csütörtök, január 17, 2019

Ököruszályleves

Tudom-tudom, ezt már minden valamirevaló háziasszony elkészítette legalább egyszer, de én eddig még nem raktam fel, ezért aztán most posztolom, hogy a család jövő generációjának itt is meglegyen, ne csak a nagyi kockás füzetében...
A napokban hozzájutottam egy jó adag marha(ökör)farokhoz, nem volt kérdés, mi legyen vele. Mivel ragut gyakrabban főzök belőle és a római figurát inkább ünnepekre tartogatom, az oxtail soup, vagyis az ököruszályleves mellett döntöttem, ha már úgyis volt időm. Így a leszűrt zöldséggel és kifőzött házi lúdgége tésztával kiadós ebédre volt kilátás.
Egy nappal a fogyasztás előtt készítettem el, hogy tökéletesen zsírtalanítani tudjam. (Éjjel a teraszon dermedezett a hidegben.) Nem is kellett utána más csak egy kis tejben sült rétes és tökéletes ebédnek néztünk elébe.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg ökörfarok (hentessel felszeleteltetve)
30 dkg vegyes zöldség (sárga,- és fehérrépa, zeller...)
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1,5 l csontleves, vagy víz
1/2 dl konyak
8-10 szem egész, fekete bors
darabka gyömbér (én fél hüvelykujjnyit tettem bele)
csipet őrölt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
2 ek zsiradék
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát negyedeljük, a pórét ujjnyi darabokra vágjuk. Egy tepsit kikenünk a zsiradékkal, belehelyezzük a húst, a zöldségeket a hagymákkal. Megkeverjük, hogy mindenhol legyen rajtuk zsiradék. Kissé sózzuk, ráreszelünk a szerecsendióból és pirulásig sütjük (ez kb. 1/2 óra).
Ezután egy nagyobb fazékba átszedjük a tepsi egész tartalmát és  felöntjük vízzel (csontlevessel). Egy teatojásba vagy teászacskóba beletesszük a borst, megtisztított fokhagymát, gyömbért és belelógatjuk a levesbe.
Felforraljuk (közben leszedjük egy kanállal a közben keletkező habot), majd mérsékeljük a hőmérsékletet és lassú göngyöztetéssel hosszú órákon keresztül puhára főzzük. (Nekem 4 óra kellett...)
A húsdarabokat óvatosan kiemeljük, melegen tartjuk. A levest sűrű szűrőn leszűrjük (a zöldséget, aki szereti, eheti a leves mellé, külön tálkába rakjuk). A teatojást eltávolítjuk. A húst visszarakjuk a levesbe, majd éjjelre hidegre tesszük, hogy a zsiradék kimerevedjen rajta. Így másnap egy szűrőkanállal könnyűszerrel leszedhetjük. (Ha valaki nem akar másnapig várni a zsírtalanítással, akkor nagy részét kanállal lemeri, a maradékot pedig papírtörlővel felitatja.)
A levest a zsírtalanítás után felforrósítjuk, belelöttyintjük a konyakot, szükség szerint sózzuk és a zöldséggel, illetve a vízben kifőtt tésztával tálaljuk. Nagyon különleges, igazi ínyencség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése