szerda, szeptember 29, 2010

Minopolis, a gyerekek városa

A múlt szombaton egy nagyon jópofa dologba csöppentem. Keresztfiammal egy egész délutánt töltöttünk egy igazi, müködö, gyerekek számára létrehozott városban.
A bécsi Minopolis – az egyetlen ilyenfajta létesítmény Európában. 25 állomásán a gyerekek megtapasztalhatják a nagybetüs élet jellemzö helyzeteit, különbözö szakmákat próbálhatnak ki.
A városban az idelátogató 4-12 évesek fizetésért dolgozhatnak vagy szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amelyekért természetesen fizetniük kell. A felnöttek nem léphetnek be az állomásokra, ahol a dolgok történnek, csupán nagy üvegfalakon keresztül leshetik csemetéik szorgoskodását. Nekik két kávézó és padok sokasága nyújt kellemes pihenést, miközben a gyerköcök a különbözö aktív pontok között rohangásznak, hogy le ne maradjanak valamiröl. Gyerekek dolgoznak a boltokban, a rendörségen, a pékségben, a bankban, a kórházban és ök azok is, akik vásárolnak, jogosítványt szereznek, vagy fodrászkodnak.
A belépöket elsöre egy Raiffeisen Bank fogadja, ahol mindenki megkapja a kezdö apanázst, 100 Eurolino-t. A nap végén aztán a bankkontójára ráteheti a megmaradt pénzét és egy kontokivonatot kap bankkártyával, amivel aztán a legközelebbi látogatás alkalmával megint leveheti kontójáról ezt az összeget.
Rengeteg bolt, üzlet, üzem van . (A város két szinten helyezkedik el.) Az életszerüséget növeli, hogy a bank – Raiffeisen, a bolt – Billa, a pékség – Ströckl stb.
A polisz kivitelezése nagyon szép, sok érdekes aktivitással, és persze oktatási anyaggal.A tüzoltóságnál például részletesen elmesélik, hogy mit csinálnak a tüzoltók. Az elöadás végén a gyerekek teljes menetfelszerelésben kivonulnak (szirénázó tüzoltóautóval!) az “esethez” és fecskendövel eloltják a tüzet. A tüz persze nem igazi, de a víz igen. Mondanom sem kell, ez az egyik legnagyobb érdeklödést kiváltó állomás.
A tisztasági vállalatnál szemetesautóval begyüjtik a szemetet a kitett szemetesládákból, majd utána szétválogatják papírra, fémre, bio-ra stb.
Az orvosnál gyerekeket gondoznak, ápolnak.
A jogosítvány megszerzését szemvizsgálat elözi meg, amit a kórházban szintén gyerekek végeznek el, csak ezután mehet a delikvens a tanpályára. Akinek megvan jogosítványa, vezetheti a szemetes autót. Az üzletek ajtaján olvasható, hol, milyen állásra keresnek munkaeröt és a munkaerö kiközvetítönél is lehet érdeklödni. Az újságnál (Kurir) például közvélemény kutatót és újságárust. A pékségben süteményt sütnek és persze a végeredményt is a kicsinyek eszik meg.
A fodrászatból mindenki más színü hajjal jön ki (!), a pizzás sláger szakma, az építkezésen pedig a jövö építésze rakja a téglát (müanyag) és daruzik.
Egyik kedvencünk a Billa bevásárló bolt volt. A vásárló bevásárol, (az eladó adja a péksüteményt, felvágottat, a többi a polcokról elvehetö), a pénztáros blokkolja az árut (van nyomtatott blokk és vonalkód olvasó(!)), majd elveszi a pénz (esetleg visszaad), az árufeltöltö pedig mindent visszapakol. A vásárló fizet a pénzével, a pénztáros, az eladó és az árufeltöltö fizetséget kap munkájáért.
Érdekes volt látni, hogy a gyerekek mennyire komolyan vették a feladatokat. Hihetetlen volt, hogy a városhoz tartozó felnött játékosok is mennyi odaadással tették a dolgukat, minden eröltetéstöl mentesen .
Összesen vagy hat óra vég nélküli akcióban volt részünk és mondhatom, mindketten teljesen lefáradtunk a sok élménytöl és rohangászástól. Nagyon sajnáltam, hogy lányaim még nem élvezhették ezt a tényleg szórakoztató-okító “találmányt”. De talán majd az unokák…
A Minopolis Bécsben a Cineplexx központban található a Reichsbrücke mellett.
www.minopolis.at

10 megjegyzés:

 1. Nagyon köszönöm h leírtad mindezt Notburga, különben talán sosem tudnánk erről a kezdeményezésről. Nagyon tetszik! Sokat segíthet a pályaválasztásban, és tetszik, hogy nem a "pénz beszél" szakmákra irányítja a figyelmet. Örülök h olvashattam, mesélek majd erről másoknak is:)

  VálaszTörlés
 2. Tényleg, nagyon tetszett. A párommal teljesen el voltunk ájulva töle. Nem is értem, miért nincs még otthon ilyesmi.

  VálaszTörlés
 3. De Jó lehetett! Köszönöm hogy írtál erről, még nem is hallottam ilyesmiről. A lányaim is biztosan nagyon élveznék! Kár hogy itt nincs. Igazi jó szórakozás, és még tanít is közben.
  És a képek is szuperek lettek.
  Ja igen, az biztos ahol a vizzel lehet szórakozni az a legmenőbb. Tűzoltónak lenni valőszinű minden gyerek szeretne! Micsoda egy jó ötlet!

  VálaszTörlés
 4. Igen, mi is sajnáltuk, hogy csak most szereztünk erröl a tényleg nagyon szuper dologról tudomást. Az én lányaim is nagyon élvezték volna anno...

  VálaszTörlés
 5. Ez valami fantasztikus ötlet! Még sosem hallottam hasonlóról sem, pedig több ilyen kellene! :)

  VálaszTörlés
 6. Tányleg, én sem értem, miért nincs ilyen máshol. A szponzoroknak ez egy egy szuper hirdetés lenne...

  VálaszTörlés
 7. A tanítványaimmal nyolcadikban német órán tanulunk erről a "városról". Már akkor felkeltette az érdeklődésemet. Most azt vettem a fejembe, hogy tavasszal vagy nyáron el kellene a negyedikeseimet ide vinni. Most morfondírozok a mikéntről.

  Én nem álmodozom arról, hogy ilyen valaha nálunk is lesz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképpen tegyék meg a látogatást! Még nekünk, felnötteknek is maradandó élmény!

   Törlés
 8. Hali.

  Van ilyen itthon is, igaz kevesebb munkahellyel:
  http://www.mini.city.hu/
  De a gyermekek tényleg nagyon élvezik.
  A.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper, ezt nem is tudtam. Tényleg egy nagy dzsembori a srácoknak...

   Törlés