Bár már igencsak kifelé vagyunk a télből, szerencsére még mindig kapható sütőtök szinte mindenhol. Ezt kihasználva (hattyúdalának is mondható) egy gyors, egyszerű felfújtban landolt egy adag tök néhány brokkoli rózsával egyetemben... A tetején szuper finom ropogósra sült a rámorzsolt kenyérbél, miközben az alatta megbúvó zöldségek és sonka selymesen elolvadnak a szánkban.
Hozzávalók 4 személyre:
3 ek vaj
1 nagyobb fej hagyma (megpucolva, vékony szeletekre vágva)
1-2 gerezd fokhagyma (megpucolva, vékony szeletekre vágva)
1 kisebb sütőtök (pl. sonkatök, pézsmatök), meghámozva, kimagozva, hosszanti hasábokra vágva
1 brokkoli, rózsáira szedve
1/4 tk őrölt szerecsendió
15 dkg szeletelt pármai sonka (prosciutto di Parma), vagy más, kedvünk szerint való sonka
2,5 dl tejszín
5 dkg friss kenyérbél
10 dkg karakteres hegyi sajt (pl. Comte, Gruyere...)
1 brokkoli, rózsáira szedve
1/4 tk őrölt szerecsendió
15 dkg szeletelt pármai sonka (prosciutto di Parma), vagy más, kedvünk szerint való sonka
2,5 dl tejszín
5 dkg friss kenyérbél
10 dkg karakteres hegyi sajt (pl. Comte, Gruyere...)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy felfújt formát (tepsit) vékonyan kivajazunk.
A brokkoli rózsákat enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük.
A brokkoli rózsákat enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük.
2 ek vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítunk és a hagymát a fokhagymával egyetemben kb. 4 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tök szeleteket, megszórjuk a szerecsendióval és 3-4 percig elősütjük. Sóval, borssal ízesítjük és a felfújt formába, vagy kisebb tepsibe simítjuk. Közé szórjuk a brokkoli rózsákat, betakarjuk a sonka szeletekkel és felöntjük a tejszínnel. A tetejére morzsoljuk a kenyérbelet, ráreszeljük a sajtot és vajdarabkákat szórunk rá.
A sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Azon melegében tálaljuk.
A sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Azon melegében tálaljuk.