kedd, május 14, 2013

Dalken rebarbara és eper szósszal

Nagymamám öröksége még egy olyan sütőforma, ami hasonló a palacsinta sütőhöz, csak 4 kerek mélyedése van a sima sütőlap helyett. Ezekben ragyogóan lehet egyforma tésztácskákat, tükörtojást stb, sütni. Még soha nem használtam, ezért jó alkalomnak bizonyult ez a mostani premier. Nagyon bejött.

Hozzávalók 16 darabhoz:
1 tojás
5 g élesztő
120 ml meleg tej
csipet porcukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom lereszelt héja
100 g liszt (sima)
10 g puha vaj
10 g nádcukor
2 ek repceolaj
Szósz:
250 g rebarbara
200 g eper
100 g nádcukor
50 ml víz
A tojás szétválasztom és a sárgáját a vaníliás cukorral, vajjal, csipet sóval és a citromhéjjal egy edényben összekeverem. Az élesztőt belemorzsolom a meleg tejbe, amibe előzőleg kevéske porcukrot szórtam,  felfuttatom, majd liszttel együtt a tojásos masszába keverem. A tojásfehérjét a cukorral felverem, először a negyedét, aztán a maradékot hozzákeverem a masszához. Egy nedves konyharuhával letakarom és szobahőmérsékleten kelni hagyom.
Közben a szószhoz a rebarbarát és az epret megtisztítom és apróra vágom. A vízbe beleteszem a cukrot, felolvasztom. Hozzáadom a gyümölcsöket és kavargatva sűrű szósszá főzöm.
A megkelt tésztát egy tükörtojás sütő serpenyőben kisütöm. A kiolajozott mélyedésekbe nagyobb kanálnyit teszek. Viszonylag gyorsan odakap, főleg a közepe, ezért csak alacsony hőfokon, rövid ideig szabad sütni. Ha az egyik oldal kész, két villa segítségével megfordítom és azt is készre sütöm. (Lehet palacsinta sütöben is sütni. Ilyenkor nem lesz a korong olyan szabályos, de ez az ízén nem változtat. ;-)
Ha kész, a korongokat megkenhetjük tejföllel és egymásba tornyozhatjuk. Én ezt kihagyom, egyszerűen megszórom porcukorral és a langyos szósszal kínálom.

4 megjegyzés:

  1. Mifelénk ezt tarkedlinek hívják! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen,
      lehet, hogy felétek így hívják, de nekem a nagymamám azt mondta, hogy ez a dalken, mert a tarkedlihez az összetevök más arányban vannak, így az a fánkhoz lesz hasonló, sokkal jobban feljön a sütés közben. Ez meg inkább laposabb marad. Végül is mindegy, hogy hívják, lényeg, hogy nagyon finom ;-)

      Törlés
  2. Nagyszüleimnek volt, mindkét oldalról. Mármint ilyen sütőjük. Az egyiket megörököltem. Abban tuti nem 4 "gödör" van, de nem tudom hány.

    Bár most elárulom, hogy annak ellenére tudtam, pár pillanat erejéig eltartott mire bevillant a dalken = cseh pimasz = cseh fánk = tarkedli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az még jobb, ha több "gödör" van, gyorsabban megy a sütés :-)
      A második megjegyzéshez, lásd az elözö beírás válaszát ;-)

      Törlés