szerda, május 22, 2024

Sütöben sült krumpli-cukkini lepényke


Egyszerű és nagyon finom. Hamarjában erre jutott időm és kedvem. Nem is hittem volna, hogy a krumplit a cukkini mennyire izgalmassá teszi. No, persze, a belevágott húsos szalonna/sonka is hozzáadott az eredményhez. Friss zöldsalátával ettük, ami még jobban emelte az ázsióját...
Hozzávalók egy 32x20-as sütőtálhoz (tepsihez):
2 közepes cukkini
4 db nagyobb krumpli
2 gerezd fokhagyma
20 dkg húsos szalonna/füstölt sonka
2 tojás
2 dl tej
zsiradék

bors
tejföl
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelem, enyhén besózom és egy szitában hagyom, hogy levet eresszen.
Közben a krumplit meghámozom, kb. 5 mm
vastagon felkarikázom és a zsiradékkal (nem spórolva vele) kikent sütőtálba/tepsibe sorakoztatom. Sóval, borssal meghintem.
A sonkát/húsos szalonnát
apróra felkockázom és a krumplira szórom.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Elkészítem a sűrű palacsintatésztát 2 tojásból, tejből és a lisztből. A fokhagymát áttöröm, vagy felaprózom és a ezt is belekeverem.
A besózott cukkinit kinyomkodom és ezt is beleforgatom. Sózom, borsozom, majd rásimítom a krumplikarikákra.
Betolom a sütőbe és kb. 45-50 percig sütöm. Akkor jó, ha a teteje már kissé pirulni kezd.
Kicsit hűlni hagyom, hogy jobban tudjam szeletelni. Tejföllel kínálom, zöldsalátát adok mellé.
Hidegen is nagyon finom!

kedd, április 23, 2024

Almás pite "elomlósan"

Régi, bevált almás pitém.
Most egy nagyobb lyukú reszelővel készítettem elő az almát és így, még finomabb lett.
A tészta, a hozzávaló takaró, na, annál nagyokat bólogatott a "kóstoló bizottság"...

Pikk-pakk és már el is fogyott!
Hozzávalók egy 32x20-as tepsihez:
25 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
5 dkg porcukor
csipet só
10 dkg hideg vaj
2,5 dkg hideg zsír
1 púpozott ek tejföl
1 db tojássárgája
1 kg alma
7 dkg cukor
1 kk őrölt fahéj
2 dkg búzadara
1/2 bio citrom lereszelt héja
1 tojássárga
1 ek tejszín
A lisztet átszitáltam, beleszórtam a sütőport, porcukrot és a sót, aztán kellőképpen elmorzsoltam a vajjal és a zsírral. A tejfölt és a tojássárgát is hozzákevertem és sima tésztává gyúrtam.
Megfeleztem, külön-külön folpackba csomagolva egy órára hidegre tettem.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A töltelékhez az almát meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, megszórtam egy evőkanál cukorral és egy szűrőbe
tettem, hogy a leve kissé elcsorogjon. Ezután kinyomkodtam és alaposan összekevertem a fahéjjal, búzadarával, citromhéjjal és a maradék cukorral.
A sütőt 200 fokra (alsó-felső sütés)  előmelegítettem.
Az egyik hideg tésztafelet vékonyra nyújtottam, magas peremű tepsibe terítettem, rásimítottam az almás tölteléket. Kinyújtottam a másik tésztafelet is és a nyújtófa segítségével beterítettem a tölteléket.
Egy villával alaposan, jó mélyen  megszurkáltam, bekentem a tojássárga és tejszín felvert keverékével.
A sütő középső sínén kb. 30 perc alatt készre sütöttem.
Hűlni hagytam, csak akkor szeleteltem.
(Édesszájúak még megszórhatják egy kis porcukorral.)

vasárnap, április 14, 2024

Pesztós-juhsajtos pogácsa

Egyszerű, finom, (majdnem) mindenkinek izlendő, egyharapásos sósban gondolkodtam. Ez lett belőle:
Hozzávalók (egy tepsihez elegendő):
20 dkg liszt
3,5 g szárított élesztő
20 dkg vaj
17 dkg juhtúró (csak ennyi volt a hűtőben ;-)
2 ek genovai pesztó
1 tojássárgája

1 tojás a kenéshez
A lisztet elvegyítettem a sóval és a szárított élesztővel. Összedolgoztam a vajjal, a juhtúróval, pesztóval és tojássárgájával. Puha, sima tésztává gyúrtam.
Folpackba csomagoltam és 2 órára hűtőbe tettem.
Egy lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra kinyújtottam, majd a tészta felét a kissé felvert tojással megkentem.
A száraz részt ráhajtottam. Ezután a tésztát 90 fokkal elfordítottam és most is csak a felét kentem meg a tojással, majd a száraz részt ráhajtottam.
Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtottam a tésztát és 3 cm átmérőjű pogácsa kiszúróval kiszaggattam.
A tetejüket a maradék tojással megkentem és előmelegített, 200 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
Napokig (hacsak közben el nem fogy) friss, finom rágcsa.

kedd, március 26, 2024

Hámán-táska

A napokban szembejött velem ez a nagyon finom, viszonylag egyszerű, omlós, ünnepi aprósütemény, a Purim egyik jellegzetes süteménye. Emlékszem, gyerekkoromban nálunk többször is volt, hogy milyen néven, már nem tudom...
Szerencsére, most éppen minden hozzávalóm adott volt, így  aztán hamarosan nyakig merültem a sütésbe.
Töltelékként narancsos fügelekvárt és igazi, üstben főzött szilvalekvárt használtam. Nagyon, de nagyon szerettük...
Hozzávalók 2 tepsihez:
350 g rétesliszt
1 tk sütőpor
csipet só
csipet reszelt tonkabab (elhagyható)
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 bio citrom reszelt héja
szilvalekvár, fügelekvár
A réteslisztet elkevertem a sütőporral, sóval, (tonkababbal), porcukorral, citromhéjjal. Elmorzsoltam a hideg vajjal és a tojással. Gyors mozdulatokkal összedolgoztam. Két részre osztottam és fóliába csomagolva (legalább) egy órát a hűtőbe tettem.
Miután kivettem a hűtőből az egyik tésztafelet lisztezett deszkán röviden átgyúrtam, majd kb. 2 mm vastagságúra kinyújtottam. (Én két sütőpapír között nyújtottam, mert így könnyebben ment.)
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és két sütőlemezt sütőpapírral kibéleltem.
A tésztából 6 cm átmerőjű köröket szúrtam ki (én erre vékony-falú borospohár száját használtam) és mindegyik közepébe kb. fél kk-nyi  lekvárt halmoztam. (Nem szabad sokat, mert akkor sütés közben kifolyik.)
A köröket három oldalról felhajtottam és összenyomtam úgy, hogy  háromszögformájuk legyen, de a középén látszódjon a töltelék.
A másik tésztaféllel ugyanígy jártam el.
Ez a mennyiség nekem két sütőlemezre fért el.
15-18 perc alatt készre sütöttem.
Aki szereti, megszórhatja még porcukorral.

hétfő, február 05, 2024

A Medve által ihletett burgonya-chips omlett

Az elmúlt év végén alkalmam volt megnézni a jórészt egy profi konyhában játszódó, "A Medve" című díjnyertes sorozatot, amely egy profi szakácsról szól, aki átveszi elhunyt bátyja szendvicsboltját.
Az Omlett c. epizódban a végső előkészületek zajlanak az új étterem megnyitására; a hangulat váltakozik az önuralom elvesztése és az megnyitás előtti kellemes izgalom  között.
Az étterem menedzserének nincs ideje enni. Éhesen kéri a konyhafőnök helyettest, hogy készítsen rántottát, aki pedig nem akármilyen omlettet készít. Ő ünnepli a tojásos ételt.
Sydney rántottája a második évad kilencedik epizódjából már régóta járja az amerikai szakácsoldalakat és ételblogokat, és egy ideje már a mi személyes vasárnap reggeli listánk élén áll.
Mint a filmben, az első falat után mi is lehunytuk a szemünket és majdnem azt mondtuk: "Sírni tudnánk!", vagy, valami hasonlót...
Sajnos, a fotózáskor a sok babrálgatás miatt az omlettem egy szempillantással tovább maradt a serpenyőben, és így némi színt kapott. Tudom, ez nem illik egy omletthez, hiszen semmilyen körülmények között nem színeződhet el. Minden esetben élénksárgának kell maradnia...
Szerencsére, az enyhe barnulás nem vont le az izéből. Erről az omlettről csak annyit tudok mondani, hogy:
Istenem, valóban fantasztikus!
Hozzávalók 2 személyre:
5 kicsi, vagy 4 nagy tojás
2 evőkanál sótlan vaj + a befejezéshez
friss metélőhagyma, apróra vágva
nagy marék hagymás-tejfölös chips
10 dkg szobahőmérsékletű Boursin, vagy más fűszeres friss sajt (saját készítésű is lehet, egy tipp a recept végén található)
A tojásokat beleütöm egy tál fölé helyezett finom szitába, felverem és fokozatosan átkeverem a tálba. (Ez kicsit időbe telik, tessék türelemmel lenni!)
Egy serpenyőben megolvasztom a vajat (kissé hagyom, hogy habosodjon), és hozzáadom a szitált tojásokat.
Ügyelek arra, hogy a serpenyőt rázogatva, közepes lángon ide-oda forgatva süljön a tojás. (Az omlett nem ragadhat a serpenyő aljára!)
Csökkentem a hőfokot, kissé megdöntöm és rázogatom a serpenyőt, hogy az egész omlett elváljon a serpenyő aljától.
A Boursin sajtot (vagy, amivel tölteni szeretnénk) az omlettre nyomom egy habzsákból, majd egy gumispatula segítségével elkezdem a megsült tojást a serpenyő elülső végétől kezdve felgöngyölíteni. Amint elértem a felét, megállok.
Vajjal átkenem a tetejét.
Az omlett másik felét is rátekerem. Így egy tekercset kapok. Gyorsan, de óvatosan kiemelem a serpenyőből úgy, hogy az omlettet egy tányérra fordítom.
Még több vajjal megkenem az omlett külsejét, majd apróra vágott metélőhagymával díszítem (a képen ez petrezselyem), sóval és morzsolt burgonyachipsszel megszórom.
Máris lehet kínálni...
Saját készítésű fűszeres friss sajt
Hozzávalók:
1 doboz natúr krémsajt, szobahőmérsékű
4 evőkanál sótlan vaj,  szobahőmérsékű
3 dkg parmezán sajt, reszelve
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 ek friss petrezselyem, apróra vágva
1 ek friss kapor, apróra vágva
1 ek friss metélőhagyma, apróra vágva
1 ek friss majoránna, finomra vágva
1/4 tk frissen őrölt fekete bors
Az összes hozzávalót belerakom egy botmixer táljában. A keveréket habverővel habosra, simára és homogénre keverem.
Egy szórófejes zacskóba töltöm és felhasználásig a hűtőben tárolom.

csütörtök, február 01, 2024

Krémes túrós metélt

Mert a mai zöldségleves után még hiányzott valami édes, feltúrva a családi receptgyűjteményt, csodára találtam.
Jó néhány évtizedes, megsárgult újságkivágás adta az ötletet ehhez a rettentő egyszerű, de nagyszerű, gyorsan elkészíthető tésztához.
Főzés közben a vargabéles ugrott fel, de azért ez annál sokkal szimplább. Variálni lehet akár mazsolával, vagy másféle aszalt belevalóval, biztosan csak jót hozhat ki belőle az ember... Nagyon kedvünkre való volt!
Hozzávaló 3-4, nem túl éhes személyre:
2 tojás
4 ek + 5 dkg porcukor
1 pohár 20%-os tejföl (175 g)
25 dkg tehéntúró (lehet ennél több is ;-)
1/2 bio citrom lereszelt héja
25 dkg metélt tészta
vaj
csipet só
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tojást szétválasztom, a sárgáját kikeverem 4 ek porcukorral, a tejföllel és a túróval. Citromhéjjal ízesítem.
A tojások fehérjét csipet sóval és 5 dkg porcukorral kemény habbá verem.
A metélt tésztát enyhén sós, bő vízben kifőzöm, leszűröm és még forrón elkeverem  1 ek vajjal és a túrós keverékkel.
Egy tűzálló tálat vajjal vékonyan kikenek, belesimítom a túrós tésztát, majd a tetejét befedem a keményre vert tojáshabbal.
A sütőbe tolom és addig sütöm, míg a tetején a hab kissé megpirul (kb. 15-20 perc).
Kissé hűlni hagyom, csak akkor szeletelem. Tálaláskor porcukorral megszórható...


csütörtök, január 11, 2024

Töltött vagdalt, avagy Stefánia szelet újragondolva

Igaz, hogy már vége a nagy ünneplésnek, evészetnek, de, hogy ne maradjunk nagyon éhen, hoztam ezt a kiváló és különleges receptet, amit Lajos Maritól lestem el. Kisebb módosítással sikerült nekem is megsütnöm... Nagy sikere volt, hiszen rettentő finom és nem a szokásos, ám egy igazán különleges Stefánia vagdalt kerül az asztalra. 
Hozzávalók 12-13 szelethez:
1 zsemle
tej
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros húsú paprika (kápia)
10 dkg füstölt, paprikás kolbász
2 tojás
4 keménytojás
só, bors
1 csokor petrezselyem
2 ek zsiradék
kevés napraforgó-, vagy repceolaj
1/2 kk szárított kakukkfű
1 ek mustár
50 dkg darált hús (vegyesen sertés+marha, esetleg pulykahús)
15 dkg trappista sajt (lereszelve)
1-2 marék zsemlemorzsa
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A zsemlét langyos tejben beáztatom.
A hagymát és fokhagymát megpucolom, a hagymát apróra összevágom, a fokhagymát áttöröm.
A paprikát
kicsumázom, viszonylag apróra felkockázom. A kolbász héját, ha szükséges lehúzom, felaprítom.
A tojást megpucolom, felkarikázom.
A zsiradékot egy serpeny
őben felforrósítom és a hagymát megfonnyasztom benne, hűlni hagyom.
A darált húshoz hozzáadom a kihűlt hagymát, a fokhagymát, 2 nyers tojást, az összeaprított petrezselymet, a kinyomkodott zsemlét. Sóval, borssal, kakukkfűvel, mustárral ízesítem. Alaposan összedolgozom.
Egy tepsit kibélelek fóliával és vékonyan megkenem olajjal.
A húsmasszát egyenletesen rásimítom. Megszórom a reszelt sajttal, a paprika- és kolbászkockákkal, majd ráfektetem a tojáskarikákat úgy, hogy a hosszanti széleken 2-3 cm szabadon maradjon.
A fóliával feltekerem. (Ez egy kicsit macerás, úgyhogy óvatosan, lassan csináljuk. Türelem kell hozzá.)
A végén a hústekervény a fóliáról a tepsibe hengeredik. (Én óvatosan visszacsúsztatom a fóliába, amit a hús köré nyomkodok, 1-2 cm-es faltámasztékkal, mintha egy csónakban lenne a húsgöngyöleg.)
A hús tetejét lekenem zsiradékkal/olajjal,  megszórom zsemlemorzsával kb. 1 óra alatt készre sütöm. (Lehet fóliával letakarni, majd később
levenni és magasabb fokon kicsit megpirítani a tetejét.)
Kihűlve szeletelem.
Nagyon finom, én franciasalátával szeretem.

szerda, november 22, 2023

Narancsos sütőtök krémleves karamellizált tökmagbetéttel

Mint tudni, az ősz és a tél a sütőtök igazi főszezonja. Ilyenkor a kerek, vagy a hosszúkás, a sárga, vagy a vörös... szinte minden fajtája, formája fellelhető a piacokon. Mi nagyon szeretjük, sokféleképpen készítem. Miután kellemes textúrájú, finom édes ízű, ezért ilyenkor főleg levesnek, gyakran valami más ízzel kombinálva, kerül az asztalra. A csilis, karamellizált tökmagbetét telitalálatnak bizonyult. Másféle krémleveshez, salátához is ragyogóan felhasználható.
Hozzávalók 4 személyre:
4 ek olívaolaj
1 nagyobb, vagy 2 kisebb vöröshagyma (megpucolva, vastagabb szeletekre vágva)
60 dkg sütőtök (megpucolva, kimagozva, a húsa kb. 2 cm-es kockákra szeletelve)
1,2 l zöldség alaplé
1 ek harissa paszta
(kattintás a szóra, és máris elérhető, ahol már készítettem magam, de készen is kapható)
1/4 tk sáfrányszál
1 bio narancs (héja lereszelve, leve kinyomva)
1,5 dkg creme fraiche (
tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban történő elkeverésével helyettesíthetjük)
só, bors
tálaláshoz korianderlevél
pirított tökmaghoz:
10 dkg tökmag

2 ek juharszirup (én 1 ek juharszirup+1 ek méz)
174 tk csilipehely
A sütőt 180 fokra (légkeveréses funkció) előmelegítettem.
A pirított tökmaghoz az összes hozzávalót 1/4 tk sóval egy tálkában összekevertem, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire simítottam és a kb. 15 percig sütöttem a sütő középső sínén.
Kivettem, hűlni hagytam. (Ha valaki úgy szereti, lehet durvára összevágni.)
A sütő hőmérsékletét 220 fokra vettem. (Még mindig légkeverésesen.)
Egy nagyobb tálban a tököt, hagymát, olajat 3/4 tk sóval és egy nagyobb csipet borssal alaposan összekevertem, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, elsimítottam, hogy a darabok ne fedjék egymást.
Fóliával letakartam, majd kb. 20 percig sütöttem a sütőben. (Félidőben levettem róla a fóliát. Érdemes a sütés végén villával beleszúrni, puha-e a tök, vagy még sülnie kell.)
A alaplevet a harissával, sáfránnyal, narancshéjjal,-lével, sóval, borssal egy nagyobb fazékba öntöttem. Forralásig hevítettem, majd a tepsiben a megsült tököt, hagymát, olajat óvatosan hozzáadtam. Átkevertem és közepes lángon kb. 5 percig főztem.
Hozzáadtam a creme fraiche-t és simára pürésítettem.
Tálaláskor a karamellizált tökmaggal és friss korianderlevéllel kínáltam.
Nagy sikere volt!