csütörtök, március 02, 2023

Fűszeres karalábé krémleves

Igaz, még messze nincs szezonja, de a napokban kaptam 2 fej karalábét, ami kinézetre azonnal egy finom krémlevesre volt ítélve...
Hogy izgalmas legyen, egy kis fehérborral bolondítottam, amitől az eredmény hamar magáért beszélt. Első tálaltra minden cseppje elfogyott :-D
(Készíthető persze, akár brokkoliból, karfiolból, zellerből stb. is...)

Hozzávalók 4 személyre:
2 ek repce,- vagy napraforgóolaj
2 db karalábé

1 fej vöröshagyma
2 db kisebb krumpli
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl száraz fehérbor
7,5 dl zöldség alaplé
3 ek vaj

2 dl tejszín
1 csokor metélőhagyma
(1 csokor turbolya)
csipet frissen reszelt szerecsendió
só, bors
A karalábét, krumplit meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, finomra felaprózzuk. A friss metélőhagymát (turbolyát)  megmossuk, leszárítjuk és összedaraboljuk.
Az olajat a vajjal egy fazékban felforrósítjuk és először a hagymát, majd kicsit később hozzáadva, a fokhagymát is üvegesre pirítjuk. (Vigyázzunk, a fokhagyma, ha megég, keserű lesz!)
Belekeverjük a krumplit és a karalábé darabokat. Felöntjük a borral, majd 5 perc forralás után a zöldséglét is hozzáöntjük. Alacsony fokozaton, fedővel takarva kb. 15 percig főzzük.
Kézi mixerrel, vagy turmixgéppel a levest simára dolgozzuk. Felöntjük a tejszínnel és még egyszer összerottyantjuk.
Levéve a tűzhelyről, keverjük bele a maradék vajat, kevergessük míg elolvad.
Ízesítsük sóval, borssal,
szerecsendióval.
Tálaláskor szórjuk meg a friss metélőhagymával (turbolyával) és kínáljunk mellé pirított zsemlemorzsát.
Nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése