Rezept unten auch auf Deutsch
Családi összejövetelek, ünnepek elmaradhatatlan kisérője nálunk a torta, időhiány esetében a pohárkrém. Időnként régi, jól bevált receptek felejtve lesznek és újabb, bár a régihez hasonló finomságok kerülnek előtérbe. Ez a mostani túrótorta is ilyesmi, aminek ikertesvére már többszörös sikernek örvendhet. (
Katt ide! ) Vetekedhetnek a "legfinomabb" jelzőért, én nem tudtam választani...
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
Omlós tésztához:
20 dkg vaj
csipet só
1 tojás sárgája
7,5 dkg leszitált porcukor
30 dkg liszt
Túrókrémhez:
23 dkg puha vaj
1 vanília rúd kikapart belseje
6 tojás (közepes méretű)
27 dkg porcukor
csipet só
1 kezeletlen citrom lereszelt héja
2 ek vaníliás pudingpor
50 dkg túró
25 dkg tejföl
A vajból, tojássárgájából, porcukorból, sóból, lisztből gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk (esetleg konyhai robottal). Fóliába betekerjük és egy órára a hűtőben pihentetjük.
Enyhén belisztezett sütőpapíron akkorára nyújtjuk, hogy a tortaformába behelyezve a forma falára is kerüljön belőle (kb. 5 mm vastagra).
A sütőt 160 fokra elömelegítjük.
A vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a vanília belsejét, fokozatosan a tojásokat, a porcukrot, csipet sót, citromhéját, vaníliás pudingport. Ha géppel keverünk, nem szabad nagyon sokáig keverni (habosra), mert akkor sok levegő kerül bele és a sütés után könnyebben összeesik.
Hozzákeverjük a túrót és a tejfölt (ettől lesz krémesebb). Lehetőleg a hozzávalók egyenlő hőmérsékletűek legyenek, ekkor a krémünk lágyan selymes lesz.
A krémet beleöntjük az omlós tésztával kibélelt formánkba. Kicsit simára elkenjük. (lehet egy kicsit a közepén magasabb, mert sütés után a közepe kissé beesik.)
3/4 óra alatt készre sütjük. (Sütési trükk: kb. a sütés felénél sütő ajtaját kinyitjuk, hagyjuk, hogy a meleg kimenjen, majd tovább sütjük. Ez megakadályozza, hogy a torta teteje megrepedjen.)
A tortakarikát levesszük, a tortát tálra helyezzük, kedvünk szerint gyümölccsel, cukorral díszítjük. Tálaláskor leönthetjük gyümölcssziruppal. Nagyon finom!
***
Zutaten für eine Springform (26 cm Durchmesser)
Für den Mürbteig:
200 g Butter
Vanillemark
Salz
1 Eidotter
75 g Staubzucker (gesiebt)
300 g glattes Mehl
Für die Topfenmasse:
225
g Butter (weich)
270 g Staubzucker
Salz
geriebene Schale von 1
unbehandelten Zitrone
6 Eier (Größe M)
2 EL Vanillepuddingpulver
500 g Topfen
250 g Sauerrahm
Für den Mürbteig die zimmerwarme Butter mit Vanille, Salz, Eidotter und
Staubzucker verkneten. Das Mehl rasch unterkneten und in möglichst
kurzer Zeit zu einem glatten Teig kneten. In Frischhaltefolie
einschlagen und am besten über Nacht (aber mind. 1 Stunde) im Kühlschrank rasten lassen. Vor
dem Backen 5 mm dick ausrollen und die Form damit auslegen (Boden und
Rand).
Für die Topfenmasse Butter mit Staubzucker, Salz und Zitronenschale
schaumig schlagen. Nach und nach die Eier dazugeben. Puddingpulver
einrühren und den Topfen und Sauerrahm untermengen. Die Masse auf den Mürbteig
streichen und im Rohr bei etwa 160 °C zwei Mal ca. 20 Minuten backen. In
der Backunterbrechung (ca. 2 Minuten) die Topfenmasse rundum
einschneiden, weil die Oberfläche sonst reißen kann. Mit Beeren,
Himbeersauce dekoriert servieren.