csütörtök, január 03, 2019

Narancsos sárgarépa-krémleves

Leves, ami mindenkit kellemesen felmelegít!
Karácsonyra került az asztalra ezt a többszörösen sikeres leves. Először is semmi fakszni, teljesen komlikációmentes. Pikk-pakk és kész, mert hiszen ki akar órákat a konyhában tölteni ilyenkor? Továbbá, igazi kulináris élvezet, amit a sárgarépa legnagyobb ellenlábasai is örömmel kanalaznak majd.
Biztosan helyet lehet szorítani ennek a nagyszerű új fogásnak bármelyik ünnepi menűsorban. Tessék kipróbálni!
Hozzávalók 7-8 személyre:
20 dkg lisztes krumpli
40 dkg sárgarépa
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor kakukkfű
2 bio narancs
3 ek olívaolaj
1,5 l zöldség alaplé
só, bors
csipet őrölt szerecsendió
2 ek cukor
2,5 dl tejszín
Legjobb egy nappal a feltálalás előtt elkészíteni, így az ízek alaposabban összeérnek.
A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk, feldaraboljuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, a kakukkfüvet csokorba kötjük konyhai zsineggel. 
Egy narancsot forró víz alatt alaposan lemosunk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük, majd mind a két narancs levét kinyomjuk.
Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és a hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzádobjuk a répa- és krumpli darabokat, a kakukkfű csokrot és felöntjük a narancs- és zöldséglével. Forralásig hevítjük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 percig főzzük.
Kissé hűlni hagyjuk, a kakukkfüvet eltávolítjuk. Pürésítjük (ha túl sűrű, hígítsuk még zöldséglével, vagy vízzel), sózzuk, borssal, szerecsendióval megszórjuk. Belekeverjük a lereszelt narancshéjat és a cukrot.
Közvetlen a tálalás előtt felforrósítjuk, belekeverjük a tejszínt és kívánságra további kakukkfűlevelekkel megszórhatjuk. Frissen pirított toastkenyér dukál hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése