kedd, november 10, 2009

Fahéjas sütőtök-lepényke


„Ha olyan édes, mint a méz, akkor biztos finom" - mondják a gyümölcsök jó részére, és ez így van a sütőtöknél is. A "tökös ételeket" mi nagyon szeretjük, ilyenkor az őszi- és téli időszak nagy slágere nálunk. Akár édesség formájában is, hiszen tudjuk, nem csak finom, de nagyon egészséges is, tápértéke miatt.
Egyik ilyen "sláger" receptem a sütőtök lepényke, ami gyorséskönnyü és családom egyhangú szavazata alapján, valami "abbahagyhatatlan". Nem lehet eleget sütni belőle...
Hozzávalók nem túl éhes, 4 személyre:
500 g sütőtök (tisztán mérve, a héja és a magja nélkül) kockákra vágva, kevés vízben megpárolva
2 tojás
1 ek barna-cukor
1 tk fahéj
7,5 g sütőpor
190 g liszt
olaj a sütéshez
cukor és fahéj a szóráshoz
A megfőzött sütőtökről leöntöm a vizet, egy krumplinyomóval (amit a krumplipüré készítéséhez is használok) kissé összenyomkodom. Ezt a pürét összekeverem az összes hozzávalóval. (Viszonylag lágy tésztát kapok.) Egy leveses kanállal kiveszek belőle és egy serpenyőben, kevés olajon a lepénykék mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Konyhapapíron leitatom róla a felesleges olajat és cukor és fahéj keverékével megszórom (ha még marad belőle és nem eszik meg közben enélkül...).

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, meg fogom én is csinálni. Érdemes lenne szerintem kipróbálni sült tökből is.

    VálaszTörlés
  2. Lúdanyó - Igen, biztos úgy is nagyon finom. A lányaim teljesen odavannak érte. Mindig kevésnek bizonyul amennyit sütök belöle.

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik, éppen mára terveztem sütőtököt, lehet, hogy ki is próbálom. :)

    VálaszTörlés