hétfő, december 20, 2021

Körtés göngyölt marhaszelet pikáns mártásban

Hónappal ezelőtt készítettem ezt a különleges finomságot, de már akkor elhatároztam, hogy Karácsony egyik napján ez kerül az asztalra, annyira odavaló. Igaz, kissé időigényes, de megéri! Valódi ínyencség, ünnepi főétel!

Hozzávalók 4 személyre:
1-2 szál sárgarépa
2 szárzeller
4-5 körte
4 vékonyra klopfolt marhaszelet (felsál,comb...)
2 ek dijoni mustár
3 fej hagyma
2 ek étolaj
1 ek s
űrített paradicsom
1 ek liszt
6 dl zöldség alaplé
10 dkg kékpenészes sajt
1 ek méz
2 ek vörösáfonya lekvár
só, bors
A süt
őt 180 fokra előmelegítjük (alsó/felső sütés). A répát, zellert megpucoljuk és hosszában/széltében, lehetőleg egyforma vékony csíkokra vágjuk. Egy körtét meghámozunk, negyedeljük (ha túl nagy nyolcadoljuk), a magházat eltávolítjuk.
A vékonyra kivert hússzeleteket egymás mellé helyezzük. Sóval, borssal megszórjuk, mustárral megkenjük és mindegyikre egyenl
ően elosztva, ráfektetjük a zöldség,- és körtehasábokat és szorosan feltekerjük. Konyhai kötöző zsineggel rögzítjük.
A hagymákat megpucoljuk, négyfelé vágjuk.
Az olajat egy pecsenyesüt
őben felforrósítjuk és a húsgöngyölegek minden oldalát körbe pirítjuk. Egy tálra kivesszük, melegen tartjuk.
A visszamaradt zsíron a hagymát röviden megkapatjuk, hozzákeverjük a s
űrített paradicsomot. Megszórjuk a liszttel, felöntjük az alaplével és felforraljuk.
Belehelyezzük a göngyölegeket és a süt
őben a közepes sínen, lefedve, kb. 90 percig pároljuk.
Közben a maradék 3 körtét negyedeljük/nyolcadoljuk és a magházat kivágjuk.
A körtéket is a szószba tesszük a hús mellé és még további 15 percig puhára pároljuk. (Ha ekkor a hús még kemény a körtét kivesszük és a roládokat tovább dinszteljük.)
Ha minden megpuhult, a göngyöleget és a körtéket kivesszük a szószból, melegen tartjuk.
A feldarabolt sajtból 7 dkg-ot a mézzel együtt a szószhoz keverünk. Sóval, borssal megszórjuk.
Visszahelyezzük a húsgöngyölegeket és a körtéket a szószba és röviden felmelegítjük.
Tálaláskor vörösáfonya lekvárt és a maradék sajtot kínáljuk hozzá. Krumplipürével az igazi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése