vasárnap, március 27, 2022

Sült túrótorta


Egyik sztár-receptem, ami elronthatatlan és biztos sikert arat bármilyen gyümölccsel. Én legjobban szilvával és meggyel szeretem, de szerintem bármilyen szezonális gyümölccsel megállja a helyét.

Akár befőttel, akár friss termésből készül, mindenképpen sikerre számíthat.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához (kb. 12 szelet):
15 dkg vaj
20 dkg vajas keksz
50 dkg eper, szilva, vagy cseresznye, meggy stb...
50 dkg zsírszegény, krémes túró
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg étkezési keményítő
3 tojás
13 dkg habtejszín
1 tk sütőpor
A vajat egy edénykében olvasszuk fel, majd hagyjuk kissé hűlni. A kekszet morzsoljuk össze konyhai robotgéppel, vagy egyszerűen egy konyhai sodrófa segítségével és öntsük hozzá a folyékony vajat. Keverjük alaposan össze, majd nyomkodjuk bele a tortaformába, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. (Tapasztalatból tudom, ez azért jó, mert a végeredmény sokkal könnyebben tálra csúsztatható minden nehézség nélkül.) Egy leveses kanál hátoldalával alaposan  egyengessük el. Rövid időre tegyük hidegre.

Ha friss gyümölcsből
készítjük, a gyümölcsöt tisztítsuk meg, szükség esetén magozzuk és ízlés szerint daraboljuk fel. Terítsük el a kekszalapon és 180 fokos sütőben süssük elő (Amennyiben befőtt-tel készül a tortánk, természetesen ez a sütés kimarad, hiszen puha a gyümölcsünk.)
A túrót dolgozzuk krémesre a cukorral, vaníliás cukorral, étkezési keményítővel, tojással, tejszínnel és sütőporral. A masszával borítsuk be a gyümölcsöt. (Amennyiben marad még pár darab, a krém tetején is eloszthatjuk.)
A sütő középső sínén, 180 fokon, kb. 50 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk hűlni, csak azután szeleteljük. Ínyenceknek fagylalt kíséretében ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése