vasárnap, április 26, 2020

Fokhagyma krémleves

Ebben a mostani járványhelyzetben különösen fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy immunrendszerünk jól működjön.
Bizonyos ételek fogyasztása ezért, mint például a fokhagyma (ami egyik leghatásosabb immunrendszer-erősítő élelmiszer) pedig, rengeteget segíthet ebben. Mi nagyon szeretjük, remekül feldobja az ételek ízét, azon kívül, hogy emésztésjavító, rákellenes hatása is régóta ismert (való igaz viszont, színházba-, mozibamenetel előtt nem tanácsos fogyasztani). 
Múltkoriban nagyobb mennyiséget kaptunk belőle, így levesként való felhasználása igencsak ésszerűnek bizonyult, akárcsak a kedvünk miatt, meg hogy fogyjon is... Nagyon jó ötlet volt! 
Hozzávalók 4 személyre:
2 ek repceolaj
1 ek vaj
1 fej vöröshagyma
10-12 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
1/2 l zöldség alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl tejszín
150 g creme fraiche (alternatív megoldásnak zsíros tejföl)
só, bors
4-6 ek pirított zsemlekocka
friss zsázsa
A fokhagymát, hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, az előbbit késlappal még összezúzzuk. 
A forró zsiradékon a hagymát üvegesre fonnyasztjuk, megszórjuk a liszttel és szorgosan kevergetve kissé pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és még kb. 1/2 percig együtt pörköljük (ne sokáig, mert különben megkeseredik a fokhagyma). Felöntjük a borral, zöldséglével, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a creme fraiche-t és a tejszínt, sózzuk, borssal megszórjuk és félig lefedve alacsony hőmérsékleten óvatosan pár percig főzzük (vigyázat, könnyen kifuthat!). Ezután pürésítjük és újra felforraljuk.
A forró levest tálaláskor megszórjuk zsemlekockákkal és zsázsával. Mennyei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése