A nálam korábban mostohán kezelt karalábé kibontakozása...
A gyermekkoromban ki nem állhatott tavaszi, kora nyári, zsenge karalábé az évtizedek során a kedvencek közé sorolódott. Igaz, nyersen mindig a topon volt, de mára sütve, főzve, párolva is örömmel fogyasztom.
Igazi ínyencség számomra, mikor a vaj-puha, nagyvonalúan megtöltött karalábégömbökből vágott darabok szinte elolvadnak a számban.
A töltelékét mostanság megbolondítom egy kevéske őrölt fahéjjal, ami egy finom, izgalmas pikantériát ad a dolognak.
Hozzávalók 4 személyre:
4 karalábé (á 25 dkg)
30 dkg bárányhús (vagy más, ki, mit szeret), darálva
2 dkg fenyőmag
1 csokor petrezselyem
1 kk őrölt fahéj
3-4 paradicsom
1/2 l marhahús alaplé
só, bors
A karalábé leveleket eltávolítjuk, a kisebbeket finomra összevágjuk és félretesszük. A karalábét meghámozzuk, egy nagyobb fazékban 1 tk sóval 1 l vizet felforralunk és ebben, lefedve a fazekat, 15 percig főzzük a karalábéfejeket.
A fenyőmagot egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, a megmosott és kirázott petrezselyem leveleket lecsipkedjük, felaprítjuk.
A petrezselyem felét, az összevágott karalábé zöldet, a fenyőmagot, fahéjat, 1/2 tk sót, borst a darált húshoz adjuk, összedolgozzuk.
A megfőtt karalábét hideg vízbe állítjuk, lehűtjük. (A főzővizet nem öntjük ki!)
A paradicsomokat a karalábé forró főzővizébe merítjük, kb. 10 másodpercig benne hagyjuk, majd hideg vízzel leöblítjük. Így könnyen le tudjuk a héjat húzni.
A héjától megszabadított paradicsomokat félbevágjuk, a magokat kikaparjuk és a húsát apróra feldaraboljuk, aminek a felét a húshoz keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
A kihűlt karalábék közepét egy kis késsel ügyesen kivájjuk. A kivágott részeket felaprózzuk és egy tepsibe, vagy tűzálló sütőtálba szórjuk (ebbe ültetjük aztán a karalábékat).
A karalábékat megsózzuk, megtöltjük a hústöltelékkel és a felaprózott karalábékra helyezzük, felöntjük az alaplével.
Alufóliával betakarjuk és a sütő középső sínére toljuk. Kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütőből, a maradék paradicsommal és petrezselyemmel megszórjuk és azon melegében tálaljuk.
Én baguettet adok mellé.