péntek, május 21, 2021

Zöldborsó-rukkola krémleves retek belevalóval

Leves nálunk majdnem minden ebédnél kerül az asztalra. Ha mégis kimarad, annak bizony komoly oka van. Ezért aztán igyekszem mindenkor megtalálni azt a variációját, ami kevés munkával, egyszerűen, finom tányérbavalót ígér. Ilyen lett ez a finom tavaszi zöld leves is, amiben bár a hozzávalók még nem igazán szezonálisak, de esküszöm, megérte! Egyszerűsége miatt bármikor az asztalra tehető igen rövid időn belül. Külön meglepetés a retek, ami mint a leves kísérője, meglepően jól teljesíti feladatát... ;-)
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag újhagyma
2 gerezd fokhagym
30 dkg lisztes krumpli
2 ek olívaolaj
3 ek vaj
1 l zöldség alaplé
40 dkg zöldborsó (kifejtett friss zöldborsó, vagy mélyh
űtött)
10 dkg rukkola
10 db retek
1 dl habtejszín
3 ek citromlé
só, bors
A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, a hagymát karikázzuk fel, a fokhagymát egy nagyobb kés lapjával nyomjuk össze. A meghámozott krumplit vágjuk kb. 4 cm nagyságú darabokra.
Egy fazékban a felforrósított olajon a hagymát, fokhagymát és a krumplit állandó kevergetés mellet 3 perc alatt dinszteljük meg. Az alaplével öntsük fel és fed
ő alatt kb. 15 percig főzzük. A zöldborsót is adjuk hozzá és addig  főzzük, amíg ez is puha lesz.
Eközben a rukkolát folyóvíz alatt mossuk meg és vágjuk össze durvára. A retket megpucoljuk, negyedeljük. Egy serpeny
őben a vajat megolvasztjuk és a retekszeleteket közepes hőmérsékleten 3 perc alatt pároljuk puhára. Sózzuk, borssal hintsük meg.
A
levest a tejszínnel öntsük fel és röviden forraljuk fel. Az összeaprított rukkolát szórjuk bele és pürésítsük vagy turmixoljuk össze. Citromlével és szükség esetén sóval, borssal ízesítsük.
Tálaláskor külön tálkában kínáljuk a párolt retket, illetve további rukkola leveleket.
Tejszín helyett használhatunk joghurtot is, azzal egészségesebb! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése