Végül is nem olyan bonyolult, mint elsö olvasásra tünik és valami mennyei!
Hozzávalók:
6 szelet toastkenyér, héja levágva, kockára szeletelve
1 tojás
1 tojássárga
170 g zsírszegény túró, finomra paszírozva
só, vanilicukor, rum
30 g pisztáciamag
80 g nugát
2 ek mézespuszedlimorzsa
4 ek zsemlemorzsa
1 ek kristálycukor
2 ek borpárlat (el is maradhat)
2/8 l narancsszaft
csillagánizs, fahéj, vaniliarúd, szegfüszeg
ételkeményítö
100 g zöld marcipán
2 narancs
Az apróra vágott toastkockákat a tojással, tojássárgával, túróval és a ízesítökkel (só, rum, vaniliáscukor) alaposan összekverem és 30 percre a hütöbe teszem. Közben elkészítem a tölteléket. A marcipánt a finomra vágott pisztáciával simára gyúrom és két réteg fólia között vékonyra kinyújtom. 10 részre osztom. A nugátból 10 apró golyócskát formázok, a marcipánnal körbetakarom és 30-45 percre a mélyhütöbe teszem.
A túrós tésztából egyforma adagokat veszek ki és a marcipán-nugát golyócskákat befedem velük. (Elég folyós a tészta, de nem kell megijedni, ez így jó.) Egy nagy fazékban kevés sóval vizet forralok és a gombócokat beleteszem. A höfokot teljesen leveszem az alaphömérsékletre és kb 10 percig fedö alatt hagyom öket, hogy feljöjjenek a víz felszínére (akkor van kész). Alaposan lecsepegtetem és a puszedli- zsemlemorzsa keverékében meghempergetem öket.
Elkészítem a füszeres narancsot:
A narancsokat meghámozom és keskeny szeletekre vágom. A cukrot karamellizálom és elöször a borpárlattal, majd a narancsszafttal felöntöm. Beleteszem a csillagánizst, a fahéjdarabot, a vaniliarúdat és a szegfüszeget és kb 10 percig alacsony höfokon párolom öket. Egy kevés étkezési keményítövel besürítem, a narancsdarabokat belehelyezem és 1 órát hagyom, hogy átjárja öket ez a fenséges íz.
A füszeres narancsszeleteket egy tányérra dekoratívan tálalom és a gombócokat rájuk helyezem.
A siker garantált!