csütörtök, július 29, 2021

Ribizlis-vaníliás mini tortácskák

Furcsa mód ez az első olyan süteményem, amit nem sikerült megkóstolnom, úgy fogyott el. Ugyanis leánybúcsúra készült és minden darabnak már előre volt gazdája. Kicsit izgultam, hogy vajon finom lett-e, de hamar megnyugtattak. 5 perc alatt kiürült a tál... Rettentő egyszerű, mondhatnám, elronthatatlan.
Hozzávalók 12 darabhoz:
6 dkg puha vaj
6 dkg cukor
2 tk vaníliás cukor
csipet só
2 ek citromlé
1 tojás
1 tojás sárgája
12,5 dkg liszt
1 tk süt
őpor
15 dkg ribizli
A süt
őt 170 fokra előmelegítem. A tortácska (cupcake) sütőformát (nekem olyan van, amibe 12 tortácskát süthetek és a mélyedések közepe kissé kiemelkedik) vékonyan kikenem vajjal (ha valakinek szilikon van, azt nem kell).
A vajat, cukrot, vaníliás cukrot, sót egy tálban alaposan kikeverem, hogy a cukor felolvadjon. A citromlevet, egész tojást és a tojás sárgát is beleadom.
Lisztbe szórom a süt
őport, beleszitálom a vajas masszába és jól elkeverem.
A megmosott ribizlit leszemezem. Konyhapapíron, amennyire lehet lecsepegtetem és óvatosan a tésztába dolgozom, amit aztán elosztok a süt
őforma mélyedéseibe. (Vigyázat, a sütés közben megemelkedik a tészta, tehát ne egészen a mélyedések pereméig adagoljuk a tésztát!)
Betolom a süt
őbe és kb. 20 perc alatt készre sütöm. (Érdemes tűpróbát végezni!)
Mikor kiveszem a süt
őből hagyom hűlni kicsit a formában, aztán egy sütőpapírral leterített sütőrácsra borítom, ahol teljesen lehűtöm.
Mikor teljesen kih
űlt, lehet díszíteni cukormázzal, porcukorral, cukorkákkal stb.
Nagyon mutatós és igazán finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése