„Ha olyan édes, mint a méz, akkor biztos finom" - mondják a gyümölcsök jó részére, és ez így van a sütőtöknél is. A "tökös ételeket" mi nagyon szeretjük, ilyenkor az őszi- és téli időszak nagy slágere nálunk. Akár édesség formájában is, hiszen tudjuk, nem csak finom, de nagyon egészséges is, tápértéke miatt.
Egyik ilyen "sláger" receptem a sütőtök lepényke, ami gyorséskönnyü és családom egyhangú szavazata alapján, valami "abbahagyhatatlan". Nem lehet eleget sütni belőle...
Hozzávalók nem túl éhes, 4 személyre:
500 g sütőtök (tisztán mérve, a héja és a magja nélkül) kockákra vágva, kevés vízben megpárolva
2 tojás
1 ek barna-cukor
só
1 tk fahéj
7,5 g sütőpor
190 g liszt
olaj a sütéshez
cukor és fahéj a szóráshoz
A megfőzött sütőtökről leöntöm a vizet, egy krumplinyomóval (amit a krumplipüré készítéséhez is használok) kissé összenyomkodom. Ezt a pürét összekeverem az összes hozzávalóval. (Viszonylag lágy tésztát kapok.) Egy leveses kanállal kiveszek belőle és egy serpenyőben, kevés olajon a lepénykék mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Konyhapapíron leitatom róla a felesleges olajat és cukor és fahéj keverékével megszórom (ha még marad belőle és nem eszik meg közben enélkül...).
Nagyon finom lehet, meg fogom én is csinálni. Érdemes lenne szerintem kipróbálni sült tökből is.
VálaszTörlésLúdanyó - Igen, biztos úgy is nagyon finom. A lányaim teljesen odavannak érte. Mindig kevésnek bizonyul amennyit sütök belöle.
VálaszTörlésJól hangzik, éppen mára terveztem sütőtököt, lehet, hogy ki is próbálom. :)
VálaszTörlés