Rezept unten auch auf Deutsch
Osztrák barátaink nagy tisztelői a magyar konyhának, ezen belül is van
valami, amivel mindenkinél óriási sikert aratok. Ez pedig a hortobágyi húsos
palacsinta. Egy igazi hungarikum. Nem tudok belőle annyit készíteni, hogy
másnapra is maradjon. Mondhatom, irtóra odavannak érte. Én nem előételként,
hanem főételként tálalom, valami kis zöld salátával. Igaz, a palacsinta sütést
eléggé utálom és a lakást legalább egy fél napig kell szellőztetnem, hogy a
szag kihúzzon, de mindez megéri. Nagyon szeretjük, ha jó sok szaft kerül a
tetejére, ezért én egy kis vizet is adok hozzá, mikor a pörköltet készítem, de
ez el is maradhat.
Hozzávalók 12 darabhoz:
60 dkg csirkemellfilé (lehet sertéshús vagy borjú vegyesen, ha valaki abból szereti, bár én csináltam már vaddal is)
1 nagy fej hagyma
5-10 dkg füstölt szalonna (ízléstől függő)
1-1 zöldpaprika, paradicsom
4 dl tejföl
2 ek liszt
1 tk pirospaprika
só
(pörkölt alap Knorr, vagy Maggi)
Palacsintához:
15 dkg liszt
3 tojás
2 ek olaj
4 dl tej
Az apróra vágott szalonnát megpirítom és
megfonnyasztom rajta a finomra vágott hagymát. Rádobom a kockákra vágott húst,
erős tűzön folyamatosan kevergetve néhány percig pirítom.
Lehúzom az edényt a tűzről és megszórom a pirospaprikával.
Hozzáadom a meghámozott és összevágott paradicsomot, valamint a kicsumázott és
karikákra vágott zöldpaprikát. Felöntöm egy kis vízzel, ízlés szerint sózom és
fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzöm.
Közben megsütöm a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre
elkeverem. Felmelegítek egy jó minőségű, tapadásmentes palacsintasütőt, amit
minden palacsinta sütése előtt vékonyan megkenek olajjal. Ebbe merőkanállal
adagonként beleöntöm a palacsintatésztát, körbeforgatom, hogy mindenhol
kitöltse az edényt és erős tűzön mindkét oldalát 1-1- percig sütöm.
Mikor megfőtt a hús, a levét leszűröm és a húst
ledarálom.
3 dl tejfölbe csomómentesen belekavarom a lisztet.
Egy keveset a pörköltéből is adok hozzá, így könnyebben megy. A pörköltlét újra
a tűzre teszem, felforralom és folyamatosan hozzákeverem a lisztes tejfölt
(behabarom). Jól összeforralom.
A ledarált húshoz annyit adok a pörköltléből, hogy
jól kenhető masszát kapjak. Megkenem vele a palacsintákat és batyuszerűen
összehajtogatom.
Egy tűzálló tálba sorba lerakom őket, megöntözöm
kevés mártással és előmelegített sütőben (200 fok) átmelegítem. Ha kész, csak
akkor öntöm rá az egész mártást, mert különben a palacsinta beszívja a levet.
Tálaláskor meglocsolom a maradék tejföllel és
petrezselyemmel díszítem.
Amennyiben kevés a pörköltlé, én még egy zacskó Maggi pörköltalapot is hozzáteszek (sicc!!), hogy elég mártásom legyen.
***
Dies ist
eine typische ungarische Vorspeise, eine Mischung aus ungarischem Pörkölt und
ungarischen Palatschinken. Man kann die Fleischpalatschinken auch als
Hauptspeise verwenden, da sie ziemlich deftig sind.
Zutaten für 12 Palatschinken
Fülle:
600 g Hühnerbrustfilet (Kalbs- oder fettarmes
Schweinefleisch)
1 große rote Zwiebel (kleingeschnitten)
5-10 g geräucherter Speck
1-1 gelbe Spitzpaprika (gewürfelt), Tomate (geschält
und gewürfelt)
4 dl Sauerrahm
2 EL Mehl
1-2 TL Paprikapulver
Salz, gemahlene Kümmel
Für Palatschinken:
150 g Mehl
3 Eier
2 EL Öl
4 dl Milch
Fleisch in gleiche, kleine Würfel schneiden. Der Speck kleinschneiden und
ausbraten. Dann Zwiebel im Speckfett anschwitzen lassen. Die Fleischwürfel
dazugeben und ca. 5 Minuten bei höchster Hitze anbraten, dass sich die Poren
schließen und der Saft enthalten bleibt. (Nicht vergessen, immer wieder mal
umrühren). Vom Feuer nehmen und Paprika (edelsüß) beigeben.
Paprikaschoten sowie Tomaten beigeben, mit Kümmel und Salz würzen.
Alles gut verrühren und bei kleiner Hitze ca. 40 Minuten mit Deckel köcheln
lassen. (Wenn zu stark einkocht, geben Sie wenig Rotwein oder Wasser hinzu.)
Für die Palatschinken Milch mit einer Prise Salz und Mehl mit einem
Schneebesen glattrühren, Eier, Öl dazugeben, nochmal gut verquirlen und in
etwas heißem Öl ca. 12 dünne Palatschinken backen.
Das Fleisch aus der Soße nehmen und in noch kleinere Stückchen hacken
oder faschieren.
2 EL Mehl mit dem Sauerrahm verrühren, etwas von der Soße auch
dazugeben.
Die Soße aufwärmen und den Sauerrahm mit Mehl einrühren und aufkochen. (Die
Konsistenz der Sauce kann mit wenig Wasser oder Sauerrahm reguliert werden.)
Zum Fleisch so viel Soße dazugeben, dass man damit streichen kann.
Mit dieser Masse die Palatschinken füllen und falten.
Die so gefüllten Palatschinken in eine Auflaufform geben und wenig Soße auf sie
schütten.
In einem vorgeheizten Ofen (200 Grad) dann noch kurz erhitzen (10
Minuten).
Mit der restlichen Soße servieren.