Megkívántam, illetve gyerekkorom kedvelt süteményének
ízét keresve jutottam el hozzá. Kisildi blogján
láttam már évekkel ezelőtt, és a napokban újra rám köszönt. Nekiálltam, még az
sem tántorított el, hogy nem volt félhold alakú kiszúróm. Megoldottam a pogácsa
szaggatóval! Nagyon finom lett!
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
25 dkg finomított kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1
bio citrom lereszelt héja és 1 tk kifacsart leve
6 tojás
25 dkg liszt
6 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
Tetejére:
10 dkg durvára vágott dió (vagy mogyorókrokant)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A vajat habosra kikeverjük, közben hozzáadagoljuk a cukrot,
vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és levet.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egyenként vajas
keverékbe dolgozzuk.
A lisztet leszitáljuk és elkeverjük a sütőporral. A
tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és kanalanként, óvatosan, hogy
össze ne törjön, váltakozva a liszttel, a masszába dolgozzuk.
Egy kisebb tepsit (az enyém 33x30 cm-es) kibélelünk sütőpapírral és
belesimítjuk a masszát. Megszórjuk a durvára vágott dióval (mogyorókrokanttal)
és a sütőbe toljuk. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Hűlni hagyjuk, majd kiszúróval félhold alakú formákat
vágunk ki belőle.
(Én a kerek formát csak félig szúrtam bele, igy
csodálatos félholdakat kaptam. A leeső maradékokat pedig menet közben bekapkodtam.)
Most már tuti megsütöm! Nagyon finom, és ezer éve nem ettem! :D
VálaszTörlésIgen, én is azért sütöttem! Tök jó, egy falatra bekapjuk! :-D
Törlés