(Rezept unten auch auf Deutsch)
Tudom, már minden valamire való háziasszony megsütötte a maga DNK-jét (aki nem tudná: Dagasztás Nélküli Kenyér), de hát szégyen ide, szégyen oda, én csak most jutottam hozzá. Mondhatnám, a közeli pékségben mindenfajta, finomabbnál finomabb kenyereket és péksüteményeket kapni és ezért, eddig nem volt hozzá se érdeklődésem, se spurim. De hát most itt van és bár, ha muszáj dagasztok is, ez azért mégiscsak egyszerűbb volt... Köszönet
Gabojszának, akitől a
recept származik.
Hozzávalók:
1 kg búzakenyérliszt (
Nagyi titka Búzakenyérliszt )
1 1/2 zacskó Alnatura bio sütőélesztő (vagy 1 zacskó normál szárított élesztő)
30 g só
8 dl langyos víz
A lisztet egy méretes tálba szórom, összekeverem az élesztővel, sóval és ráöntöm a vizet. Fakanállal összekeverem, csak épp hogy a száraz összetevők lazán összeálljanak. Ezután egy konyharuhával letakarom és huzatmentes helyre teszem pihenni (én a hideg sütőt választottam...). Otthagyom 12 órán keresztül. (Ezért jobb a tésztát este összeállítani, mert akkor másnap reggel már süthetjük is.)
Miután ennyi ideig kelt a tésztám, egy alaposan kilisztezett deszkán áthajtogatom. (Alulról felfelé, felülről lefelé, jobbról balra, balról jobbra. Nem kell megijedni, a tészta nagyon lágy, de ez így jó!) A formázott tésztát a hajtogatással lefelé egy konyharuhára teszem és betakarom. 30 percig hagyom pihenni.
Közben a sütőbe tolom a tetővel bíró öntöttvas fazekamat (megteszi egy kerek, fedeles jénai, vagy mázas cserépedény is) és a sütőt maximális hőfokra kapcsolva (250 fok), addig hagyom benne, amíg a sütő teljesen felmelegedik. Ekkor óvatosan kiveszem a fazekat, egy vágódeszkára helyezem és miután a fedelét is leveszem, beleborítom a lisztes kenyeret. Ráhelyezem a tetőt és a forró sütőbe visszatéve 30 percig sütöm. Ezután leveszem a fedőt, a hőfokot visszaveszem 220 fokra és további 25-30 perc alatt készre sütöm.
A sütőből kivéve rácson hagyom kih
űlni. Finom, ropogós héjú, igazi "nagymamám kenyere".
***
Dieses köstliche Brotrezept ist so einfach, dass man den Teig nicht
einmal kneten muss! Ganz simpel wird es in einem Topf gebacken und
erfordert minimalen Arbeitsaufwand.
Zutaten:
1000 g Weizenmehl
1 1/2 Alnatura bio Trockenbackhefe
30 g Salz
8 dl lauwarmes Wasser
In einer grossen Schüssel Mehl, Hefe und Salz vermischen. Das Wasser
dazugeben und mit einer Holzlöffel so lange rühren, bis sich die nassen
mit den trockenen Zutaten zu einem lockeren Teig vermischt haben.
Mit einem Küchentuch abdecken und an einem zugfreien Ort (
im kalten Backrohr) 12 bis Stunden aufgehen lassen.
Die Arbeitsfläche grosszügig mit Mehl bestäuben. Den Teig aus der Schüssel direkt aufs Mehl geben und von jeder Seite her falten. Mit der
Teignaht nach unten auf ein sauberes, stark bemehltes Küchentuch geben, grosszügig bemehlen und unter dem Küchentuch ca. 30 Minuten ruhen
lassen.
Ein Gusseisentopf mit geschlossenem Deckel in den Ofen stellen und diesen auf 250 Grad vorheizen.
Den heissen Topf vorsichtig aus dem Ofen nehmen. Deckel abheben und den
Brotteig direkt vom Küchentuch in den Topf stürzen. Mit Deckel während
30 Minuten in den heissen Ofen stellen. Deckel abnehmen und das Brot
weitere 25 bis 30 Minuten goldbraun backen.
Das Brot aus dem Topf heben und auf Gitter auskühlen lassen. Es sollte am Schluss eine schöne Kruste haben und beim Klopfen auf die Unterseite hohl klingen.