péntek, augusztus 02, 2024

Kecskesajtos nyári tésztasaláta

Strandolásra készítettem ezt a könnyű nyári tésztasalátát, ami még a 40 fokos hőségben is megállta a helyét. Azóta már többször is tányérra került, kisebb-nagyobb variációkkal. Esti élvezetnek is kiváló...
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg Fusilli tészta, vagy más orsótészta
25 dkg koktél paradicsom
1 csomag újhagyma
25 dkg puha kecskesajt
15 dkg aszalt paradicsom (olajban eltett)
10 dkg olívabogyó, felkarikázva
1-2 cukkini (méretfüggő)
2 ek vegyes mag (pirított napraforgó-, vagy tökmag)
8 ek világos balzsamecet
8 ek olívaolaj
só, bors
szurokfű
fokhagyma
1 dl víz
1 tk zöldségpor
1 tk mustár
édesítőszer
A tésztát enyhén sós vízben al dente (már nem roppan, de még nem puha, omlós) megfőzöm, leszűröm és hűlni hagyom.
Közben az aszalt paradicsomot leszűröm (az olajat felfogom), felaprítom. A friss paradicsomot negyedelem, az újhagymát megpucolom, vékonyan felkarikázom. A kecskesajtot kézzel összetöröm (morzsolom) és a megmosott cukkinit felkockázom.
Kb. 3 ek olajat az aszalt paradicsom üvegéből egy serpenyöben felforrósítok és a cukkinidarabokat 5 perc alatt puhára párolom.
A tésztát egy mély salátástálba rakom, ráhalmozom a negyedelt paradicsomot, a felaprított aszalt paradicsomot, az újhagyma karikákat, az olívabogyó szeleteket, a sajt darabokat és rászórom a magokat.
A megpárolt cukkini szeleteket a még meleg olajjal is ráöntöm.
A salátaöntetéhez a vizet, ecetet, olívaolajat, zöldségport, mustárt, édesítőszert és a fűszereket összekeverem és a tésztasalátára öntöm. Alaposan összekeverem.
Tálalás előtt még 1-2 óráig hagyom, hogy az ízek összeérjenek.