hétfő, január 24, 2022

Citromos karfiol krémleves pirított gombás kenyérkockákkal

Ha valami, hát ez most nagyon jóleset mindkettőnknek... Miután valami lightosabb, húsmentesre vágytunk és minden belevaló adva volt hozzá, ez kerekedett ki. A snidlinges olaj meg egyenesen telitalálat volt! Végül is tök karfiol egyszerű :-), mégis nagyon különleges és nem utolsósorban, gluténmentes is. (Tudom, a karfiolnak nem most van az igazi szezonja, de miután szinte egész évben kapható a nagyobb élelmiszeráruházakban, ez most talán elnézhető nekem...)
Hozzávalók 4 személyre:
1 karfiol (kb. 60 dkg)
1 fej vöröshagyma
1,5 dl repce,- vagy napraforgóolaj
8 dl zöldségalaplé
1 csokor snidling
15 dkg csiperke,- vagy vegyes gomba
3-4 szelet kissé szikkadt kenyér, kb. 1 cm-es kockákra vágva
2 dl joghurt, vagy tejföl
1/2 bio citrom lereszelt héja és kinyomott leve
só, bors
A karfiolt megpucoljuk, rózsáira szedjük, esetleg nagyobb darabokra vágjuk.
2 ek olajat felforrósítunk egy fazékban és a megtisztított, felaprózott hagymát üvegesre pároljuk benne. A karfiolt hozzáadjuk, majd felöntjük az alaplével. Sóval, borssal ízlés szerint megszórjuk és félig lefedve, addig főzzük, míg a karfiol megpuhul.
Közben elkészítjük a snidlingolajat. Ehhez a durvára vágott snidlinget 1 dl olajjal alaposan, finommá turmixoljuk, pürésítjük, majd leszűrjük és egy üvegbe átöntjük. (Szinte bármilyen zöldséges krémlevest finomíthatunk vele.) 
A kenyérkockákat a maradék olajon ropogósra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd külön tányérra kiszedjük. A megpucolt és felaprított gombát ugyanebben a serpenyőben hirtelen megkapatjuk és a kenyérdarabokat hozzákeverjük. Szükség esetén tovább fűszerezhetjük.
A leveshez hozzákeverjük a joghurtot (tejfölt), pürésítjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat,- és levet, sóval, borssal megszórjuk.
Melegen, a gombás krutonnal kínáljuk, meghintve a snidlinges olajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése