csütörtök, április 22, 2021

Tárkonyos fácán raguleves

Nem vagyok nagy vadétek szakértő, de kijelenthetem, hogy ez a leves, a nagybetűvel írt "Fácán raguleves". Az íze majdnem olyan lett, mint amilyent Nagykörűben ettünk barátaink asztalánál. A recept is tőlük való, meg persze a fácán is, hiszen itt a városban ilyen madarat nem igen kapunk puskavégre.
Köszönet Nekik, nagy élvezet volt!

Hozzávalók kb. 7-8 személyre:
2 db tisztított fácán
1 friss gyömbér (kb. 2x3 cm-es)
2
fej vöröshagyma
1 kisebb póréhagyma
3 szem szegfűszeg
10 szem fekete bors
2 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél


tetszés szerinti mennyiségű leveszöldség (én tettem bele 4 db sárgarépát, 2 db sárgaszínű sárgarépát, 2 db petrezselyemgyökeret, 1 db karalábét, 1/2  zellergumót)
2 marék szárított rókagomba
kacsazsír
1 tk szárított tárkony
2,5 dl zsíros tejföl
3 csapott ek liszt
1/2 citrom leve
1-2 tk mustár

A szárnyast alaposan lemossuk és kb. 4 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor felforr, lehabozzuk és takarékra kapcsoljuk.
Hozzáadjuk a gyömbért, a szegfűszeggel megtűzdelt egyik hagymát, a teatojásba zárt borst és fokhagymát, a pórét, babérlevelet, sót és fedő nélkül, gyöngyöztetve addig főzzük, míg a hús nagyon puha lesz. (A főzés vége felé félig fedve rátettem a fedőt.)
Közben a zöldségeket megpucoljuk, tetszés szerinti darabokra vágjuk/kockázzuk és a gombát beáztatjuk.
A levest finom szűrőn óvatosan leszűrjük, a fácánt kiemeljük, a húst lefejtjük a csontról és ízlés szerinti darabokra tépkedjük, vágjuk.
A maradék hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. Egy fazékban, amiben majd elfér az egész levesünk, kacsazsíron megpirítjuk.
Felöntjük a fácánlevessel, beleszórjuk
a leszűrt gombát, tárkonyt, a feldarabolt zöldségeket, forrásba hozzuk, majd alacsony lángon  addig főzzük, míg a zöldség is puha lesz.
Mikor megpuhult, a húst is beletesszük.
Egy tálban a tejfölhöz hozzáadjuk a lisztet és a mustárt, majd egy-két mer
őkanál forró leveslével simára keverjük (hőkiegylítés). Ezután óvatosan, folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a kész, forró levesünkbe, majd összeforraljuk (habarás).
Szükség szerint további sóval, citromlével ízesíthetjük.
Azon forrón tálaljuk mindenki kedvére!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése