Réka lányom különlegesen ínyenc receptje, ami nem annyira a hozzávalók, de kölcsönös egymásra hatásuk miatt, rendkívül finomnak mondható. Mást nem is írok, tessék kipróbálni...
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg spárga
2 ek olívaolaj
3 salottahagyma
30 dkg risotto rizs
2 dl száraz fehérbor
só, bors
1 doboz creme fraiche (alternatív zsíros tejföl)
5 dkg vaj
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
A spárgát meghámozzuk és a héját 1 1/2 l vízben megfőzzük (15-20 perc). Leszűrjük és a levet felforraljuk.
Közben a megtisztított, apróra vágott salotta hagymát forró olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a rizst. Hagyjuk, hogy kissé üvegesre párolódjanak a szemek. Hozzákeverjük a 2-3 cm-esre felaprózott spárgát, majd felöntjük a fehér borral.
Annyi leszűrt spárgalét adunk hozzá, hogy éppen befedje a risottot. Jól összekeverjük és fedő alatt lassú tűzön főzzük. Gyakran kevergetjük és mindig öntünk hozzá a spárgaléből, amit a rizs szép lassan magába szív.
Mikor a rizs és a spárga megfőtt (kb. 20 perc) hozzákeverjük a creme fraichet (tejfölt), vajat, sózzuk, borssal megszórjuk és belekeverjük a parmezánt.
Tálaláskor további sajtforgácsokkal szórhatjuk meg.
Nagy élmény minden tavasz kezdetekor...