Spárga a nagy kedvenc, sajnos, csak nagyon behatárolt időszakban élvezhető. Igyekszem ilyenkor minden elképzelhető formában elkészíteni, hiszen a lehetőségeknek, csak a fantázia szab határt.
Ezt a rántott formáját először a Fertő tó körbekerekezésünk alkalmával ettem egy kis osztrák vendéglőben. Igaz, kissé munkás egyenként a panírozás, de mondhatom, megéri! Tartármártás, esetleg egy-két szelet jóféle sonka, ne maradjon el mellőle...
Hozzávalók 2-3 személyre:
25 dkg spárga
só
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj ( a kisütéshez)
A spárgát megpucoljuk, a fás részeket levágjuk és enyhén sós vízben kb. 15 percig gyenge lángon puhára főzzük (a főzési idő a spárga vastagságától függően változhat).
Jeges vízben lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük.
Megsózzuk és hagyományosan lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában egyenként bepanírozzuk.
Forró olajban aranysárgára kisütjük, konyhapapíron lecsepegtetjük és tartármártással kínáljuk.
Tartármártás:
1 tojás sárgája
1 dl olaj
1 kk mustár
1 kk citromlé
só
1 dl tejföl (joghurt)
2 kk porcukor
csipet bors
A tojás sárgáját, mustárt, citromlevet, sót kézi mixerrel alaposan kikeverjük, majd először cseppenként, később, mikor már sűrűsödni kezd az egész, lehet az olajat nagyobb mennyiségben is hozzákeverni. Ezzel jó alaposan kikeverjük. Így kapjuk a majonézt.
Ehhez aztán hozzákeverjük a tejfölt, a porcukrot, csipet borst. Ízlés szerint ízesíthetjük még mustárral, citromlével.
Grat! Tényleg finom, szezonban az én tányéromon is előfordul... :)
VálaszTörlésKöszi! Sajnos lassan vége, várhatunk újra egy évet...
Törlés