Feketeerdő tortához már volt szerencsénk, ez esetben kissé eltértem a megszokottól. Cseresznye helyett szilvával készült, és mondhatom, ettől a szilvás variációtól a "nassoló társadalom" egyenesen a hetedik mennyországban érezte magát.
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
tortaalap:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
6 tojás
10 dkg finom kristálycukor
12 dkg liszt
10 dkg 70 %-os csokoládé
1 kezeletlen citrom lereszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
töltelékhez és díszítéshez:
1/2 kg szilva
120 ml fehér bor
5 dkg cukor
2 tk forraltbor-fűszerkeverék, vagy 1 filter
2 tk étkezési keményítő (kukorica)
1 l tejszín
7 dkg porcukor
csokoládéreszelék
grillázs, ami elkészítése itt olvasható (ez el is maradhat)
A tortalaphoz a vajat habosra keverem a porcukorral, vaníliás cukorral, citomhéjjal és sóval. A tojásokat szétválasztom és a sárgákat is egyenként hozzákeverem. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom és szintén beledolgozom a vajas krémbe. A tojásfehérjéket a kristálycukorral habosra felverem és váltakozva az átszitált liszttel a masszához keverem. Egy kivajazott és és liszttel vékonyan megszórt tortaformába öntöm és előmelegített sütőben 170 fokon 45 perc alatt készre sütöm. Tűpróba!
A kihűlt tortát három lapba vágom.
A megmosott szilvát felezem, magját kidobom. A fehérbort felforralom a cukorral és a forraltbor-fűszerkeverékkel. A keményítőt elkavarom kevéske vízzel és a cukros főzetet besűrítem vele. A szilvát belekeverem és pár percig főzöm, hogy kissé megpuhuljon. Szűrön átszűröm, közben a levet felfogom egy edényben.
A tortalapokat enyhén bespriccelem a szilvás lével. A tejszínt kemény habbá verem a porcukorral. 6 fél szilvát megfelezek és félreteszek.
Egy tortalapot a tortatálra helyezek, és a szilva felét ráterítem, a tejszínhab 1/4-ét egyenletesen elkenem rajta. Ráhelyezem a második tortalapot, a maradék szilvát ezen is elosztom, 1/2 tejszínhabbal megkenem.
A harmadik tortalappal befedem és a maradék tejszínhabbal bekenem a tetejét és az oldalát a tortának. A félretett szilvával, csokoládéreszelékkel és grillázzsal díszítem.
***
Für den Schokoladeboden:
100 g Butter
100 g Staubzucker
6 Eier
100 g Feinkristallzucker
100 g Zartbitterkuvertüre
120 g Mehl
1 Zitrone (abgeriebene Schale, unbehandelt)
1 Packung Vanillezucker
1 Prise Salz
für Füllung und Verzierung:
500 g Zwetschgen
120 ml Weißwein
50 g Zucker
1 Btl. Glühweingewürz
2 TL Maisstärke
1 l Sahne
70 g Puderzucker
1 Päckchen Sahnefestiger
Schokoraspel
Krokant (selber machen s. hier)
Den Backofen auf 170 Grad vorheizen. Die Form (Springform 26 cm Durchmesser) fetten und mit Mehl bestäuben.
Für den Teig Butter, Staubzucker, Vanillezucker, Zitronenschale und Salz schaumig rühren. Die Eier trennen und die Eidotter nacheinander zugeben und jeweils 1 Minute unterrühren. Die Schokolade im warmen Wasserbad schmelzen und zugeben, unterheben. Eiklar mit dem Kristallzucker schaumig schlagen und mit dem gesiebten Mehl unter die Masse heben. Den Teig in die Form füllen und im heißen Ofen ca. 45 Minuten backen. Herausnehmen, auskühlen lassen, aus der Form lösen und zweimal waagerecht durchschneiden.
Zwetschgen waschen, halbieren, entsteinen. Wein mit Zucker, Glühweingewürz aufkochen. Stärke mit wenig wasser verrühren, Sud damit binden. Zwetschgen zugeben, kurz aufkochen lassen. Zwetschgen abseihen, den Sirup auffangen und beiseitestellen.
Biskuitböden mit Sirup beträufeln. Sahne mit Puderzucker und Sahnefestiger steif schlagen. 6 Zwetschgen beiseitelegen. Einen Biskuit mit Hälfte Zwetschgen belegen. 1/4 Sahneaufstreichen. Zweiten Boden auflegen, übrige Zwetschgen, 1/4 Sahne daraufschichten. Dritten Boden auflegen. Torte mit restliche Sahne einstreichen. Halbe Zwetschgen vierteln auf die Torte legen. Torte mit Schokoraspeln und Krokant verzieren.
Super lecker und ein ganz fantastische Idee. Danke für's Rezept.
VálaszTörlésHerzliche Grüße
Ingrid
Danke Ingrid, es war wirklich eine köstliche Torte!
TörlésGuszta, biztos nagyon finom is volt. Örültem volna egy fotónak a felvágott szeletekről, hogy milyen belül. :-)
VálaszTörlésKöszi Kavics, sajna arra már nem maradt egy szelet se. Szülinapi torta volt... Ennél nem is kell többet mondanom, ugye? :-D
TörlésNagyon szép és csudajó ötlet! :) Szerinted mirelit szilvával is kivitelezhető? Nyilván a díszítés nem, de az ízesítés?! köszi előre is!
VálaszTörlésCsilla, semmi gond. Természetesen mirelit szilvával is mehet. Felengedés után alaposan csepegtesd le, nehogy elázzon a tészta. Sok sikert!
Törlés