hétfő, augusztus 22, 2011

Gyömbéres-paradicsomos káposzta

A paradicsomos káposzta, mondhatom, gyerekkorom egyik rémülete volt. Ma sem tudom miért, valahogy a paradicsomos krumplifőzelékkel egyetemben ki nem állhattam. Valószínüleg a paradicsom savanykás íze volt, ami nem passzolt. Szegény nagyikám pedig igazán mindent megtett, hogy pár kanállal belém imádkozzon... Valahogy nem ment... Aztán ahogy változtak az idők, és teltek az évek,  egyre többször eszembe jutott és egyszer csak hozzáfogtam... Ízlett...  aztán ez is bekerült a családi receptkönyvbe, ami egy-egy nehezebb étkezés után igazi felüdülés. Igyekszem minden alkalommal valami más fűszerrel megbolondítani, amitől nagyban eltér az ismert menzai rokonától. Az itteni recept egy enyhén csípős-édes variáció, amit nagyon szeretek.

Hozzávalók:
1 közepes fej édeskáposzta
1/2 l paradicsomlé
1 fej vörös hagyma
darabka friss gyömbér
1 TK currypor
1 TK őrölt római kömény
nyírfacukor
só,
bors,
napraforgóolaj
A káposztát negyedelem, kivágom a torzsáját és vékony csíkokra szeletelem, esetleg legyalulom. Lesózom, 1/2 óráig állni hagyom, hogy levet engedjen. Közben a vörös hagymát megtisztítom  és vékonyan felkarikázom. Kevés olajon megfonnyasztom, hozzáadom az apróra vágott gyömbért, megszórom a római köménnyel és curryporral. Többször megkeverem miközben pirul. Felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsózom és tetszés szerint édesítem. Addig főzöm, míg kissé sűrűbb lesz. Ekkor hozzáadom a levétől kinyomkodott káposztát, összekeverem és fedő alatt nem egészen puhára párolom. Ha túl sok a leve,  fedő nélkül rövid ideig még főzöm. Szükség szerint édesítem.

Áfonyatortácskák/Heidelbeerküchlein

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Egy irtó sikeres, rettenetes finom, gyors édesség, amit nem lehet abbahagyni!

Hozzávalók 8 adaghoz:
13 dkg porcukor
10 dkg áfonya (vagy bármilyen szemes gyümölcs)
10 dkg vaj + kevéske vaj a formák kikenéséhez
5 dkg liszt + valamennyi a formákhoz
2 dkg étkezési keményítö
3 tojás sárgája
1 tojás
1/2 tk sütöpor
mentalevél
Az egész tojást a tojássárgákkal, a porcukorral és egy csipet sóval kb. 6 percig habossá verem, majd a felolvasztott vajat is hozzáadom.
A lisztet a sütöporral és a keményítövel elkeverem és óvatosan a tojásos masszához adom. 8 kis muffinformát (7,5 cm átméröjü) vajjal kikenek és megszórom liszttel. Mindegyik aljára teszek pár szem áfonyát (csak annyit, hogy még maradjon mindegyiknek a tetejére is pár szem), 3/4 részéig belekanalazom a folyékony tésztát, a tetejére rakom a maradék áfonyaszemeket és 180 fokon 20 percig sütöm. Ha kész, tálra borítom öket, a formát óvatosan lehúzom róluk. Langyosan vagy hidegen, mentalevelekkel tálalom.

Zutaten für 8 Portionen:
130 g Zucker
100 g Heidelbeeren
100 g Butter und etwas Butter für die Form
50 g Mehl und etwas Mehl für die Form
20 g Speisestärke
3 Eigelb
1 Ei
Backpulver
Minze
Salz
Das ganze Ei und die Eigelbe 6 Minuten mit dem Zucker und einer Prise Salz schaumigrühren, dann die zerlassenen Butter untermengen. Das Mehl, einen halben Teelöffel Backpulver und die Stärke miteinander vermischen und mit dem Spatel behutsam unter den teig heben.
8 kleine Förmchen (7,5  cm Durchmesser) mit Butter einfetten und mit Mehl bestäuben. In jedes Förmchen einige Heidelbeeren geben, den Teig bis auf 3/4 Höhe einfüllen. Die restliche Heidelbeeren auf dem Teig verteilen und 20 Minuten bei 180 Grad im Ofen backen.Die Törtchen lauwarm oder kalt mit ein paar Minzenblättchen servieren.

szombat, augusztus 20, 2011

Waldviertel-i kenyérleves/Waldviertler Brotsuppe

 
(Rezept unten auch auf Deutsch)

És még mindig egy harbach-i recept ...  Ez a leves, a neve után nem túlzottan izgalmas, mégis legalább egyszer meg kell kóstolni! Szinte minden nép konyhájának egyik ismert levese, ami sokszor igencsak eltér egymástól. Ebben az esetben tejjel készült.
Hozzávalók 4 személyre:
6 dkg toast- vagy fehérkenyér
5 dkg  barna, vagy feketekenyér
1 kis  fej hagyma
1 tk napraforgóolaj
1/2 l tej
400 ml zöldséglé
1 ek tejföl
só, köménymag, majoranna
A kenyeret felkockázom, a hagymát apróra vágom és az olajon megpárolom. A kenyérkockákat is hozzáadom és rövid ideig együtt pirítom. A tejjel és a zöldséglével felöntöm és addig hagyom rotyogni, míg a kenyér teljesen megpuhul. Kézi mixerrel pürésítem, a tejfölt is hozzákeverem és tetszés szerint ízesítem.
***
Zutaten für 4 Personen:
60 g Toast- oder Weißbrot
50 g Schwarzbrot
1 kleine Zwiebel
1 TL Sonnenblumenöl
1/4 l Milch
400 ml Gemüsesuppe
1 EL Sauerrahm
Salz, Kümmel, Majoran
Brot würfelig schneiden. Zwiebel fein hacken und in Öl anschwitzen. Brotwürfel dazu geben und kurz mitrösten. Mit Milch und Suppe aufgießen und so lange köcheln lassen, bis das Brot ganz weich ist. Anschließend Suppe pürieren, Sauerrahm unterrühren und mit den gewürzen abschmecken.

vasárnap, augusztus 14, 2011

Harbachi almás túrógombóc/Apfel-Topfenknödel ala Harbach

(Rezept unten auf Deutsch)
Folyamatosan igyekszem a kúrám után is tartani azt az étkezési módszert (pl korai vacsora, estére is könnyü leves stb), amit bár már elötte is ismertem, mégsem sikerült itthon bevezetnem. Most, hogy 3 hétig ezzel éltem, már könnyebben megy az itthoni átállás. Sikerei vannak az újrafözött recepteknek is, bár legtöbbjük húsnélküli, vagy terljesértékü gabonával készülnek. (Párom eleinte nem nagyon lelkesedett a gondolatért...) Egyik ilyen meglepetés volt ez az almás túrógombóc, amely összetevöi kissé eltérnek az általam eddig használtaktól. Fantasztikusan finom lett...

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg alma
citromlé
20 dkg zsírszegény túró
2 tojás
8 dkg zsemlemorzsa
9 dkg  teljeskiörlésü gríz (búzadara)
folyékony édesítö 
örölt fahéj
A meghámozott almát nagylyukú reszelön megreszelem és megöntözöm a citromlével. A túrót, a tojásokat, az almát, a morzsát, a grízt, valmint az édesítöszert és a fahéjat egy edényben símára keverem,  hagyom állni legalább 20 percen kereszül, hogy a búzadara felpuhuljon.  A túrós masszából vizes kézzel 8 golyót formázok és forró, enyhén sós vízben 15-20 perc alatt készre fözöm. (Akkor jó, ha  feljönnek a gombócok a víz tetejére.) Tálaláskor örölt fahéjjal szórom meg. Mellé pürésített áfonyát adtam, amit kevés juhatsziruppal kevertem össze és joghurttal öntöztem meg.

Zutaten für 4 Personen:
200 g Äpfel
Zitronensaft
200 g Magertropfen
2 Eier
80 g Semmelbrösel
90 g Vollkorngrieß
flüßiger Süßstof
Zimt
Äpfel grob reiben und mit Ztronensaft beträufeln. Magertopfen, Eier, Äpfel, Brösel, Vollkorngrieß sowie Sußstoff und Zimt in einer Schüssel zu einer Masse verarbeiten und mindestens 20 Minuten durchziehen lassen. 8 Knödel formen und in Salzwasser ca. 20 Minuten leicht wallen lassen. Knödel mit Zimt bestreuen und servieren.
Nach Belieben kann ein Fruchtmus dazu gerecht werden. Hierfür 250 g Heidelbeeren pürieren, mit Zitronensaft und Süßstoff abschmecken, gleichmäßig auf 4 Teller verteilen und mit Joghurt verzieren. Apfel-Topfenknödel auf dem Fruchtspiegel anrichten.

csütörtök, augusztus 11, 2011

Waldviertel-i máktorta/Waldviertler Mohn-Torte

Hát akkor légyen... a híres neves waldviertler-i édesség, amit egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia... Jelen esetben, a képen látható, Péter születésnapi tortája volt, gyertyák nélkül, mert annyi nem fért volna rá :-)) ...(Ez a recept a torta diétás variációja. Aki édesebben szereti, tehet hozzá több cukrot. )

Hozzávalók a tortához (18 szelet):
1 doboz joghurt (2 dl)
10 dkg mák, darált
1 alma
citromlé
16 dkg teljeskiörlésü liszt
1 csomag sütöpor
4 tojás
3 EK cukor
méz (folyékony édesítöszer)
Krém:
1/4 l tej
1/2 csomag vaniliapudingpor
6 lap étkezési zselatin
2 doboz joghurt (4 dl)
citromlé
méz (folyékony édesítöszer)

Valamint:
40 dkg málna
2 lap zselatin

Az almát meghámozom, durvára reszelem és a citromlével megöntözöm. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a cukorral és a mézzel (vagy folyékony édesítöszerrel)  habossá verem. A mákot, almát és a joghurtot hozzákeverem. A tojáfehérjét kemény habbá verem, majd a sütöporral elkevert és átszitált liszttel óvatosan a mákos masszához keverem. Egy kikent tortaformába öntöm és 170 fokon kb. 45 percig sütöm.
A vaniliapudingport 4 EK hideg tejjel simára keverem és a maradék tejet felforralom. A felolvadt pudingport a forró tejhez adom, símára kavarom. A hideg vízben áztatott, majd kinyomkodott zselatinból 6 lapot belekeverek, majd a joghurtot, mézet  (vagy folyékony édesítöszert) és citromlét.
A málnát átpaszírozom, felmelegítem és a maradék 2 lap, beáztatott és kinyomkodott zselatint  is hozzáadom (ha túl savanyú, lehet egy kis porcukrot is belekeverni).
A kihült és 3 lapba vágott tortát elöször a pudingkrémmel megkenem, majd a málnás zselét is rácsorgatom és elsimítom. Egymásra fektetem öket, a maradék krémmet a tetején és az oldalán elosztom. Fondanttal (vagy citrommázzal) bevonom a tortát. Fogyasztás elött legalább 3 órára a hütöbe teszem.

Zutaten für 1 Torte (18 Stück):
1 Becher Joghurt
100 g Mohn, gemahlen
1 Apfel
Zitronensaft
160 g Vollkornmehl
1 Pkg. Backpulver
4 Eier
2 EL Zucker
Honig (flüssiger Süßstoff)

Creme:
1/4 l Milch
1/2 Pkg. Vanillepuddingpulver
6 Blatt Gelatinpulver
2 Becher Joghurt
Honig (flüssiger Süßstoff)
Zitronensaft

400 g Himbeeren
2 Blatt Gelatine

Den Apfel grob reißen und mit Zitronensaft beträufeln. Dotter mit Zucker und Süßstoff (Honig) schaumig rühren. Mohn, Apfel und Joghurt untermengen. Eiklar zu Schnee schlagen und abwechselnd mit dem mit Backpulver versiebten Mehl unter die Mohn-Masse heben. 170 ° C ca. 45 Minuten backen.
Gelatineblätter in kaltem Wasser einweichen. Vanillepuddingpulver mit 4 EL kalter Milch glatt rühren und die restliche Milch erhitzen. Das gelöste Puddingpulver in der heißen Milch einkochen, 6 ausgedrückte Gelatineblätter unterziehen und anschließend Joghurt, Süßstoff (Honig) und Zitronensaft beifügen.
Himbeeren passieren, erhitzen und die restlichen 2 Gelatineblätter unterziehen.
Auf dem Tortenboden zuerst die Puddingcreme verstreichen, dann mit Himbeergelee übergießen und mit Fondant (oder Zitronenglasur) überzogen. Mindestens 3 Stunden im Kühlschrank fest werden lassen.

szombat, augusztus 06, 2011

Harbach-i "mákos sátor"/Harbacher Mohnzelten

Hosszú idö után újra egy recept... és mindjárt egy híresség a Waldviertelböl. Most egy darabig azokkal a  finomságokkal igyekszem majd kisérletezgetni, amiket a harbachi-i 3 hetes kúrám alatt volt szerencsém megkóstolni. Sikerült néhány különösen ízlett étel receptjét megkapnom, amiket (remélem), apró módosítással  itthon is elkészíthetek. Jöjjön tehát a rossz fordításban "mákos sátor"-nak (Mohnzelten) nevezett sütemény.
Alsó-Ausztria e régiójának legfontosabb terménye a burgonya, amelyet legtöbbször ízletes gombócok, vagy a Mohnzelten, (egy krumplis tésztával készített mákos sütemény) formájában fogyasztanak. A mák szintén Waldviertel hagyományos terménye, amelyet 1900 körül még a londoni tözsdén is jegyeztek. Ebböl a párosításból lett ez az egyszerü, de nálam nagyon bejött tészta, amit itthon azonnal megsütöttem.
Hozzávalók 25 darabhoz:
tészta:
45 dkg burgonya
75 dkg síma liszt
37 dkg vaj
3 tojás
1/2 doboz tejföl
csipet só
töltelék:
15 dkg vaj
7,5 dkg méz
30 dkg darált mák
30 dkg porzukor
1 csomag vanilia cukor
rum
A tésztához a krumplit héjában megfözöm, megpucolom és krumplinyomón áttöröm. A többi hozzávalót hozzákeverem és összegyúrom.
A töltelék elkészítésekor a vajat a mézzel felmelegítem, hozzáadom a mákot, a por- és vaniliacukrot, valamint a rumot és röviden összeforralom.
A tésztát egyenlö részekre osztom (25 db), kissé meglapogatom, a közepébe teszek a töltelékböl, gombóccá formálom. A gombócokat egy sütöpapírral bélelt tepsibe teszem, lapossá nyomogatom, villával megszurkálom és 200 fokon 10 percig sütöm. Megfordítom és még 10 percig hagyom készre sülni. Egyenként, fóliába csomagolva sokáig friss marad. Kávéhoz, teához, de csak úgy magában is szenzációs!

Zutaten für 25 Stück:
Teig:
450 g Erdäpfel
750 g glattes Mehl
370 g Butter
3 Eier
1/2 Becher Sauerrahm
Salz
Fülle:
150 g Butter
75 g Honig
300 g Mohn
300 g Staubzucker
1 Pkg. Vanillezucker
Rum
Für den Teig Erdäpfel dämpfen und durch die Erdäpfelpresse drücken. Dann alle Zutaten zugeben und verkneten.
Für die fülle Butter und Honig erwärmen, Mohn, Staubzucker, vanillezucker und Rum zugeben, kurz aufkochen lassen.
Den Teig in 25 gleich große Stücke teilen und diese flach drücken (sie sollen ziemlich dünn sein), mit Fülle belegen und zu einem Knödel formen.
Knödel auf ein mit Backpapir belegtes Blech geben, flach drücken und bei 200 °C 10 Minuten backen, umdrehen und weitere 10 Minuten fertig backen.
Man kann die Mohnzelten ruhig ein Paar Tage vor dem Verzehr backen und in einer gut schließenden Dose aufbewahren oder verpacken jeden einzelnen Zelten in Frischhaltefolie. Die Mohnzelten werden dann mit jedem Tag besser weil sie schön "durchziehen".

3 hét gyógykúra az alsó-ausztriai Harbach-on

Ez a poszt most nem az evésröl-ivásról  szól (bár az is lesz benne), hanem egy jól sikerült gyógykúráról, amit itt Ausztriában, az osztrák Betegbiztosító tesz lehetövé azoknak, akik rászorulnak egy kis testi-lelki "helyrepofozásra".
Július közepétöl sikerült beutalót kapnom 3 hétre Ausztria egyik legismertebb iszapgyógyfürdöjébe, a harbach-i Egészség- és Rehabilitációs Centrumba. A hatalmas komplexum az azonos nevü falucska mellett, a Waldviertel régió festői szépségü dimbes-dombos vidékén, idillikus természeti környezetben található, távol a hektikus mindennapok stresszes világától. A legfontosabb kezelési alapanyaguk a helyi iszap, ami bizonyos átalakítás után kerül gyógyászati felhasználásra.A gyógycentrum elsösorban gerinc- és mozgásszervi betegségekben szenvedöknek nyújt gyógyulást.
Kilátás a balkonomról
Elözetes megbeszélés eredményeként kétágyas szobában helyeztek el, egyedül(!), így párom hétvégeken meglátogathatott és ö is élvezhette a kitünö konyhát, úszomedencét, szaunát stb... (természetesen ezt már saját zsebböl).
A teljes ellátás mellett, napi kezelések és orvosi vizsgálatok is járnak a betegnek, s mindezért igen szolíd árat számítanak fel önköltségként, hiszen a kezelések legnagyobb részét a betegbiztosító állja. (Megjegyzem, mindez idö alatt betegállomány jár...)
Fedett medence
Az érkezés utáni napon kaptam kézhez a 3 hetes, napi "programot", vagyis, hogy mikor, melyik kezelést, hol kapom. Percre pontosan illett megjelenni, késés esetén már nem foglalkoztak a beteggel. A terápiát igyekeznek úgy összeállítani, hogy a "keményebb" kezelések után több pihenési idö álljon a szegény páciens rendelkezésére. Én igyekeztem minden nap délelött és délután is 1-1 órát úszni, ami nagyon jót tett. Sokszor teljesen egyedül voltam a medencében! Sajnos az idö nem nagyon kedvezett, így a kinti nyitott medencét és napozóágyakat "csak" ritkán vehettem igénybe... :-(
Nyitott úszómedence napozóágyakkal
A személyzet (mindegy, hogy hol - éttermi, egészségügyi, takarítói stb) egyaránt a helyzet magaslatán állt. Készségesen segítettek a leglehetetlenebb kívánságoknál is.
A szobákat minden nap takarították, de úgy, hogy sehol egy folt a szönyegen, sehol egy piszok a falakon, sehol egy kis penész a fürdöben... Eszméletlen volt tényleg...
Az egész hasonlít inkább egy ***** -os wellnessholtelre, mint gyógykúra központra.
A másnapi vacsora?
A napi 3x-i étkezés volt a nap egyik csúcspontja. A reggeli ugyan a szokások büféböl állt, de még ez is olyan volt, mint a mesében. A környezö termelök szállítják a konyhára a BIO (!!!) alapanyagokat, amiböl aztán valami fenséges ebédeket és vacsorákat "dobnak össze" a szakácsok. Minden reggel a következö napra lehetett a 3 menüböl (diétás,- kímélö ételek ill. hagyományos) a saját ebédet és vacsorát összeállítani.





 Ízelítöül:

Ebéd                                                                        Vacsora
Menü 1                                                                    Menü1
Vital 1                                                                      Vital 1

Inyenc zöldségleves zellerrel                                   Inyenc zöldségleves zöld spárgával
(rengeteg bio zöldségböl fözték,                              (u.a. csak a zöld spárga lett a levesbetét)
leszürték és a tiszta lébe betétként
került a roppanósra fözött zeller)
             ***                                                                        ***
Pikáns kölesfelfújt                                                   Szezámos céklagombóc
spenótkrémen                                                         friss füszerszósszal és salátával
             ***                                                                        ***
gyümölcs

Menü 2                                                                 Menü 2
Vital 2                                                                    Vital 2

Inyenc zöldségleves zellerrel                                    Inyenc zöldségleves zöld spárgával
              ***                                                                               ***
Borjúbecsinált vegyes zöldséggel                             Harbach-i sonka alma-zellersalátával
hozzá teljesértékü gabona tészta                              joghurtdresszinggel és magos kiflivel
              ***                                                                               ***
Aludtejzselé málnával

Menü 3                                                                     Menü 3
Teljeskoszt

Waldvierteli kenyérleves                                          Borjúkrémleves
          ***                                                                        ***
Töpörtyüs gombóc                                                   Krumpligulyás kolbásszal
savanyúkáposztán                                                     hozzá grahamzsömle

Ezen kívül, aki akart, hetente 2-szer tarthatott un. méregtelenítö napot, ekkor csak párolt zöldség volt a tányéron. (Egyszer kipróbáltam...)
Az étterem
Szóval a konyhával sem volt baj...
Szabad idöben, (ami kevés volt, többnyire délután) lehetett nagyobb sétákat tenni a körbe-karikába vezetö túrista utakon, esetleg a környezö városokat látogatni, illetve szervezett elöadásokat hallgatni (pl Equadorról, a Galapagos szigetekröl, máskor a Waldviertel történéröl, valamint egy nagyon érdekes diavetítéssel egybekötött útibeszámoló Marokkóról). Volt aki esténkét (kúra ide, kúra oda) a közeli tánclokálokat látogatta (!). Este 10-re mindenkinek újra a szállásán kellett lennie, hiszen ekkor zárták a bejáratot. Igaz, éjszakai portás is volt, de ennek felébresztése, gondolom, nem járt jóponttal.
Sörfesztivál Weitrán

Gmünd fötere
A hétvégeken teljesen szabad a szombat délutánok és a vasárnapok voltak. Ilyenkor valami környezö városkát vettünk a lábunk alá. Jártunk Weitrán (itt kétszer is, Nicollal és Lacival, akik szintén meglátogattak), Gmündben és persze nagyokat kirándultunk (mikor éppen nem zuhogott egész nap).
Summa summarum, kipihenten, három kilót fogyva, derék,- és gerincfájdalmaktól mentesen, feldobva az egészséges élettöl (igyekszem itthon is folytatni...) kezdtem csütörtökön itthon a napi verklit újra...