Az író ilyen formában nálunk még nem fordult elő, rögtön rákaptam, nem tudtam kihagyni. Mi az írót úgy ismertük eddig, mint hűsítő, szomjoltó italt, nagy melegek idején...
De ilyenkor, és melegen? Persze a hétvégén azonnal nekiálltam, hogy megkóstoljam. Csak annyit mondhatok, tényleg nagyon finom. Érdekes ízkombináció sikeredett a savanykás író és az édes mazsola kettőséből. Nem csalódtam, egy könnyű, pikáns, nem mindennapi leves lett az eredmény.
Hozzávalók 4 személyre:
1 l író
2 tojássárgája
2 ek sima búzaliszt (mandulaliszt)
5 dkg hámozott mandula, lapba vágva
10 dkg mazsola
1 citrom lereszelt héja és leve
1 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
só
A megmosott citrom héját lereszelem és a fele citrom kifacsart levével együtt félreteszem. Az írót egy fazékba öntöm, rászitálom a lisztet és állandó kevergetés mellett felforralom. Hozzáadom a mazsolát, a fahéjat, a citromhéjat és -levet és egy csipet sót. Kevergetve addig főzöm, míg egy viszonylag sűrű állagú levest kapok.
A mandulát zsiradék nélkül egy serpenyőben, közepes lángon, aranybarnára pirítom. A tojássárgákat a cukorral egy tálkában habosra verem, egy-két kanál levessel hígítom és az egészet hozzákeverem a leveshez. (Akinek savanyú, tehet hozzá még egy kis mézet, cukrot.) A fazekat leveszem a tűzről, és a kész levest mély leveses tálkákba merem, majd mandulával megszórom (tetszés szerint tehető a tetejére felvert tejszínhab is).
Zutaten für 4 Personen:
1 l Buttermilch
2 EL Mehl
50 g Mandelstifte oder Mandelblättchen
100 g Rosinen
abgeriebene Schale und Saft von 1 Zitrone
1 EL Zucker
1 TL Zimt
2 Eigelb
Salz
Die Zitrone waschen, Schale fein abreiben und auspressen. Die Buttermilch in einen Kochtopf geben, mit dem Mehl glatt rühren und zum Kochen bringen. Die Rosinen dazugeben, mit Salz, Zimt, Zitronenschale und -saft schmecken. (Wichtig ist, dass die Suppe während des Kochens ständig gerührt wird, damit die Buttermilch nicht gerinnt.)
Die Mandelblättchen in einer Pfanne ohne Fett anrösten.
Eigelb mit Zucker in einer Tasse schaumig schlagen. Zwei-drei Löffel von der Suppe abnehmen und mit der Eicreme verrühren, anschließend dies in die Suppe rühren. Vom Herd nehmen.
Die Buttermilchsuppe auf 4 tiefe Teller verteilen und mit den Mandeln bestreut servieren.
Eigelb mit Zucker in einer Tasse schaumig schlagen. Zwei-drei Löffel von der Suppe abnehmen und mit der Eicreme verrühren, anschließend dies in die Suppe rühren. Vom Herd nehmen.
Die Buttermilchsuppe auf 4 tiefe Teller verteilen und mit den Mandeln bestreut servieren.