissé összetöröm a gyümölcsöket, hogy még pépesebb legyen. Kifőzött üvegekbe mérem. A megtöltött üvegeket azonnal fejre állítom, így hagyom kb 5 percig. Száraz dunsztban 2 napig hűlni hagyom.

Zutaten:
1000 g Erdbeeren
400 g Rhabarber
2 Stück Vanilleschoten
700 g Dr Oetker Gelierzucker für Erdbeer Konfitüre
1 Stück Zitronen
Erdbeeren putzen, entstielen, halbieren. Rhabarber Schale abziehen in kleine Stücke schneiden und mit dem Erdbeer ung Gelierzucker in einem großen Kochtopf gut verrühren und 10 Minuten stehen lassen. Die Vanilleschoten der Länge nach aufschlitzen und mit den herausgekratzten Samen beifügen. Frisch gepressten Zitronensaft unterrühren. Erdbeer-Rhabarber-Marmelade unter Rühren  zum Kochen bringen und ca. 5 Min. sprudelnd kochen lassen. Anschließend die Vanilleschote heraus nehmen, und die Früchte kurz pürieren. Dann sofort in heiss ausgespülte Konfitürengläser füllen und diese verschliessen. Diese 5 Minuten auf den Kopf stellen. Die Gläser wieder umdrehen und mit einer Woll- oder Steppdecke zugedecken und so vollständig abkühlen lassen.

vasárnap, június 10, 2012

Borjúszelet tejszínes kapriszósszal/Kalbsschnitzel mit Kapernsauce

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Erre mondják, hogy gyors, finom és egyszerü... Többet talán nem is érdemes hozzátenni.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg szalagtészta
10 dkg vaj
1 ek apróra vágott petrezselyem
4 db borjúszelet
1 ek kifejlett kaprigyümölcs, vagy kapribogyó
2 ek liszt
csipet reszelt szerecsendió
2 ek olivaolaj
2 ek étolaj
2 dl marhahúslé
csipet só, bors
125 ml tejszín
1 ek paradicsompüré
70 ml száraz fehérbor
kevés reszelt citromhéj
A borjúszeleteket folpack között óvatosan kiklopfolom, sózom, borsózom és liszbe megforgatom. A sütöt 70 fokra elömelegítem.
Egy serpenyöben felforrósítok 2 ek olajat és a hússzeletek mindkét oldalát 2-3 perc alatt megsütöm benne. Egy tüzállótálba rakom és a sütöben melegen tartom. A visszamaradt sült zsiradékot megszórom 1 ek liszttel, belekeverem a paradicsompürét, felöntöm a fehérborral és a marhahúslével. Hozzáadom a reszelt citromhéjat, sózom, borsózom és összeforralom. Hozzáöntöm a tejszínt és gyenge tüzön 10 percig rotyogtatom.
Megszórom a petrezselyemmel és az összevágott kapribogyóval, belehelyezem a hússzeleteket, mégegyszer összerottyantom, majd lehúzom a tüzröl és rövid ideig hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
A szalagtésztát forró, sós, olívaolajos vízben kifözöm. Leszüröm, majd az olvasztott vajjal megöntözöm. Szükség esetén sózom, szerecsendióval füszerezem.
A hússzeleteket a tésztával és a kapriszósszal tálalom.

Zutaten für 4 Personen:
300 g Bandnudeln
100 g Butter
1 EL gehackte Petersilie
4 Stück Kalbsschnitzel
1 EL Kapernbeeren
2 EL Mehl
1 Prise Muskatnuss
1 schuss Öl
2 EL Olivenöl
200 ml Rindsuppe
1 Prise Salz, Pfeffer
125 ml Schlagobers
1 EL Tomatenmark
70 ml trockener Weißwein
abgeriebene Schale einer Zitrone
Kalbsschnitzel zwischen Frischhaltefolie dünn klopfen, mit Salz und Pfeffer würzen und in Mehl wenden. Backrohr auf 70° C vorheizen.
In einer Pfanne 2 EL Öl erhitzen, Schnitzel darin beidseitig 2-3 Minuten braten. Aus der Pfanne nehmen und im Rohr warm stellen.
Im Bratrückstand Mehl und Tomatenmark kurz rösten, mit Weißwein ablöschen, mit Rindsuppe, oder Bratensaft aufgießen. Abgeriebene Zitronenschale zugeben, mit Salz und Pfeffer würzen und aufkochen. Schlagobers zugießen und bei schwacher Hitze ca. 10 Minuten köcheln lassen. Petersilie und Kapernbeeren zugeben, die Schnitzel einlegen, einmal kurz aufkochen, vom Herd nehmen und einige Minuten ziehen lassen.
Bandnudeln: In einem großen Topf Wasser zum Kochen bringen, Salz und Olivenöl beigeben. Nudeln zugeben und kernig weich kochen, abseihen und kurz abtropfen lassen. Butter bis zum Aufschäumen erhitzen, Nudeln darin schwenken, mit Salz und einer Prise Muskatnuss würzen.
Die Kalbsschnitzel mit Bandnudeln und der Kapernrahmsauce servieren.

szombat, június 09, 2012

Nagykörű Tortája 2012 Receptverseny

Szeretnéd, ha Te sütnéd meg Magyarország Cseresznyéskertje, Nagykörű Tortáját? Élsz-halsz a cseresznyéért és jól forgatod a habverőt? Akkor itt a lehetőség, hogy Te legyél a nyertes, és pároddal Nagykörű vendége a Cseresznyevirág Vendégházban a nagykörűi Régi Idők Búcsúján két napra (egy éjszakára), teljes ellátással.
A Nagykörű Községi Önkormányzata által kiírt pályázatra háziasszonyok, háziurak, hobby szakácsok, és gasztro bloggerek jelentkezését várjuk.
A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni, amit legkésőbb július 8.-n éjfélig kell beküldeni e-mail címünkre (cseresznyestorta@gmail.com) , vagy feltölteni Nagykörű Tortája Facebook oldalára.
A pályázó nevét, címét és e-mail elérhetőségének pontos megjelölését kérjük a fenti e-mail címre küldeni, vagy a Facebook oldalon üzenetben megadni. A nyertes torta lesz a 2012. évi „Nagykörű Tortája”, amit a Régi Idők Búcsúján (2012 július 21-22.) bárki megkóstolhat. (Itt már a helyi asszonyok, lányok sütik a tortát.)
A végeredmény kihirdetése és a nyertes értesítése 2012 július 11.-én, szerdán történik.
A Receptversenyben résztvevö receptek felkerülnek a Kifőztük oldalára ( www.kifoztuk.hu ), és a Kifőztük olvasóinak szavazata alapján különdíj kerül kisorsolásra.
Új, kreatív ötleteket, de mindenképpen cseresznyét tartalmazó tortákat várunk.
Tobábbi információért kattints Nagykörű Torta Facebook oldalára, vagy Notburga Konyhája föoldalán Nagykörü Tortája Receptverseny pályázati feltételei-re!
Sok sikert és jó sütést!