Mert medvehagyma szezon van, így is ki kellett próbálnom, bár korábban már belekerült egy krumplis pogácsába. Az is sikeres volt, mint ez a mostani. Megállapítottuk, hogy ehhez is jól csúsznak a soproni Taschner Borház finom nedűi. (Lányom szerint a tejhez is tökéletesen passzolt...)
Hozzávalók 2 tepsihez:
1 tk porcukor
1 dl tej
25 g élesztő
1/2 kg finomliszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
2 tojássárgája
1 ek só
15-20 dkg medvehagyma levél (érdemes jó sokat beletenni, az íze sütés után is intenzív!)
10 dkg reszelt trappista sajt
A tejet fellangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy dagasztótálba szórjuk, megszórjuk a sóval, hozzámorzsoljuk a hideg vajat, beleöntjük az élesztős tejet. 1 tojássárgát elkeverünk a tejfölben és azt is hozzákeverjük. Az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 1/2 órát pihentetjük.
A medvehagyma leveleket megmossuk, konyhapapíron a lehető legjobban leitatjuk róluk a nedvességet, száráról lecsipkedjük, apróra összevágjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma és sajt felével. A hosszabbik végétől kezdve feltekerjük, háromba összehajtjuk (bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá). Kissé lenyomkodjuk és 1/2 órát pihenni hagyjuk. Ezután újra kinyújtjuk és a maradék medvehagymát, sajtot is elosztjuk rajta. Az előzőekhez hasonlóan összehajtogatjuk és megint 1/2 órát kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma és sajt felével. A hosszabbik végétől kezdve feltekerjük, háromba összehajtjuk (bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá). Kissé lenyomkodjuk és 1/2 órát pihenni hagyjuk. Ezután újra kinyújtjuk és a maradék medvehagymát, sajtot is elosztjuk rajta. Az előzőekhez hasonlóan összehajtogatjuk és megint 1/2 órát kelesztjük.
Ezután kb. 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel a tetejét bekockázzuk,
lisztbe mártogatott, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük a maradék felvert
tojással és előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre
sütjük. (Tegyünk a sütő alsó sínére egy meleg vízzel teli edényt, hogy sütés közben gőz keletkezzen, mert a pogácsák szép süléséhez ez szükséges.)
Langymelegen álomfinom!
Lajos Mari receptje nyomán...
Lajos Mari receptje nyomán...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése