4 gerezd fokhagyma
1 bio citrom
1/2 kg darált hús - lehetőleg fele marha, fele sertés (lehet persze szárnyas is)
1 ek édes pirospaprika
1 ek szárított, morzsolt rozmaring
2 tojás
8-9 ek olívaolaj
4 szép, érett paradicsom
3 fej hagyma
1 kisebb csillagánizs
3 babérlevél
2 dl zöldség alaplé
5 dl paradicsomszósz
kb. 25 db mag nélküli olívabogyó
só, bors, cukor
A fokhagymát megpucoljuk és apróra összevágjuk (még jobb, ha kés lapjával még össze is nyomkodjuk). A citromot forró vízben öblítsük le, töröljük szárazra és a héját reszeljük le.
A fasírtot tegyük egy nagyobb tálba, dolgozzuk bele a fokhagymát, a reszelt citromhéjat, pirospaprikát, rozmaringot és tojást. Sóval, borssal fűszerezzük. A masszából nedves tenyérrel formázzunk viszonylag kisebb gombócokat, amiket 5-6 ek forró olívaolajban óvatosan süssünk körbe. Ügyeljünk arra, hogy minden oldalán jól süljön át.
Ezután helyezzük őket egy külön tányérra.
A paradicsomokat negyedeljük fel, a megpucolt hagymákat méretüktől függően, negyedeljük, nyolcadoljuk. A gombócsütésre használt serpenyőt konyhai papírtörlővel töröljük ki és 3 ek olívaolajat forrósítsunk fel benne. Először a hagymát, majd az összevágott paradicsomot röviden pároljuk meg benne. Adjuk hozzá a húsgombócokat és keverjük bele az alaplevet, a paradicsomszószt, csillagánizst, babérlevelet és olívabogyót. Sóval, borssal, csipet cukorral ízesítsük.
Fedő alatt kb. 20 percig, alacsony hőfokon pároljuk.
Tálalás előtt távolítsuk el a babérleveleket, csillagánizst.
Ropogós bagettet (is) kínálhatunk mellé.