Próbának indult, de megtartjuk! Aki szereti az egzotikus konyhát, bár kissé időigényes az elkészítese, mindenképpen ajánlom, főzze meg! Fantasztikusan ízletes!
Hozzávalók:
25 dkg zsenge borsóhüvely (cukorborsó)
1 csomag újhagyma
20 dkg pulykafilé
1 gerezd fokhagyma
4 dkg gyömbér
2 szál friss koriander
1-2 piros chili paprika
csipet barna cukor
5 ek szezámolaj
2 ek sötét szójaszósz
12 ek repceolaj
25 dkg üvegtészta
1 tk thai vörös currypaszta
50 ml világos szójaszósz
2 ek édes chiliszósz
só, kristálycukor
A megmosott borsóhüvelyeket kereszt irányba, ferdén félbevágom. A megtisztított újhagymát kb. 4 cm-es darabokra szeletelem és hosszanti irányba félbevágom. A húsgombócokhoz a húst összedarabolom, és aprítóban durvára felaprítom. A fokhagymát megpucolom és a korianderrel egyetemben finomra vágom. A gyömbért meghámozom és nagyon vékonyan felszeletelem. A chilit félbevágom, a magházat és az ereket kivágom, húsát felaprítom.
A fokhagymát, gyömbért, koriandert és chilit a húshoz adom. Cukorral, 2 ek szezámolajjal, szójaszósszal ízesítem és alaposan összekeverem és kb. 3 cm-es gombócokat formálok belöle.
A sütőt 80 fokra előmelegítem (alsó/felső sütő). Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban felforrósítok 5 ek repceolajat és a gombóckákat állandó forgatás mellett kisütöm. Tálra teszem és a sütőben melegen tartom.
A tésztát egy nagy tálba rakom és a leírás szerint elkészítem. (Forró vízzel leöntöm és 45 percig lefedve hagyom.)
A wokot/serpenyőt tisztára mosom, felforrósítok benne 3 ek repceolajat és a borsóhüvelyeket erős lángon 1 percig pirítom. Csipet cukorral és sóval fűszerezem. Tálra szedem. További 2 ek olajat öntök a serpenyőbe és az újhagymát 2 percig pirítom benne. Szintén só, cukor és tálra szedem. A hőmérsékletet lejjebb veszem, a serpenyőt lehúzom a tüzről, belekeverem a maradék repceolajat és a currypasztát, rövid ideig, óvatosan megpirítom. (Óvatosan, ha megég, nagyon keserű!) A szójaszószt, chiliszószt és a maradék szezámolajat (3 ek) is hozzákeverem és hirtelen összeforralom.
A tésztát egy szűrön leszűröm, hagyom lecsepegni és a forró szószhoz keverem. A zöldségeket is hozzáadom, ha szükséges sózom.
Tálkákba merem, ráhelyezem a húsgombócokat és pálcikával kínálom. (Már annak, aki tud pálcikával enni!)
***
Zutaten:
250 g | Kaiserschoten |
1 Bund | Jungzwiebeln |
400 g | Putenfilet |
1 | Knoblauchzehe |
40 g | Ingwer |
20 | Korianderstängel |
1-2 | rote Chilis |
1 | Prise Rohrzucker |
5 EL | Sesamöl |
2 EL | dunkle Sojasauce |
12 EL | Rapsöl |
250 g | Rice Noodles |
1 TL | Thai Red Curry Paste (ggf. mehr) |
50 ml | helle Sojasauce |
2 EL | Sweet Chilisauce |
Salz, Kristallzucker |
Backrohr auf 80 Grad (Ober-/Unterhitze) vorheizen. 5 EL Rapsöl in einem großen Wok erhitzen und die Fleischbällchen in das heiße Öl legen, 2 bis 3 Minuten unter Wenden braten, auf einen Teller legen und im Rohr warm halten.
Die Nudeln in eine große Schüssel legen, vollständig mit heißem Wasser bedecken und 4 Minuten einweichen.
Den Wok mit Wasser reinigen, mit Küchenpapier trocken reiben, auf den Herd stellen und bei starker Temperatur erhitzen. 3 EL Rapsöl hineingießen, erhitzen, die Kaiserschoten darin unter Rühren 1 Minute stark braten und mit einer Prise Zucker und Salz würzen. Auf einen Teller geben. 2 EL Öl hineingießen und die Jungzwiebeln darin 2 Minuten unter Rühren braten. Mit einer Prise Salz und Zucker bestreuen und auf einen Teller geben. Die Temperatur auf mittlere Hitze zurückschalten. Den Wok vom Herd ziehen, die Currypaste in das verbliebene Öl geben und leicht anrösten. Sojasauce, Chilisauce und restliches Sesamöl (3 EL) zugießen. Temperatur hochschalten und einmal stark aufkochen lassen. Die Nudeln auf ein Sieb gießen, abtropfen lassen und in die kochende Sauce geben. Das Gemüse zugeben, alle Zutaten vermischen und kurz erhitzen.
Auf Schalen verteilen, die Fleischbällchen daraufgeben und servieren.
Quelle: Frisch gekocht
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése