Még egy karácsonyi "gyorsmenet", ha belefér. Érdemes kis időt áldozni rá, főleg, ha maradt a korábbi sütésből tojásfehérjénk. Nagyon egyszerű, gyors, elronthatatlan.
Hozzávalók kb 60-65 darabhoz:
20 dkg kókuszreszelék
1 rúd vanília
15 dkg finomszemcséjű kristálycukor
4 tojásfehérje
kb. 60 db sütőostya (40 mm átmérőjű, ha nagyobb, akkor kevesebb kell)
A kókuszreszeléket egy serpenyőben zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk, közben kevergetjük. Félrehúzzuk, kihűtjük.
A sütőt 140 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütő). Egy (vagy két) tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját késsel kikaparjuk és hozzákeverjük a cukorhoz.
A tojásfehérjét keményre felverjük, közben a vaníliás cukrot hozzá-hozzá szórjuk, majd a kihűlt kókuszreszeléket is belekeverjük.
Az ostyákat a tepsikbe helyezzük, a kókuszosmasszából két kiskanál segítségével kisebb adagokat halmozunk rájuk. (Nagy türelem kell hozzá, mert az ostyák el-el csúszkálnak.)
A sütő középső sínén kb. 17-20 perc alatt világos barnára sütjük.
A kókuszcsókokat a sütőből kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk. Tetszőlegesen díszíthetjük őket...
Oldalak
- Főoldal
- Leves/Suppe
- Desszert/Dessert
- Sütemény/Kuchen
- Sós sütemények
- Sütőben/im Backrohr
- Marhahús/Rindfleisch
- Kencék, krémek/Aufstriche
- Zöldség/Gemüse
- Szárnyas/Geflügel
- Sertéshús/Schweinefleisch
- Hal/Fisch
- Vegetáriánus/Vegetarisch
- Egytálétel/Eintopf
- Fözelék/Eintopf
- Saláta/Salat
- Unokák kedvence
- Adatvédelmi tájékoztató
péntek, december 21, 2018
péntek, december 14, 2018
Mandulás tallér
Tipikusan Karácsonyra való, borzasztóan egyszerű keksz. Igaz, nagyon kell vigyázni vele, nehogy még az ünnep előtt felegye a család... Én eldugtam, de nem tudom, jó-e, hiszen én tudom a helyét :-D
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk.
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.
Hozzávalók kb 80 darabhoz:
35 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
12,5 dkg darált mandula
1 tojás sárgája
jégcukor (esetleg barna cukor)
A vajat a porcukorral és a kristálycukorral alaposan kikeverjük. A lisztbe beleszórjuk a mandulát és a vajas-cukros keverékkel sima tésztává gyúrjuk, amiből 8 db kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk.
A jégcukrot egy lapos tányérra szórjuk. A tojás sárgáját kissé felverjük és a tésztarudakat bekenjük vele, majd óvatosan meghengergetjük őket a jégcukorban. Tálcára téve egy éjszakára hidegre tesszük.
Másnap a sütőt 190 fokra előmelegítjük (alsó, felső sütés). 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A hengereket 5-6 mm vastagon felszeleteljük, majd a tepsibe fektetjük.
A tallérokat 10-15 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Nagyon finom, fémdobozban sokáig eltartható.
szerda, december 12, 2018
Frankföldi borleves fahéjas kenyérkockákkal
Hozzávalók kb 4-5 személyre:
1 csomag leveszöldség
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l száraz fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors
só
őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.
3 dkg vaj
4 dkg liszt
1/4 l tejszín
1/2 l száraz fehérbor
1/2 l szárnyas alaplé
2 babérlevél
10 db egész fekete bors
só
őrölt szerecsendió
csipet cukor
Levesbetét:
4-5 szelet fehér kenyér előző napról, vagyis kissé száraz
2 ek vajzsír, vagy olaj (repce)
1 tk őrölt fahéj
1 csomag petrezselyem
A zöldséget és a hagymát megpucoljuk, apróra felkockázzuk. A vajat egy fazékban felforrósítjuk és hagymát megdinszteljük benne. Hozzákeverjük a zöldséget is és pár percig együtt pároljuk őket. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a tejszínt, bort és az alaplevet. A babérlevelet és a teatojásba zárt borst is hozzáadjuk. Közepes hőmérsékleten, félig lefedve 20-25 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk és a levest pürésítjük (aki akarja, csak a fele zöldséggel, a másik felét kimerjük és a már kész leveshez egyben tálalhatjuk).
Sózzuk, szerecsendióval és cukorral finomítunk az ízén.
A kenyérszeleteket ízlés szerint felkockázzuk (ki mekkorára szereti a leveshez) és a forró zsiradékban aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal.
A forró levest a fahéjas kenyérkockákkal és az összeaprított petrezselyemzölddel tálaljuk.
csütörtök, december 06, 2018
Cseresznyés pite Karácsonyra hangolva
Hozzávalók egy tepsihez, kb. 20 szelet:
1 üveg cseresznyebefőtt (mag nélkül)
25 dkg puha vaj
4 tojás
20 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek kakaópor
csipet só
30 dkg liszt
2 tk sütőpor
porcukor
A cseresznyét lecsepegtetjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral kb. 1 perc alatt alaposan kikeverjük. A sütőporral összekevert lisztet, kakaót, mézeskalács-fűszerkeveréket és sót is hozzáadjuk. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a cseresznyét és 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd kínáljuk a már türelmetlenül toporgó éhes-szájúaknak. (Aki édesebb szájú, megszórhatja porcukorral.)
A cseresznyét lecsepegtetjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés). A vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral kb. 1 perc alatt alaposan kikeverjük. A sütőporral összekevert lisztet, kakaót, mézeskalács-fűszerkeveréket és sót is hozzáadjuk. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a cseresznyét és 15 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, kockákra vágjuk, majd kínáljuk a már türelmetlenül toporgó éhes-szájúaknak. (Aki édesebb szájú, megszórhatja porcukorral.)
péntek, november 02, 2018
Zelleres sütőtök-krémleves
Ha ősz/tél, akkor sütőtök, legalábbis nálunk elég gyakran. A klasszikus sült tök mellett a levesek, főételek, köretek, édességek is nagyon népszerűek a család- és barátaink minden tagjánál.
A belőle készült krémleveseket igyekszem többféle módon, mindig valami más, hozzá passzoló kiegészítőkkel, ízesítéssel variálni. Ez a mostani jócskán eltér az általam eddig főzöttektől, ám íz hatásában az elsők között landolt.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök (nálam vegyesen, 70 dkg sonkatök és 30 dkg Hokkaido)
10 dkg gumózeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
1 ek curry
5 dkg friss gyömbér
1 dl száraz vermut
6 dl zöldség alaplé
2 dl tejszín
só
cayannebors
csipet őrölt szerecsendió
1 bio limette
2 ek tökmagolaj
4 ek (őrölt) tökmag
A zeller és a sonkatököt meghámozzuk (a Hokkaidot nem kell, annak a héja is ehető, de mossuk le), kimagozzuk a tököket, és a zellerre együtt felkockázzuk. A gyömbért meghámozzuk és apróra összevágjuk, vagy lereszeljük.
A hagymát és a fokhagymát szintén meghámozzuk, apróra feldaraboljuk majd a vajon és az olívaolajon a gyömbérrel együtt pár percig pároljuk.
A zeller- és tökdarabokat hozzáadjuk, curry-vel meghintjük. A vermuttal, zöldséglével és tejszínnel felöntjük. Közepes hőmérsékleten felfőzzük. Sózzuk, cayanneborssal, szerecsendióval, lereszelt limette héjjal és kifacsart levével ízesítjük.
Kb. 10 percig főzzük, amíg a tök és zeller puha lesz.
A levest pürésítjük és egy szűrön átpasszírozzuk.
Tálaláskor meghintjük tökmagolajjal, illetve szárazon pirított tökmaggal, esetleg (mint én is) őrölt tökmaggal.
Igazán gyors, különleges, pikáns ízű test- és lélekmelengető finomság a hűvösebb idő beköszöntésekor.
szerda, október 17, 2018
Áfonyás mogyorótorta
Blogger-es kollégáktól szívesen olvasok, jó ötleteket, újdonságokat örömmel veszek. Ilyen felfedezés volt Sütifelhő mogyorós-körtés süteménye, amiben a körtét áfonyával kiváltva, kissé átvariálva, nagyon szerettünk. Igazán egyszerű, finom vendégváró, vagy a családi ebéd méltó befejezője.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
25 dkg vaj
csipet só
13 dkg porcukor
2 tojássárga
1 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
15 dkg darált törökmogyoróbél
25 dkg áfonya + valamennyi a torta tetejére
5 dkg 70%-os csokoládé, lereszelve (elmaradhat)
2 ek méz
A puha vajat habosra keverjük a csipet sóval, cukorral, belekeverjük a tojássárgát, a citromhéjat, a sütőporral elkevert lisztet, majd a finomra darált mogyorót.
A tortaformát kibéleljük sütűpapírral és a tésztát belekanalazzuk. A tetejét elsimítjuk és 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Közben az áfonyát a mézzel felfőzzük, szitán átpaszírozzuk. (Aki szereti a csokoládét, az is mehet bele. A még langyos szirupba olvadásig keverjük.)
A megsült tortát tálra helyezzük, leöntjük az áfonyasziruppal, megszórjuk a maradék egész áfonyával és máris tálalhatjuk.
Esetleg vanílifagylaltot, vagy tejszínhabot adhatunk hozzá.
csütörtök, október 11, 2018
Lasagne-tekercsek sütőtök-lencse töltelékkel paradicsom ágyon
Ha tészta, akkor legtöbbször olaszos... Igaz, ez nem igazán mondható annak, de tíz ujjunkat is megnyaltuk utána. Fantasztikus egyveleg, igazi őszi-téli finomság...
Hozzávalók 4 személyre:
6 ek olívaolaj
12 lasagne tésztalap
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhgyma
1 l zöldség alaplé
25 dlg vörös lencse
2 babérlevél
2 tk őrölt koriander
1-2 csipet cayenne-bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 marék petrezselyemzöld
80 dkg szeletelt paradicsom (lehetőleg héja nélkül)
2 tk kakukkfű
60 dkg sütőtök
13 dkg kékpenészes sajt
só, bors
Egy nagyobb fazékban sós vizet forralunk 1 ek olajjal. A tésztát adagonként 2 perc alatt kifőzzük és egy szűrőn át lecsepegtetjük. A tésztalapokat felezzük, vagy harmadoljuk, attól függően mekkora széles tekercseket akarunk készíteni. Egy konyharuhára helyezzük őket és fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
1-1 hagymát és fokhagymát megtisztítunk, finomra aprítunk. 2 ek olajat felforrósítunk és a hagymát a fokhagymával megdinszteljük, majd felöntjük a zöldséglével. A lencsét, babérlevelet, korandert hozzákeverjük és felforraljuk.
Alacsony hőmérsékleten 5-20 percig főzzük, míg a lencse puha lesz.
A babérleveleket eltávolítjuk és a lencsét sóval, cayenne-borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet összeaprítjuk és azt is hozzákeverjük.
A maradék hagymát és fokhagymákat megpucoljuk, daraboljuk. Forró olajon megfuttatjuk és a paradicsom darabokat a kakukkfűvel belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Közben a tököt is megpucoljuk, magját kivágjuk, és kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. A maradék olajon 5 perc alatt körbe-körbe sütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomszósz 2/3 részét leterítjük egy tűzálló tál aljára. A tököt összekeverjük a lencsével és a felvágott lasagne csíkokra halmozzuk, úgy, hogy könnyedén fel tudjuk tekerni. Óvatosan, állítva, a paradicsomszószba sorakoztatjuk a tekercseket, a kéksajtot rámorzsoljuk, a maradék paradicsomszószt elosztjuk köztük és a sütő középső sínére toljuk. 20-25 perc alatt készre sütjük. Azon mód, forrón tálaljuk.
Alacsony hőmérsékleten 5-20 percig főzzük, míg a lencse puha lesz.
A babérleveleket eltávolítjuk és a lencsét sóval, cayenne-borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet összeaprítjuk és azt is hozzákeverjük.
A maradék hagymát és fokhagymákat megpucoljuk, daraboljuk. Forró olajon megfuttatjuk és a paradicsom darabokat a kakukkfűvel belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Közben a tököt is megpucoljuk, magját kivágjuk, és kb. 1 cm-es darabokra szeleteljük. A maradék olajon 5 perc alatt körbe-körbe sütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomszósz 2/3 részét leterítjük egy tűzálló tál aljára. A tököt összekeverjük a lencsével és a felvágott lasagne csíkokra halmozzuk, úgy, hogy könnyedén fel tudjuk tekerni. Óvatosan, állítva, a paradicsomszószba sorakoztatjuk a tekercseket, a kéksajtot rámorzsoljuk, a maradék paradicsomszószt elosztjuk köztük és a sütő középső sínére toljuk. 20-25 perc alatt készre sütjük. Azon mód, forrón tálaljuk.
péntek, október 05, 2018
Almás-mákos kiflifelfújt ropogósra sütve
Igaz, a kiflifelfújt gyakori vendég nálunk, vagyis bármikor jöhet (főleg szilvarösztivel máglyarakás formájában), most kicsit más figurában és hozzávalókkal készítettem. Kevésbé édes, a teteje ropogós, az alja selymesen olvadó és persze, mák és alma adja meg a sava-borsát.
A kiflit előtte nem áztatjuk el tejben, hanem azon mód, szárazon sorakoztatjuk a formában. Ezáltal a teteje finom ropogós marad, hiszen csak az alját éri a tejes-cukros tojásmix.
Azonnal besoroltam a családi klasszikusok közé....
Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű felfújtformához:
4-5 db vajas kifli, (nagyságtól függően), lehetőleg kissé szikkadt, felkarikázva 1-1,5 cm vastagon
4 dkg puha vaj
3 db savanykás alma
10 dkg mákkeverék (darált mák, porcukor, csipet őrölt fahéj)
2 dl tej
2 dl tejszín
1/2 tk őrölt fahéj
4 tojás
3 ek kristálycukor
Egy felfújtformát 1 dkg vajjal kikenünk. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk.
A légkeringetéses sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A kifli- és almaszeleteket váltakozva felsorakoztatjuk a formában, a mákkeveréket elosztjuk a tetején. A tejet, tejszínt, fahéjat, tojást és 2 ek cukrot összekeverünk és a kifli-alma alapra öntjük. (Lehet esetleg 2-3 ek baracklekvárt is közécsempészni). A maradék cukorral (1 ek) megszórjuk a tetejét, a megmaradt vajat (3 dkg) elmorzsoljuk rajta.
A felfújtat a sütő középső sínére toljuk és 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna, a tetejét sütőpapírral befedjük.
Kissé hűlni hagyjuk és mindenki örömére végre tálalhatjuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)