szerda, április 06, 2022

Pirított zöldséges-ananászos wok főtt kacsahússal

Mert az ázsiai konyha nagy kedvelői vagyunk, nagy szeretettel igyekszem magam is próbálkozni vele. Ez a recept, őszintén mondom, fantasztikus. A húst előtte levesnek sok-sok zöldséggel megfőztem és csak azután került bele a wokba. A főtt kacsahús a zöldségekkel, szószokkal szenzációs együttest alkotott, ugyanakkor lett belőle egy jó kis levesem is. (Miután nem igen passzolnak össze, a levest természetesen más napokon fogyasztottuk.)
Az egész  procedúrának csak egy apró hátulütője van. Mégpedig az, hogy minden hozzávalót külön kell sütni, mert csak így érjük el, hogy a zöldségek egyformán roppanósak maradjanak. De esküszöm, megéri...
Hozzávalók 4-5 személyre:
1-2 ek földimogyoró olaj
1-2 ek szezámolaj

2 kisebb fej vöröshagyma
1/2 póréhagyma
10 dkg kisebb csiperkegomba (megtisztítva, kb. 4-5 mm vastagon felszeletelve)
15 dkg sárgarépa
1 kisebb blokkoli (kb. 20 dkg)
2 gerezd fokhagyma
húslevesben f
őtt kacsa színhús (nálam 1 nagy mellfilé, 5-6 mm vastagra szeletelve)
3 gerezd fokhagyma
(tisztítva, vékonyan felkarikázva)
15 g friss gyömbér (tisztítva, vékonyan felkarikázva)
1 friss chili paprika (
aki nem szeretné túl csípősre, először vágja hosszában félbe, távolítsa el az erejét, és ezt követően vágja csak össze)
3 ek szójaszósz
1 ek hoisin szósz (el is maradhat)
1 ek barna nádcukor
2 marék pucolt, sótlan földimogyoró
35 dkg ananász, feldarabolva (ha konzerv, akkor cukrozatlan)
A hagymát, póréhagymát megtisztítom, cikkekre vágom és egy nagy wokban a kétféle forró olajon üvegesre pirítom. Kiveszem egy külön tálra és félreteszem. A maradék olajon a gombát pár percig pirítom. Mikor már kissé megpuhult, de roppanós, melléteszem a félretett hagymákhoz.
A wokba beleszórom a megpucolt, felkarikázott répát (szükség esetén további olajat öntök még alá) és fed
ő alatt roppanósra párolom. Ezt is kiszedem a wokból, tányérra teszem és a megmosott, rózsáira szedett brokkolit szintén fedő alatt, megpirítom. Kiveszem egy tálra és a visszamaradt olajon a fokhagymát, gyömbért, a felaprózott chilit is megpirítom. Gyors mozdulatokkal kavargatom, nehogy odaégjen. Hozzákeverem a félretett, kész zöldségeket és a kacsahús szeleteket. Megöntözöm a szója,- és hoisinszósszal (ha van itthon, teszek hozzá 2 tk Tao Tao édes-pikáns chilimártást is), megszórom a cukorral és hozzáadom a földimogyorót, ananászt. Óvatosan átforgatom, átpirítom és jázmin rizzsel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése