csütörtök, január 24, 2019

Vörös curry süllővel

A halfogyasztás elég megosztó, általában valaki vagy szereti a halat, vagy nem.  A többség gyerekkorában a halászlével és a rántott ponttyal találkozott, ám azzal is csak Karácsonykor. 
Sajnos, még mindig igencsak hátul kullogunk a nemzetek egy főre jutó évi halfogyasztását összegző listákon.
A változatos, egészséges étrendbe mindenképpen beletartozik a rendszeres halfogyasztás is.
Én most ennek jegyében készítettem ezt a finomságot, ami igazán sikeres fogásnak bizonyult, úgyhogy felkerült a kedvencek listájára.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg fogas (süllő), filézett, darabokra vágva
1-2 ek olívaolaj a hal sütéséhez
1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
1/2 hüvelykujjnyi gyömbér, tisztítva, vékonyra felaprítva
1 kalifornia piros paprika, feldarabolva
1 kisebb banán
2 tk currypor
1/8 l ananászlé
1/4 l paradicsomlé
1/4 l zöldség alaplé
só, bors, koriander
 2 ek földimogyoró-, vagy szezámolaj
15 dkg zöldbab (blansírozott)
1-2 szálzeller
A curry-hez a hagymát és a gyömbért a forró olajban üvegesre pároljuk. Megszórjuk a curry-porral és alacsony hőfokon kissé összepirítjuk. A paprika darabokat és a felkarikázott banánt hozzákeverjük, pár percig együtt főzzük, majd felöntjük az ananász-, paradicsomlével és a zöldség alaplével. Felforraljuk, sózzuk, borssal, korianderrel megszórjuk. 
Kézi mixerrel pürésítjük és egy szűrön átpasszírozzuk (szükség esetén lehet még további banánnal sűríteni).
A szárzellert vékonyan, hosszában felszeleteljük, enyhén sós vízben roppanósra előfőzzük. Nagyon hideg vízzel leöblítjük, vagy jégbe dobjuk (ez megakadályozza a túlpuhulást, megőrzi az élénk színt).
A földimogyoró-, vagy szezámolajban kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, néhányszor átkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük.
A haldarabok mindkét oldalát közepes hőmérsékletű olívaolajon megsütjük. (Ne túl sokáig. Jó, ha a filészeletek közepéből a nedvesség nem távozik teljesen el és kissé "üveges" marad.)
A megsült halszeleteket előmelegített tányérra szedjük.
Leöntjük a curry-vel, hozzászedünk a zelleres zöldbabból és azonmód tálaljuk.
Friss korianderlevéllel megszórhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése