szerda, április 06, 2022

Pirított zöldséges-ananászos wok főtt kacsahússal

Mert az ázsiai konyha nagy kedvelői vagyunk, nagy szeretettel igyekszem magam is próbálkozni vele. Ez a recept, őszintén mondom, fantasztikus. A húst előtte levesnek sok-sok zöldséggel megfőztem és csak azután került bele a wokba. A főtt kacsahús a zöldségekkel, szószokkal szenzációs együttest alkotott, ugyanakkor lett belőle egy jó kis levesem is. (Miután nem igen passzolnak össze, a levest természetesen más napokon fogyasztottuk.)
Az egész  procedúrának csak egy apró hátulütője van. Mégpedig az, hogy minden hozzávalót külön kell sütni, mert csak így érjük el, hogy a zöldségek egyformán roppanósak maradjanak. De esküszöm, megéri...
Hozzávalók 4-5 személyre:
1-2 ek földimogyoró olaj
1-2 ek szezámolaj

2 kisebb fej vöröshagyma
1/2 póréhagyma
10 dkg kisebb csiperkegomba (megtisztítva, kb. 4-5 mm vastagon felszeletelve)
15 dkg sárgarépa
1 kisebb blokkoli (kb. 20 dkg)
2 gerezd fokhagyma
húslevesben f
őtt kacsa színhús (nálam 1 nagy mellfilé, 5-6 mm vastagra szeletelve)
3 gerezd fokhagyma
(tisztítva, vékonyan felkarikázva)
15 g friss gyömbér (tisztítva, vékonyan felkarikázva)
1 friss chili paprika (
aki nem szeretné túl csípősre, először vágja hosszában félbe, távolítsa el az erejét, és ezt követően vágja csak össze)
3 ek szójaszósz
1 ek hoisin szósz (el is maradhat)
1 ek barna nádcukor
2 marék pucolt, sótlan földimogyoró
35 dkg ananász, feldarabolva (ha konzerv, akkor cukrozatlan)
A hagymát, póréhagymát megtisztítom, cikkekre vágom és egy nagy wokban a kétféle forró olajon üvegesre pirítom. Kiveszem egy külön tálra és félreteszem. A maradék olajon a gombát pár percig pirítom. Mikor már kissé megpuhult, de roppanós, melléteszem a félretett hagymákhoz.
A wokba beleszórom a megpucolt, felkarikázott répát (szükség esetén további olajat öntök még alá) és fed
ő alatt roppanósra párolom. Ezt is kiszedem a wokból, tányérra teszem és a megmosott, rózsáira szedett brokkolit szintén fedő alatt, megpirítom. Kiveszem egy tálra és a visszamaradt olajon a fokhagymát, gyömbért, a felaprózott chilit is megpirítom. Gyors mozdulatokkal kavargatom, nehogy odaégjen. Hozzákeverem a félretett, kész zöldségeket és a kacsahús szeleteket. Megöntözöm a szója,- és hoisinszósszal (ha van itthon, teszek hozzá 2 tk Tao Tao édes-pikáns chilimártást is), megszórom a cukorral és hozzáadom a földimogyorót, ananászt. Óvatosan átforgatom, átpirítom és jázmin rizzsel tálalom.

vasárnap, április 03, 2022

Kacsahúsleves

Ezt a levest nagyon szeretjük, nem utolsó sorban azért, mert a belevaló hús egy részéből, csodálatos ázsiai wokot készíthetek másnapra...
Nem egész kacsából főzöm, hanem inkább combból és filézett mellből. Időigényes, de ünnepnapok megkoronázása lehet.
Hozzávalók 4 személyre:
valamennyi marhacsont (el is maradhat, de szerintem nagyot dob az ízén)
1 kg kacsacomb, kacsamellfilé (vegyesen)
2 csapott ek só
1 fej vöröshagyma
3 nagyobb gerezd fokhagyma
10-15 szem szemesbors
hüvelyknyi friss gyömbér
fél póréhagyma
5 db sárgarépa
2 db fehérrépa (nálam sárga színű sárgarépa)
1 kisebb zellergumó
1 karalébé
1 zöldpaparika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
1-2 szál zellerzöld
2 babérlevél
1 szál rozmaring
1 tk szárított lestyán
4 szem szegfűbors
szerecsendió
néhány szál sáfrány
A mellekről leszedtem a bőrt, kisebb darabokra vágtam és egy serpenyőben kisütöttem. (Később kenyérrel, lilahagymával befalazoztam.) A visszamaradt kacsazsírból 2 ek-lal kivettem és egy nagy fazékba belecsorgattam. Felforrósítottam és a csontok minden oldalát megpirítottam benne.
Beletettem a kacsahúst is és felöntöttem 3 l hideg vízzel. Közepes lángon kezdtem el főzni. (Miközben habzott, ezt egy szűrővel eltávolítottam.) Mikor forrni kezdett, megsóztam és kb. 2/3 óráig kis lángon, gyöngyözve tovább főztem.
Ekkor beletettem a teafilter zacskóba tett, megtisztított fokhagymagerezdeket, szemesborst, gyömbért, rozmaringot, lestyánt, szegfűborst, babérlevelet, darabka szerecsendiót, az egészben hagyott, héjas vöröshagymát és további 1/2 órán át főztem. (Ekkor meg lehet kóstolni, hogy szükséges-e bele kevéske só.)  Hozzáadtam a félbe,- illetve négybe vágott zöldségeket, zöldpaprikát, paradicsomot, zeller,- és petrezselyemzöldet és a sáfrányt.
Bugyogtatva további 1 órát főztem. (Érdemes a húst, zöldségeket megszúrkálni, hogy elég puhák-e, mert ennek függvényében kell még tovább főzni a levest...)
Mikor minden megpuhult, levettem a fazekat a tűzről,  kb. 10 percig pihenni hagytam. A petrezselyem,- és zellerköteget eltávolítottam, külön tálra kivettem a húst, óvatosan, nehogy felkeveredjen,  leszűrtem a  levest. A zöldséget tálra rendeztem, majd a húsokkal és a közben kifőzött cérnametélttel (sajnos, csak bolti volt itthon) tálaltam a forró, illatos levest.

vasárnap, március 27, 2022

Sült túrótorta


Egyik sztár-receptem, ami elronthatatlan és biztos sikert arat bármilyen gyümölccsel. Én legjobban szilvával és meggyel szeretem, de szerintem bármilyen szezonális gyümölccsel megállja a helyét.

Akár befőttel, akár friss termésből készül, mindenképpen sikerre számíthat.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához (kb. 12 szelet):
15 dkg vaj
20 dkg vajas keksz
50 dkg eper, szilva, vagy cseresznye, meggy stb...
50 dkg zsírszegény, krémes túró
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg étkezési keményítő
3 tojás
13 dkg habtejszín
1 tk sütőpor
A vajat egy edénykében olvasszuk fel, majd hagyjuk kissé hűlni. A kekszet morzsoljuk össze konyhai robotgéppel, vagy egyszerűen egy konyhai sodrófa segítségével és öntsük hozzá a folyékony vajat. Keverjük alaposan össze, majd nyomkodjuk bele a tortaformába, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. (Tapasztalatból tudom, ez azért jó, mert a végeredmény sokkal könnyebben tálra csúsztatható minden nehézség nélkül.) Egy leveses kanál hátoldalával alaposan  egyengessük el. Rövid időre tegyük hidegre.

Ha friss gyümölcsből
készítjük, a gyümölcsöt tisztítsuk meg, szükség esetén magozzuk és ízlés szerint daraboljuk fel. Terítsük el a kekszalapon és 180 fokos sütőben süssük elő (Amennyiben befőtt-tel készül a tortánk, természetesen ez a sütés kimarad, hiszen puha a gyümölcsünk.)
A túrót dolgozzuk krémesre a cukorral, vaníliás cukorral, étkezési keményítővel, tojással, tejszínnel és sütőporral. A masszával borítsuk be a gyümölcsöt. (Amennyiben marad még pár darab, a krém tetején is eloszthatjuk.)
A sütő középső sínén, 180 fokon, kb. 50 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk hűlni, csak azután szeleteljük. Ínyenceknek fagylalt kíséretében ajánlom!

csütörtök, február 03, 2022

Zeller-alma-dió krémleves

Erről most nem akarok túl sokat írni. Egyszerűen fantasztikus! Tessék kipróbálni (a parmezán chips-et mindenképpen!)... És a velefőtt dió, hát az mondhatom, valami csuda!
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 vöröshagyma
kb. 60 dkg zellergumó
2 db savanykás alma
2 ek olívaolaj
15 dkg dióbél
1 dl fehérbor
8 dl zöldség alaplé
1/2 bio citrom lereszelt héja és kinyomott leve

10 dkg reszelt parmezán
2,5 dl habtejszín
só, bors
A megpucolt hagymát apróra felkockázzuk, a zellergumót meghámozzuk, feldaraboljuk. Az almákat negyedeljük, a magházat kivágjuk és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk (aki akarja esetleg meghámozhatja).
2 ek olajat egy fazékban felforrósítunk és a hagymát üvegesre pároljuk benne. A zellert, a fele almát, citromhéjat és 10 dkg diót hozzákeverünk, felöntjük a borral és az alaplével. Félig lefedve kb. 20 percig f
őzzük.
Közben a süt
őt 200 fokra (alsó-felső sütés) előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és a reszelt sajtból kisebb halmokat kanalazunk rá. 5 percig a sütő középső sínén sütjük, míg a sajt megolvad és egy kis színt kap. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ekkor a tejszínt is a leveshez öntjük és az egészet pürésítjük. Sóval, borssal és a citromlével ízesítjük.
A kész levest a maradék (5 dkg) durvára vágott dióval, almadarabokkal és a parmezán chipsszel szervírozzuk. A siker nem marad el!

hétfő, január 24, 2022

Citromos karfiol krémleves pirított gombás kenyérkockákkal

Ha valami, hát ez most nagyon jóleset mindkettőnknek... Miután valami lightosabb, húsmentesre vágytunk és minden belevaló adva volt hozzá, ez kerekedett ki. A snidlinges olaj meg egyenesen telitalálat volt! Végül is tök karfiol egyszerű :-), mégis nagyon különleges és nem utolsósorban, gluténmentes is. (Tudom, a karfiolnak nem most van az igazi szezonja, de miután szinte egész évben kapható a nagyobb élelmiszeráruházakban, ez most talán elnézhető nekem...)
Hozzávalók 4 személyre:
1 karfiol (kb. 60 dkg)
1 fej vöröshagyma
1,5 dl repce,- vagy napraforgóolaj
8 dl zöldségalaplé
1 csokor snidling
15 dkg csiperke,- vagy vegyes gomba
3-4 szelet kissé szikkadt kenyér, kb. 1 cm-es kockákra vágva
2 dl joghurt, vagy tejföl
1/2 bio citrom lereszelt héja és kinyomott leve
só, bors
A karfiolt megpucoljuk, rózsáira szedjük, esetleg nagyobb darabokra vágjuk.
2 ek olajat felforrósítunk egy fazékban és a megtisztított, felaprózott hagymát üvegesre pároljuk benne. A karfiolt hozzáadjuk, majd felöntjük az alaplével. Sóval, borssal ízlés szerint megszórjuk és félig lefedve, addig főzzük, míg a karfiol megpuhul.
Közben elkészítjük a snidlingolajat. Ehhez a durvára vágott snidlinget 1 dl olajjal alaposan, finommá turmixoljuk, pürésítjük, majd leszűrjük és egy üvegbe átöntjük. (Szinte bármilyen zöldséges krémlevest finomíthatunk vele.) 
A kenyérkockákat a maradék olajon ropogósra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd külön tányérra kiszedjük. A megpucolt és felaprított gombát ugyanebben a serpenyőben hirtelen megkapatjuk és a kenyérdarabokat hozzákeverjük. Szükség esetén tovább fűszerezhetjük.
A leveshez hozzákeverjük a joghurtot (tejfölt), pürésítjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat,- és levet, sóval, borssal megszórjuk.
Melegen, a gombás krutonnal kínáljuk, meghintve a snidlinges olajjal.

kedd, január 04, 2022

Pirított gombás-currys lencseegytál

Ez az a lencse, ami nem igazán a megszokott szilveszter utáni "pénzthozó", "szebbétevő" , de nem bántuk, mert nagyon finom... (köszönet Szatmári Ferinek ;-)
Ahogy ettük, az örömt
ől már szebbek lettünk. ;-) A pénz, meg ugye nem számít, így hát minden a helyén volt.  Jól indult az új esztendő!
Hozzávalók:
5 ek repce-, vagy napraforgóolaj
1 ek vaj
30 dkg apróbb fajta csiperke gomba
bors
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk chilipehely, vagy 1/2 friss chili, amit kimagozunk, felaprítunk
1 csapott tk curry
1 tk római kömény
30 dkg sárgarépa
30 dkg f
őtt lencse

2 dl joghurt, vagy tejföl
1 tk kukoricakeményít
ő
1 marék petrezselyem
1-2 marék pirított tökmag, vagy napraforgómag
A gombát megpucoljuk, felezzük, vagy negyedeljük nagyságuktól függ
ően. A répát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, vagy felkarikázzuk.
Egy nagyobb serpeny
őben 2 ek olajat és a vajat felforrósítjuk, állandó kevergetés mellett a gombát megpirítjuk benne. Borssal alaposan megszórjuk, sózzuk. Kiszedjük egy tálra, félrerakjuk.
A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, az el
őzőt vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát felaprózzuk. 3 ek olajon a hagymát megpirítjuk a fokhagymával és chilivel. Megszórjuk curryvel, római köménnyel, röviden összekeverjük.
Beleszórjuk a sárgarépát, összepirítjuk és felöntjük 4 dl vízzel.
Lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk.
Ráborítjuk a lencsét, átforgatjuk, sóval megszórjuk.
A joghurthoz/tejfölhöz hozzáadjuk a kukoricakeményít
őt, 1-2 kanál főzőlével símára kikeverjük és belekeverjük a zöldséges lencséhez.
Beleadjuk a megpirított gombát, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és magokkal, ezzel máris kész...
Pillanatok alatt elfogy, legalábbis nálunk :-D

hétfő, december 20, 2021

Körtés göngyölt marhaszelet pikáns mártásban

Hónappal ezelőtt készítettem ezt a különleges finomságot, de már akkor elhatároztam, hogy Karácsony egyik napján ez kerül az asztalra, annyira odavaló. Igaz, kissé időigényes, de megéri! Valódi ínyencség, ünnepi főétel!

Hozzávalók 4 személyre:
1-2 szál sárgarépa
2 szárzeller
4-5 körte
4 vékonyra klopfolt marhaszelet (felsál,comb...)
2 ek dijoni mustár
3 fej hagyma
2 ek étolaj
1 ek s
űrített paradicsom
1 ek liszt
6 dl zöldség alaplé
10 dkg kékpenészes sajt
1 ek méz
2 ek vörösáfonya lekvár
só, bors
A süt
őt 180 fokra előmelegítjük (alsó/felső sütés). A répát, zellert megpucoljuk és hosszában/széltében, lehetőleg egyforma vékony csíkokra vágjuk. Egy körtét meghámozunk, negyedeljük (ha túl nagy nyolcadoljuk), a magházat eltávolítjuk.
A vékonyra kivert hússzeleteket egymás mellé helyezzük. Sóval, borssal megszórjuk, mustárral megkenjük és mindegyikre egyenl
ően elosztva, ráfektetjük a zöldség,- és körtehasábokat és szorosan feltekerjük. Konyhai kötöző zsineggel rögzítjük.
A hagymákat megpucoljuk, négyfelé vágjuk.
Az olajat egy pecsenyesüt
őben felforrósítjuk és a húsgöngyölegek minden oldalát körbe pirítjuk. Egy tálra kivesszük, melegen tartjuk.
A visszamaradt zsíron a hagymát röviden megkapatjuk, hozzákeverjük a s
űrített paradicsomot. Megszórjuk a liszttel, felöntjük az alaplével és felforraljuk.
Belehelyezzük a göngyölegeket és a süt
őben a közepes sínen, lefedve, kb. 90 percig pároljuk.
Közben a maradék 3 körtét negyedeljük/nyolcadoljuk és a magházat kivágjuk.
A körtéket is a szószba tesszük a hús mellé és még további 15 percig puhára pároljuk. (Ha ekkor a hús még kemény a körtét kivesszük és a roládokat tovább dinszteljük.)
Ha minden megpuhult, a göngyöleget és a körtéket kivesszük a szószból, melegen tartjuk.
A feldarabolt sajtból 7 dkg-ot a mézzel együtt a szószhoz keverünk. Sóval, borssal megszórjuk.
Visszahelyezzük a húsgöngyölegeket és a körtéket a szószba és röviden felmelegítjük.
Tálaláskor vörösáfonya lekvárt és a maradék sajtot kínáljuk hozzá. Krumplipürével az igazi...

csütörtök, november 25, 2021

Darás (grízes) tészta

Gyerekkorom nagy kedvence, leginkább egy kiadós leves után...
Mint hétköznapi tészta napjainkban családom egyik favoritja, ami most éppen a krumplileves után kívánkozik.
És igen, tudom, valószín
űleg már mindenkinek megvan a maga variációja, de szeretném családom felnövekvő generációjának az én verziómat is továbbadni. Talán még valakinek hasznára válik. ;-)
Hozzávalók 3-4 személyre (nem éhes gyomorra):
1 dl étolaj, vagy zsír (nálam kacsazsír)
15 dkg búzadara
csipet só
1-1,5 dl víz
30 dkg szélesmetélt tészta
sárgabaracklekvár
porcukor
Egy nagyobb serpeny
őben felforrósítom a zsiradékot, beleszórom a búzadarát, csipet sót szórok rá és közepes lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítom.
Ekkor nagyon óvatosan, mert a g
őz felcsap, apránként felöntöm a vízzel (egyszerre ne túl sokat, mert elvenni már nem lehet belőle, de pótolni igen, -  lényeg, hogy a gríz puha legyen), elkeverem és fedő alatt hagyom puhulni.
Közben egy nagy fazékban vizet forralok, enyhén sózom és a tésztát 
megfőzöm. Leszűröm, és én ilyenkor egy kevéske vajjal még összekeverem, hogy ne tapadjon a tészta össze. (Lehet a vízbe is pár csepp olajat önteni, de nekem ez a vajas megoldás jobban bejön.)
A még meleg tésztát hozzákeverem a pirított darához. Jól átkeverem, 
hogy a darából mindenhova jusson, átmelegítem, majd sárgabaracklekvárral és porcukorral tálalom.

csütörtök, október 14, 2021

Máglyarakás sárgabarack befőttel


Na persze, befőttből, de azért nagyon ott volt a helyén. Mert mit is rakjak a siserehad orra elé a krumplileves után? Valami édes kellett, meg volt is maradék száraz kifli még otthonról. (Itt nincs az a fajta, amit szeretünk, csak sós, vagy nagyon édes...)
Nem fogtam mellé, morzsa nem maradt...
Hozzávalók 3-4 személyre:
4 szikkadt kifli, esetleg kalács
4 dl zsíros tej
3 tojás
1 ek porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
1 üveg felezett sárgabarack
2 ek olvasztott vaj
5 dkg finomított kristálycukor
mandulalapocskák
A süt
őt 180 fokra előmelegítem.
A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba szórom. A tejbe beleszórom a reszelt citromhéjat, felforralom és ráöntöm a kiflikre. Óvatosan átkeverem és hagyom, hogy beszívódjon.
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a porcukorral, vaníliáscukorral,  sóval összekeverem és ezt is ráöntöm a kiflikarikákra.

Lazán összekeverem és hagyom, hogy a kifli beszívja az öntetet.
Közben lesz
űröm a sárgabarackot.
A kiflimassza felét egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (vagy egy vajjal kikent tűzálló tálba) terítem és a barackfelekkel beterítem (lehet hozzákeverni egy kevéske folyósra melegített sárgabaracklekvárt is, nagyot dob rajta!). A maradék kiflikkel befedem.
Betolom a süt
őbe és 15 percig sütöm. Ekkor olvasztott vajjal megöntözöm és még 15 percig sütöm.
Ezalatt a tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verem és a  kiflifelfújt tetejére simítom. Megszórom a mandulalapokkal és 200-210 fokon rövid ideig készre sütöm.

kedd, október 05, 2021

Krumplileves, csak úgy egyszerűen

Tudom, mindenkinek megvan már a maga szájíze szerinti, de hogy megmaradjon az utódoknak, idepötyögöm most a magunkét. Nincs benne semmi különleges (talán van, aki mosolyog is rajta),  egyszerűen nagyszerű, vagyis finom. Lehet, persze variálni mindenféle hozzávalóval, de szerintem kár érte... Így jó, ahogy van, nemes egyszerűségében. Persze, nálam a zellerszár (illetve az íze) az, ami a koronát a fejére (levébe) teszi!
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
2-3 szál sárgarépa
1-2 ek liszt
1-2 tk
őrölt pirospaprika
60 dkg krumpli
(kb. 10 karika kissé csíp
ős kolbász)
3 zellerszár a zöldjével
só, bors
2 dl tejföl
A szalonnát jó apróra felkockázom és egy fazékban kisütöm.
A megtisztított és felaprózott vöröshagymát hozzádobom, üvegesre párolom. Hozzáadom a felkarikázott répát, pár percig kevergetve pirítom.  Megszórom a liszttel és közepes lángon, állandó kevergetés mellett világos barnára pirítom. Rántás (sicc!)...
Lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, felöntöm 2 dl hideg vízzel és csomómentesre keverem.
Beleadom a krumplit és felöntöm 1 l vízzel.
(Most volt egy darabka házi füstölt sonkám, feldarabolva azt is mellé dobtam. Nem ártott neki...)
Hozzádobtam a zellerszárat a zölddel és majdnem teljesen lefedve, alacsony hőmérsékleten puhára főzöm.
A "végkifejlet" előtt pár perccel hozzádobom a kolbászkarikákat. Mikor már teljesen puha a krumpli, belekeverem a tejfölt (vagy mindenki maga teszi a tányérjába), mégegyet rottyantok rajta, hogy ne legyen csomós, és máris tálalható.
Utána jöhet egy finom barackos máglyarakás, de ez majd a következő bejegyzés főszereplője lesz...

hétfő, szeptember 20, 2021

Húsgombóc gombával sütőtökös sajtszószban

Mikor az ember lány (fia) már kivan a nyári főzelékektől, de még mindig a könnyebb ételek után áhítózik, akkor jön nálam például a gomba, sütőtök és persze még valami, amivel egy kicsit "férfiasabbá" teszem. ;-)
Ez a variáns most éppen nekünk valónak bizonyult. Mindenki nagyokat bólogatott, mikor nekikezdtem.
Igaz, már többször készítettem, így tudta mindenki, mi jóval lesznek ellátva...
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg vegyes darált hús
1 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
1 tk
őrölt köménymag
20 dkg vegyes gomba
5 ek olívaolaj
40 dkg süt
őtök
3 ek vaj
2 ek liszt
1 l tej
10 dkg hegyi sajt (aromás)
csipet
őrölt szerecsendió
fehérborecet
aprított petrezselyemzöld
só, bors
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A húsgombócokhoz a darált húst a tojással, zsemlemorzsával, köménymaggal, sóval, borssal alaposan összedolgozom. Nedves kézzel kissebb gombócokat formálok belőle.
A megtisztított gombát felszeletelem.
3 ek olívaolajat felforrósítok egy serpenyőben és a húsgombócok minden oldalát megkapatom benne. Hozzáadom a gombát és együtt tovább pirítom. 
A tököt megpucolom, belsejét kivájom és apróra feldarabolom, majd egy sütőformába rakom. A maradék olajjal meglocsolom, sóval, borssal megszórom és a húsgombócokat és a gombát is mellé halmozom. A sütöben addig sütöm, míg a tök megpuhul (kb. 15 perc).
Ha a gomba és a húsgombóc nagyon pirulna, azokat már el
őbb is ki lehet venni.
A vajat egy fazékban megolvasztom, belekeverem a lisztet és rövid ideig pirítom. Felöntöm a tejjel  és alacsony hőmérsékleten kb. 10 percig főzöm. (Vagyis besamel mártást készítek.)
A lereszelt sajtot a mártáshoz keverem, hagyom felolvadni. A sütöben megsült puha tököt hozzáadom és egy kézi mixerrel pürésítem. Frissen reszelt szerecsendióval, ecettel, sóval, borssal ízesítem.
A húsgombócokat és a gombát is a szószba helyezem, megszórom aprított petrezselyemmel és azonnal kínálom. (Esetleg petrezselymes krumplit is adok hozzá.)

csütörtök, augusztus 12, 2021

Sült csirkecombok datolyával, olíva,- és kapribogyóval

Ezt a szenzációs receptet egyik nagy kedvencem, Yotam Ottolenghi oldalán találtam és persze, hogy muszáj volt elkészítenem.
Nem igazán kánikulai fogravaló, hiszen süt
ő kell hozzá, ám, ha hűvösebbre fordul, mindenképpen ajánlom, érdemes nekiállni. Fantasztikus ízkavalkád a végeredmény.
Kissé talán merésznek t
űnhetnek az összetevők, de nem volt még senki, aki ezt nehezményezte volna...
Fontos! A csirke combokat legalább egy napig, de akár kett
őig a marinádban kell érlelni, hogy az ízek jól átjárják és omlósan puha legyen a végeredmény.
Hozzávalók 4-6 személyre:
6 egész csirkecomb
5 gerezd fokhagyma, összenyomva
nagy csokor friss oregano, összeaprítva (vagy 1,5 ek szárított)
3 ek vörösborecet
3 ek olívaolaj
15 dkg magnélküli, zöld olívabogyó
5 dkg kapribogyó, plusz
2 ek a levéből
10 dkg magtalan, negyedelt datolya
3 babérlevél
2 dl száraz fehérbor
(1 ek datolyaszirup)
só, bors
1-2 nappal a sütés elött a csirkecombokat alaposan besózzuk, friss borssak megszórjuk és egy nagy üveg-, vagy cseréptálba helyezzük. Egy másik edényben az összes hozzávalót (a boron kívül) összekeverjük és a húsra öntjük.
Óvatosan átkeverjük, hogy a pácléből mindenhova jusson. Lefedjük és 1-2 napig a hűtőben érleljük. Közben többször megforgatjuk.
A sütés napján a süt
őt 200 fokra előmelegítjük.
A combokat a marinád összes hozzávalójával egy nagy süt
őtepsibe terítjük és ráöntjük a (sziruppal elkevert) bort. Betoljuk a sütőbe és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Közben néhányszor megöntözzük a szafttal, míg a hús felül szépen megpirul és puha lesz.
Tálaláskor krumplipürét, esetleg friss zöld salátát adhatunk mellé.
Igazi siker-étek!

csütörtök, július 29, 2021

Ribizlis-vaníliás mini tortácskák

Furcsa mód ez az első olyan süteményem, amit nem sikerült megkóstolnom, úgy fogyott el. Ugyanis leánybúcsúra készült és minden darabnak már előre volt gazdája. Kicsit izgultam, hogy vajon finom lett-e, de hamar megnyugtattak. 5 perc alatt kiürült a tál... Rettentő egyszerű, mondhatnám, elronthatatlan.
Hozzávalók 12 darabhoz:
6 dkg puha vaj
6 dkg cukor
2 tk vaníliás cukor
csipet só
2 ek citromlé
1 tojás
1 tojás sárgája
12,5 dkg liszt
1 tk süt
őpor
15 dkg ribizli
A süt
őt 170 fokra előmelegítem. A tortácska (cupcake) sütőformát (nekem olyan van, amibe 12 tortácskát süthetek és a mélyedések közepe kissé kiemelkedik) vékonyan kikenem vajjal (ha valakinek szilikon van, azt nem kell).
A vajat, cukrot, vaníliás cukrot, sót egy tálban alaposan kikeverem, hogy a cukor felolvadjon. A citromlevet, egész tojást és a tojás sárgát is beleadom.
Lisztbe szórom a süt
őport, beleszitálom a vajas masszába és jól elkeverem.
A megmosott ribizlit leszemezem. Konyhapapíron, amennyire lehet lecsepegtetem és óvatosan a tésztába dolgozom, amit aztán elosztok a süt
őforma mélyedéseibe. (Vigyázat, a sütés közben megemelkedik a tészta, tehát ne egészen a mélyedések pereméig adagoljuk a tésztát!)
Betolom a süt
őbe és kb. 20 perc alatt készre sütöm. (Érdemes tűpróbát végezni!)
Mikor kiveszem a süt
őből hagyom hűlni kicsit a formában, aztán egy sütőpapírral leterített sütőrácsra borítom, ahol teljesen lehűtöm.
Mikor teljesen kih
űlt, lehet díszíteni cukormázzal, porcukorral, cukorkákkal stb.
Nagyon mutatós és igazán finom.

péntek, július 16, 2021

Hideg sülteper-krémleves bogyósgyümölccsel


Igaz, már lement az eperszezon, de ezt a receptet muszáj megosztanom, annyira finom és ha van a mélyhűtőnkben lefagyasztott gyümölcs, máris főzhető. Igazán különleges, szinte felér egy desszerttel, nagy melegben különösen "életmentő" lehet...
Hozzávalók 4 személy részére:
60 dkg eper
10-15 dkg barnacukor (+/- az eper édességétől függően)
2 ek balzsamecet
1/2 citrom kifacsart leve
50 dkg natur joghurt
2 dl habtejszín
A sütőt 190 fokra előmelegítem. A megmosott, lecsumázott, felezett epreket egy nagy sütőtálba terítem. (Lehetőleg ne fedjék egymást.)
Megszórom a cukorral, meglocsolom a balzsamecettel és a citromlével.
Betolom a sütő középső sínére és addig sütöm, míg összeesik az eper és szirupos levet ereszt (kb. 20-25 perc).
A megsült epret a lével együtt turmixgépbe öntöm, hozzákanalazom a joghurtot, felöntöm a habtejszínnel és simára turmixolom.
(Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel higítható.)
Jól lehűtve, bogyós gyümölcsökkel megszórva kínálom.

Forrás:Stahl magazin

csütörtök, július 08, 2021

Tarjás zöldbab csőben sütve

Mert itt az ideje, amire már nagyon vártunk, zöldbab jön, ha lehet a héten többször is. Az áráról most nem szólok. Az jár jól, akinek a kertjében terem... Miután a napokban kaptunk igazi házi angolszalonnát, nem volt vita, az is belekerült. Nagyon jól tettem!
A tarja helyett lehet akár pulyka,- vagy csirkemellfiléb
ől is készíteni. Nem ront rajta ;-)
Hozzávalók 4-5 személyre:

70 dkg zöldbab (lehet zöld,- vagy sárgahüvely
ű)
4-5 szelet tarja (esetleg
szárnyas-mellfilé)
15 dkg angolszalonna

1 fej vöröshagyma

2 ek kacsazsír (repceolaj)

1 doboz tejföl

1 tojássárga

15 dkg ementáli sajt (reszelt)

zsemlemorzsa

só, bors

A süt
őt 200 fokra előmelegítjük.
A megmosott, pucolt zöldbabot kevés sós vízben pár perc alatt puhára pároljuk, lesz
űrjük, hideg vízzel leöblítjük.
A húst kissé kiverjük, sózzuk, borssal megszórjuk.

A szalonnát felkockázzuk, a megpucolt hagymát felaprózzuk és a zsiradékon kisütjük. A hússzeletek mindkét oldalát kissé átsütjük benne.

Egy t
űzálló tálba letesszük a zöldbab felét, ráfektetjük a hússzeleteket, majd befedjük a maradék zöldbabbal.
A tejfölt összekeverjük a tojássárgával és a lereszelt sajttal. Betakarjuk vele a rakott zöldbabot és megszórjuk zsemlemorzsával.

Betoljuk a süt
ő középső sínére és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Friss zöld,- vagy paradicsomsalátával kínáljuk. 

csütörtök, július 01, 2021

Narancsos-fehér csokoládés pite

Már a receptírás elején kisebb gondot okozott ennek a finomságnak az elnevezése, ugyanis erdetileg "tarte"-nak gondoltam, de aztán úgy döntöttem, mégis jobban hangzik magyarul a pite elnevezés. Végül is teljesen mindegy, mi csak  "narancs-tart"-nak hívjuk.
Igazából talán télen kívánkozna megsütni, de mi annyira szeretjük, hogy általában eltekintünk az évszaktól.

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:
Tészta:
10 dkg fehér csokoládé
6 dkg puha vaj
3 tojás (szétválasztva)
6 dkg liszt
6 dkg porcukor
10 dkg finomra darált mandula
7 dkg cukor
10 dkg kandírozott narancs
40 ml narancslé
Tet
ő:

2-3 bio narancs (nagyság függvénye)
30 dkg cukor

A tésztához az összevágott csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, közben a sütőt 170 fokra (alsó-felső sütés) előmelegítjük.
Egy tarte/pite formát kivajazunk, megszórjuk kevés liszttel (vagy kibéleljük süt
őpapírral).
A vajat és a langyos csokoládét habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat.
A lisztet és a porcukrot átszitáljuk és összekeverjük a darált mandulával.
A tojásfehérjét jó keményre felverjük, közben a cukrot porciónként hozzáadagoljuk. Ezt a habot óvatosan a liszes keverékhez vegyítjük.
A felaprózott, kandírozott narancsot a vajas masszához keverjük a narancslével együtt és összeforgatjuk a lisztes keverékkel.
Ezt a masszát a tarteformába simítjuk és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Eközben a narancsokat forró vízben lemossuk, megszárítjuk és vékonyan felkarikázzuk. A tet
őhöz való cukrot 2,5 dl vízben felolvasztjuk, a narancsszeleteket beletesszük és alacsony lángon pár percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
A kész tarte-t (pitét) tálra csúsztatjuk, a kih
űlt cukrozott narancsszeletekkel befedjük és kívánságra vaníliafagylalttal kínáljuk.
A siker nem marad el!

csütörtök, június 17, 2021

Spenótos töltött paradicsom

Mert végre megérkezett a recept mindkét fő alkotójának a szezonja, vettem a bátorságot és a meleg ellenére is bekapcsoltam a sütőm. Megérte... lett egy csuda finom, könnyű vacsoránk.
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy, húsos paradicsom
40 dkg spenót
1 csomag újhagyma
1 szűk marék fenyőmag
2 ek repceolaj
15 dkg ementáli sajt (reszelt)
2,5 dl hollandi mártás (ha nincs idő sajátot készíteni, kapható készen dobozban, vagy por alakban)
5 dkg vaj
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A paradicsomokat megmossuk, tetejüket levágjuk, felkockázzuk és a belsejüket körkörös mozdulatokkal kiskanállal kivájjuk.
Az újhagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A fenyőmagot szárazon megpirítjuk. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk és a hagymakarikákat üvegesre megpároljuk.
Belekeverjük a  kissé összevágott spenótot, sózzuk, borssal megszórjuk.
Mikor kissé összeesett, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, rövid ideig együtt pároljuk. Megszórjuk a fenyőmaggal.
A kissé kihűlt masszával megtöltjük a kivájt paradicsomokat, majd egy vajjal kikent tűzálló tálra sorakoztatjuk őket (ha marad a töltelékből, azt is melléjük halmozhatjuk).
Egy kisebb fazékban vajjal kikeverjük a hollandi mártást (ha por alakban van, a tasak leírása szerint előkészítjük) és 5 dkg sajtot. Olvadásig, alacsony hőfokon kevergetjük, majd ráöntjük a megtöltött paradicsomokra és a maradék sajttal is megszórjuk.
Betoljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor friss baguette-t kínálhatunk hozzá.

péntek, június 04, 2021

Ünnepi levesem vegyes húsból

Ezt a levest valójában anyósom konyhájából lestem el, hiszen ő az, aki esküszik rá, hogy az igazi húsleveshez többféle-fajta hús szükségeltetik. Más szóval, a többféle hús együtt a jóféle zöldségekkel valami mennyei ízű húslevest eredményez. Lehet, hogy most többen felszisszennek, de én nála én még mindig finomat ettem, ezért aztán most hozzádobtam a gyöngytyúkomhoz egy kevéske marhahúst is... csak, hogy megadjam a módját. Nem csalódtunk, jót ettünk, mindenki nagy kedvére volt.
Mert, mint Móricz Zsigmond mondta "...Mert a levesnek úgy kell készülnie, hogy abban legyen marhahús is, meg szárnyas is.... Egy ilyen tányér leves a beteget lábra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 egész gyöngytyúk
3-4 szelet vastagabb marhalábszár
5 db közepes sárgarépa
2 db közepes fehérrépa
2 db citromrépa (világosabb színű sárgarépa)
1/2 db zellergumó
1 db karalábé
1/4 db kisebb fej kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db zöld paprika
1 db paradicsom
ujjnyi gyömbér
2 babérlevél
15-20 szemes bors
3 szegfűbors
frissen reszelt, késhegynyi szerecsendió

1 csokor petrezselyem
1-2 zellerszál
Egy nagyobb fazék aljára tettem az alaposan megmosott, konyhakész gyöngytúkot, mellé fektettem a marhalábszár darabokat és felöntöttem kb. 4 l vízzel.

Mikor forrni kezdett egy szürővel leszedtem a habot (van aki, ezt nem tesz, hagyja, majd úgyis letisztul).
Ezután hozzaádtam a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, paradicsomot, paprikát és az egyben hagyott, lemosott, héjas vöröshagymát (ezt a végén kidobtam).
Az egészben hagyott, megtisztított fokhagymát, gyömbért, szegfűborsot, szemes borsot egy teafilter zacskóba szórtam, lezártam és  a levesbe lógattam (a főzés végén ez is ment a szemétbe).
Izlés szerint sóztam, megszórtam frissen reszelt szerecsendióval, beledobtam a babérleveleket és a végén ráfektetettem az összekötözött petrezselymet a zellerzölddel.
Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve, kissé lefedve, addig főztem, míg a húsok vajpuhára főttek (kb. 3 óra volt).
Mikor minden megpuhult, a petrezselyem és zellerköteget
eltávolítottam, külön tálra kivettem a húsokat, óvatosan leszűrtem a  levest. A zöldséget tálra rendeztem, majd a húsokkal és a közben kif
őzött csigatésztával tálaltam a forró, illatos levest.
Az eredmény magáért beszélt!

péntek, május 28, 2021

Édesburgonya krémleves kókusztejjel

Mikor valami laktató és finomra vágyom, pont erről a levesről fantáziálok. Lehet, hogy nem igazán tavaszi-nyári étek, de ebben az esős, hűvös májusban igazán jól esik ez a testet-lelket melengető finomság. Ráadásul tiszta vegán, úgyhogy beleillik sokak étrendjébe.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg édesburgonya
1 csomag újhagyma
hüvelyknyi gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 ek földimogyoró olaj (alternatív repce-, vagy napraforgóolaj)
7,5 dl zöldség alaplé, esetleg víz
2,5 dl cukrozatlan kókusztej
marék friss koriander
1 kisebb, friss chilipaprika
4-5 dkg tisztított, sótlan, pirított földimogyoró
só, bors
Nagyon jó bele egy kisebb pohár kókuszjoghurt
Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk (nem kell túl apróra, úgyis turmixoljuk a végén). Az újhagymát megpucoljuk, a fehér részt finomabbra, a zöld részét durvábbra felkarikázzuk. A gyömbért és a fokhagymát lehámozzuk és finomra összevágjuk.
Az újhagyma fehér részét, a gyömbért és a fokhagymát egy leveses fazékban olajon megdinszteljük. Az édesburgonyát is beleszórjuk és rövid ideig együtt pirítjuk. Az alaplével (vízzel)  és a kókusztejjel felöntjük és 15 perc-ig alacsony h
őfokon, félig lefedve, rotyogtatjuk.
Közben a korandert megmossuk, a leveleket lecsipkedjük, a chilit kimagozzuk és felaprózzuk, a földmogyorót durvára összevágjuk.
Mikor az édesburgonya megpuhult, a levest egy kézi mixerrel, vagy turmixban pürésítjük. Sózzuk, borssal f
űszerezzük.
Tálaláskor kívánságra kókuszjoghurttal, koriander levéllel, az újhagyma zöld felvágott karikáival, chilivel és földimogyoróval megszórva tesszük tökéletessé.

péntek, május 21, 2021

Zöldborsó-rukkola krémleves retek belevalóval

Leves nálunk majdnem minden ebédnél kerül az asztalra. Ha mégis kimarad, annak bizony komoly oka van. Ezért aztán igyekszem mindenkor megtalálni azt a variációját, ami kevés munkával, egyszerűen, finom tányérbavalót ígér. Ilyen lett ez a finom tavaszi zöld leves is, amiben bár a hozzávalók még nem igazán szezonálisak, de esküszöm, megérte! Egyszerűsége miatt bármikor az asztalra tehető igen rövid időn belül. Külön meglepetés a retek, ami mint a leves kísérője, meglepően jól teljesíti feladatát... ;-)
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag újhagyma
2 gerezd fokhagym
30 dkg lisztes krumpli
2 ek olívaolaj
3 ek vaj
1 l zöldség alaplé
40 dkg zöldborsó (kifejtett friss zöldborsó, vagy mélyh
űtött)
10 dkg rukkola
10 db retek
1 dl habtejszín
3 ek citromlé
só, bors
A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, a hagymát karikázzuk fel, a fokhagymát egy nagyobb kés lapjával nyomjuk össze. A meghámozott krumplit vágjuk kb. 4 cm nagyságú darabokra.
Egy fazékban a felforrósított olajon a hagymát, fokhagymát és a krumplit állandó kevergetés mellet 3 perc alatt dinszteljük meg. Az alaplével öntsük fel és fed
ő alatt kb. 15 percig főzzük. A zöldborsót is adjuk hozzá és addig  főzzük, amíg ez is puha lesz.
Eközben a rukkolát folyóvíz alatt mossuk meg és vágjuk össze durvára. A retket megpucoljuk, negyedeljük. Egy serpeny
őben a vajat megolvasztjuk és a retekszeleteket közepes hőmérsékleten 3 perc alatt pároljuk puhára. Sózzuk, borssal hintsük meg.
A
levest a tejszínnel öntsük fel és röviden forraljuk fel. Az összeaprított rukkolát szórjuk bele és pürésítsük vagy turmixoljuk össze. Citromlével és szükség esetén sóval, borssal ízesítsük.
Tálaláskor külön tálkában kínáljuk a párolt retket, illetve további rukkola leveleket.
Tejszín helyett használhatunk joghurtot is, azzal egészségesebb! 

csütörtök, május 06, 2021

Spárgás csirkeragu narancsszószban

Igaz, hogy még csak a spárgaszezon elején tartunk, illetve városunkban mégcsak most kezdődik, de azért már rákattantam és kerül, amibe kerül, többször is az étkezések "napi jó"-ja nálunk.
Ez a ragu különösen kedvencünkké vált, hiszen a spárga és a narancs ízpárosítás olyan tökéletes választásnak bizonyult, amivel mindannyian igen-igen elégedettek voltunk.
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg fehér, vagy zöld spárga
2 db közepes méret
ű sárgarépa
2 ek zsiradék (nálam repceolaj)
2 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg kicsontozott, b
őr nélküli csirke felsőcomb
1 pohár fehérbor
2 ek liszt
15 dkg creme fraiche (vagy zsíros tejföl, esetleg tejszín, de lehet keverve is)
1 nagy narancs kifacsart leve
só, bors, kristálycukor
maréknyi összeaprított petrezselyem
A spárgát megtisztítjuk és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A  megpucolt répát felkarikázzuk, majd együtt a spárgával 1/2 liter, enyhén sós vízben 8 percig pároljuk. Lesz
űrjük őket és félretesszük. (A leszűrt lét is megtartjuk!)
A pórét, fokhagymát megpucoljuk, az el
őbbit felkarikázzuk, az utóbbit apróra vágjuk és késlappal jól összenyomkodjuk. A csirekhúst megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk és tetszés szerint feldaraboljuk.
Egy nagyobb serpeny
őben a zsiradékon kissé megfonnyasztjuk a pórét, hozzákeverjük a fokhagymát. 1/2 percig még együtt pirítjuk, majd a húsdarabokat is hozzáadjuk. Erős lángon, állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük. Lejjebb vesszük a hőmérsékletet, hozzáöntjük a bort és a félretett spárga-répaléből annyit, hogy  ellepje a húst, majd kb. 5-6 percig rotyogtatjuk.
A creme fraiche-be belekeverünk 2 ek lisztet. (Egy kisebb mer
őkanállal kiveszünk a forró csirhehúsos léből és hozzákeverjük. Ezzel elkerüljük, hogy csomós maradjon.) Mikor simára kikevertük, óvatosan belecsorgatjuk a narancslével együtt a raguba (besűrítjük) és 10 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a megpárolt spárgát és répát, még röviden összeforraljuk (ha szükséges és túl sűrű, további főzőlével higíthatjuk), sóval, borssal és kevés cukorral ízesítjük. Megszórjuk a petrezselyemmel és rizzsel, vagy szalagtésztával tálaljuk.
A siker biztos!

csütörtök, április 29, 2021

Csokoládé mousse torta sütés nélkül

Nehezen kezdtem neki, nem is értem miért, mert elképesztő finom lett!  1 nappal a fogyasztás előtt készítettem el, így rendben összeállt a krém, de gondolom, pár óra is elég neki. Csokifüggőknek mindenképpen ajánlom...
Hozzávalók egy 20 cm-es átmérőjű tortaformához:
10 dkg Lotus karamell keksz
10 dkgBahlsen Leibniz vajas keksz (persze, lehet bármilyen 20 dkg töltetlen keksz, nem kell különböző. Nekem ezekből volt maradék...)
8 dkg olvasztott vaj
3,5 dl habtejszín
2 tojássárga
20 dkg 70%-os étcsokoládé
0,5 dl krémlikőr (pl. Baileys Salted Caramel, Irish Cream Likör)
1-2 tk cukrozatlan holland kakaópor
A darabokra tört kekszeket ledaráljuk, vagy késes betétű aprítóban morzsásra daráljuk (esetleg összetörjük egy zárható műanyag zacskóban) és az olvasztott vajjal jól eldolgozzuk.
Egy tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, a tortakarika oldalát kivajazzuk és belesimítjuk, -nyomkodjuk a kekszes alapot. (Ehhez én egy leveseskanál domború oldalát használtam.) Míg elkészül a rávaló mousse, hűtőbe tesszük.
1,5 dl habtejszínt felforralunk, majd kis adagokban (hőkiegyenlítés!), állandó kevergetés mellett ráöntjük a felvert tojássárgára (óvatosan, össze ne ugorjon a tojás!), visszaöntjük a fazékba, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
Egy szűrön át az összetört csokoládéra csorgatjuk. Hagyjuk a forró sodótól megolvadni a csokoládét, hozzáadjuk a krémlikőrt, krémesre kikeverjük és hűlni hagyjuk.
A maradék 2 dl habtejszínt nem túl keményre (inkább legyen lágy) felverjük (aki édesebbre szeretné, tehet a habtejszínbe 1-2 tk porcukrot) és spatulával, alulról felfelé, több részletben, beleforgatjuk a lehűlt olvasztott csokis keverékbe.
A kekszalapot kivesszük a hűtőből, elkenjük rajta a csokis krémet és legalább 2-3 órára visszatesszük hűtőbe.
Tálalás előtt kedvenc tortatálunkra helyezzük, megszórjuk a kakaóporral és kinek-kinek kedvére, felvert tejszínhabbal kínáljuk.