Mivelhogy azért igyekszem a "mindent a maga idejében"szlogen szerint főzni, most a cékla került terítékre. Naranccsal, gyömbérrel és persze, sárgarépával.
Az izgalommal belecsempészett kevéske málnaecet, pedig nagy meglepetésemre, tökéletes harmóniával simult bele az elkészült műbe...
Hozzávalók 4 személyre:
2 ek vaj
1 ek olívaolaj
ujjnyi friss gyömbér
4-5 kisebb, vagy 2 nagyobb répa
2 kk cukor
50 dkg főtt cékla
1 nagy narancs kifacsart leve
só, bors
tejföl, esetleg író, mozzarella
A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, vagy nagyon apróra összevágjuk. A répát, céklát megpucoljuk, felkarikázzuk, illetve felkockázzuk.
1 ek vajat és olajat egy fazékban felforrósítunk és a gyömbért beleszórjuk. Közepes lángon, kevergetve, illatozásig pároljuk, pirítjuk.
Beleszórjuk a répakarikákat, meghintjük 1 kk cukorral, kevés sóval.
Kicsit hagyjuk, hogy közepes lángon a cukor karamellizálódjon, akkor hozzádobjuk a cékla 3/4 részét.
Pár percig pirítjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ízlés szerint megborsozzuk, majd fedő alatt, kis lángon főzzük (kb. 15 perc).
Levesszük a lángról, botmixerrel, vagy turmixban pürésítjük és hozzáöntjük a narancslevet.
A belevalóhoz egy serpenyőben a maradék vajat felforrósítjuk és beletesszük a félretett, 1/4 rész céklát. Kevés cukrot szórunk rá, hagyjuk kissé karamellizálódni.
Mikor ez megtörtént, rálöttyintünk egy kevéske különleges ecetet (balzsam, málna, szilva, stb.). Pár percig kevergetjük, majd külön tálkába tesszük.
Tálaláskor a selymes, forró leveshez külön kínáljuk a céklabetétet és külön kívánságra tejfölt, vagy írót. Esetleg szórhatunk rá ropogós levesgyöngyöt is, vagy mini mozzarellát.
Nagyon finom!