Mikor beköszönt az ősz, menetrendszerűen sütőtök a konyhai nagy kedvenc. Annyiféle kapható, számtalan méretben és színben kínálják magukat, az ember csak kapkodja a fejét a piacon. Elkészítése sokféleképpen variálható. Lehet leves, rétes tölteléke, lapcsánka vagy éppen édes desszert. Ez a leves már egy sokadik variáció mióta blogot vezetek, de biztos vagyok benne, hogy ez is sokak kedvére lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg sütőtök, hámozva (pl.
Hokkaido vagy pézsmatök)
2 kisebb méretű krumpli, meghámozva
1 fej hagyma, finomra vágva
1 ek curry por
1 ek gyömbér por (esetleg friss,
hámozva, apróra vágva)
só
2 ek olívaolaj
tökmag
a kenyérkockához:
1 ek tökmagolaj
3-4 szelet barna kenyér
1 fokhagymagerezd
A tököt és a krumplit felkockázom.
Az olajat egy fazékban felforrósítom és a hagymát üvegesre dinsztelem benne.
Belekeverem a curry- és gyömbér port. Hozzáadom a burgonyát és a tököt és 1 l
vízzel felengedem. Sóval megszórom. Tetővel 20 percig főzöm. Kissé lehűtöm és
pürésítem. Szükség esetén utána fűszerezek.
Ha szükséges újra melegítem a
tálalás előtt.
A kenyeret kockákra vágom.
Egy serpenyőben valamennyi tökmagolajat fellangyosítok és a kenyérkockákat a
finomra aprított fokhagymával megpirítom.
A levest tálkákba merem és a tökmagolajos
kenyérkockákkal és a tökmaggal megszórva kínálom. (Aki akarja rálocsolhat még
egy kevés tökmagolajat.)
Zutaten für 4 Personen:
***
Zutaten für 4 Personen:
500
g Speisekürbis, geschält (zB.Hokkaido oder Muskat)
2
kleine Erdäpfel, geschält
1
Zwiebel, fein gehackt
1
EL Currypulver
1
EL Ingwerpulver
Salz
2
EL Olivenöl
Kürbiskerne zum Bestreuen
Kürbiskernöl-Croutons:
1 EL Kürbiskernöl
3-4 Scheiben Schwarzbrot
(gewürfelt)
1 kleine Knoblauchzehe, fein
gehackt
Kürbis und Erdäpfel in Würfel
schneiden. Öl in einem Topf erhitzen und Zwiebel darin glasig anschwitzen.
Curry und Ingwer dazugeben und
umrühren. Kürbis- und Erdäpfelwürfel in den Topf geben und mit ca. 1 l Wasser
aufgießen. Salzen. Bei geschlossenem Deckel ca. 20 Minuten köcheln lassen. Dann
von der heißen Platte nehmen und etwas überkühlen. Pürieren und nochmals
erwärmen.
In einer kleinen Pfanne etwas
Kürbiskernöl erhitzen und die vorgeschnittenen Schwarzbrotwürfel mit feingehackten
Knoblauchstückchen anrösten.
Die Kürbissuppe in Suppenschalen
anrichten, Croutons und Kürbiskerne darüberstreuen, mit Kürbiskernöl beträufeln
und sofort servieren.
Quelle:ichkoche.at