péntek, május 28, 2021

Édesburgonya krémleves kókusztejjel

Mikor valami laktató és finomra vágyom, pont erről a levesről fantáziálok. Lehet, hogy nem igazán tavaszi-nyári étek, de ebben az esős, hűvös májusban igazán jól esik ez a testet-lelket melengető finomság. Ráadásul tiszta vegán, úgyhogy beleillik sokak étrendjébe.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg édesburgonya
1 csomag újhagyma
hüvelyknyi gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 ek földimogyoró olaj (alternatív repce-, vagy napraforgóolaj)
7,5 dl zöldség alaplé, esetleg víz
2,5 dl cukrozatlan kókusztej
marék friss koriander
1 kisebb, friss chilipaprika
4-5 dkg tisztított, sótlan, pirított földimogyoró
só, bors
Nagyon jó bele egy kisebb pohár kókuszjoghurt
Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk (nem kell túl apróra, úgyis turmixoljuk a végén). Az újhagymát megpucoljuk, a fehér részt finomabbra, a zöld részét durvábbra felkarikázzuk. A gyömbért és a fokhagymát lehámozzuk és finomra összevágjuk.
Az újhagyma fehér részét, a gyömbért és a fokhagymát egy leveses fazékban olajon megdinszteljük. Az édesburgonyát is beleszórjuk és rövid ideig együtt pirítjuk. Az alaplével (vízzel)  és a kókusztejjel felöntjük és 15 perc-ig alacsony h
őfokon, félig lefedve, rotyogtatjuk.
Közben a korandert megmossuk, a leveleket lecsipkedjük, a chilit kimagozzuk és felaprózzuk, a földmogyorót durvára összevágjuk.
Mikor az édesburgonya megpuhult, a levest egy kézi mixerrel, vagy turmixban pürésítjük. Sózzuk, borssal f
űszerezzük.
Tálaláskor kívánságra kókuszjoghurttal, koriander levéllel, az újhagyma zöld felvágott karikáival, chilivel és földimogyoróval megszórva tesszük tökéletessé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése