Ez a hétvégém elég rohanvást telt, tudtam,
nem lesz időm semmire. Kellett valami előre elkészíthető, lehetőleg hidegen is
élvezhető tésztaféle, amit Réka lányom csak a sütőbe tol és már eheti is.
Receptjeim között kotorászva találtam meg ezt a finomságot, amit most
készítettem először, de már tudom, nem utoljára...
Hozzávalók 6 személyre:
450 g liszt
20 g élesztő
1/4 l víz
1 tk cukor
4 fej nagyobb lila hagyma
2 fokhagymagerezd, tisztítva, apróra vágva
2 ek olívaolaj
1 ek kakukkfű, friss, apróra vágva
1 babérlevél
8 szardella filé
12-12 olívabogyó, fekete és zöld
12 eltett piros chilipaprika
só
Az élesztőt egy kanál cukorral langyos
vízben feloldom, 10 percig pihenni hagyom. A lisztet megsózom, és tésztává
gyúrom. Lefedve 35 percig kelesztem. A lila hagymákat vékony szeletekre vágom,
egy serpenyőben az olajat felhevítem, a hagymát, fokhagymát, kakukkfüvet és
babérlevelet beledobom és közepes hőfokon 15 percig az egészet üvegesre
párolom. (A hagymának nem szabad a lila színét elveszíteni!) Egy tepsit
kiolajozok (illetve sütőpapírral kibélelem) és a kilisztezett deszkán
kinyújtott tésztát belehelyezem. A megdinsztelt hagymát elosztom rajta ( a
babérlevelet előtte kidobom), a szardella filéket ráhelyezem, hogy mindenhová
kerüljön belőlük. A köztes részekre olívamagokat és chilpaprikát fektetek és a
sütő középső sínén 225 fokon kb 25 percig sütöm.