Igaz, a zeller inkább téli zöldség, de vannak időszakok, mikor nagyon megkívánom. Ilyenkor jöhet levesnek, pestonak, sütőben sülve... A curryvel nagyon összetalálkoztak, igazán kiváló párosításnak tűnt, "szuperaromát" adtak ki magukból. Ne rémisszen el senkit, a zeller domináns íze megmarad, csak pikánsabbá válik a currytől.
Hozzávalók 4 személyre:
1 hagyma
50 dkg zellergumó
20 dkg lisztes burgonya
1 alma
6 ek napraforgóolaj
2,5 ek enyhe curry por
1 l zöldség alaplé
5 dkg szeletelt mandula
1,5 dl tejszín
só, bors
A hagymát, zellert, burgonyát hámozzuk meg. A hagymát szeleteljük apróra, a burgonyát és zellert vágjuk nagyobb kockákra. 2 ek olajat egy serpenyőben felforrósítunk, majd állandó keverés mellett a hagymát, burgonya- és zeller darabokat 5 percig pároljuk. Megszórjuk a curry porral és addig pirítjuk, míg illatozni nem kezd. Az almát negyedeljük, kimagozzuk és összekockázzuk. Hozzákeverjük a currys zöldségekhez és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd alacsony lángon, fedővel, 15 percig főzzük.
A mandulát egy serpenyőben, zsír nélkül megpirítjuk, megszórjuk a maradék curry porral (0,5 ek), majd rövid ideig együtt pirítjuk. Hozzákeverjük a maradék olajat (4 ek) és egy tálba kanalazzuk.
A tejszín hozzáöntjük a leveshez és mégegyszer röviden felforraljuk. Finomra pürésítjük, sóval és borssal ízesítjük.
A levest tálkákba merve, a curry-olajos mandulával szervírozzuk.
***
Zutaten für 4 Personen:1 Zwiebel
500 g Knollensellerie
200 g mehlige Erdäpfel
1 Apfel
6 EL Sonnenblumenöl
2,5 EL mildes Currypulver
1 l Gemüsesuppe
50 g Mandelstifte oder -blättchen
150 ml Schlagobers
Salz, Pfeffer
Zwiebel, Sellerie und Erdäpfel schälen. Zwiebel würfeln. Erdäpfel und Sellerie in 4 cm große Stücke schneiden. Apfel vierteln, entkernen und in grobe Stücke schneiden. 2 EL Sonnenblumenöl in einem Topf erhitzen. Zwiebel, Erdäpfel und Selleriestücke darin unter gelegentlichem Rühren 5 Minuten andünsten. 2 gestrichene EL Currypulver darüberstreuen und rösten, bis es anfängt zu duften. Suppe und Apfelstücke dazugeben. Aufkochen und zugedeckt 15 Minuten köcheln lassen.
Mandeln in einer Pfanne ohne Fett rösten. Restliches Currypulver (½ EL) unterrühren und kurz mitrösten, bis es duftet. Restliches Sonnenblumenöl (4 EL) unterrühren. In eine Schüssel füllen. Obers zur Suppe geben und nochmals kurz aufkochen lassen. Fein pürieren und mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Suppe in Schüsseln füllen, mit Mandeln mit Curryöl servieren.