péntek, május 29, 2020

Eper-spárga saláta dióval, fetával

Ez az a saláta, ami nagyon, de nagyon finom, ám, hogy mikor tudja az ember a hozzávalókat megvenni, az már igazán az évszak (időjárás) és az ember ügyességének függvénye. Ugyanis, általában, mikor a spárgának hazánkban szerzonja van, az eper még nem érik. Amikor meg az eper érik, a spárga már régen a múlté. Így aztán, kénytelen az ember lánya nem hazai eperhez nyúlni, ami nem mindig napérett, édes. Most viszont, talán a Covid19 járványnak köszönhetően (éttermek még nagyon szolíd létszámban látogathatók, hotelek zárva), nálunk az élelmiszerboltokban sokkal szebb és minőségileg jobb gyümölcsök, zöldségek kaphatók. Így jutottam a spárgaszezon kellős közepén édes, érett eperhez is. Könnyű, finom, egészséges, üdítő vacsora lett belőle...
Hozzávalók 3-4 személyre:
25 dkg fehér spárga
25 dkg zöld spárga
1 ek repceolaj
só 
15 dkg  rukkola saláta
35 dkg eper
1 ek dióolaj
1 ek fehér balzsamecet, vagy fehér borecet (aceto balsamico bianco)
bors
1 ek joghurt
1-2 marék dióbél
10 dkg fetasajt
Mindkét spárgafajtát megtisztítjuk, az alsó fás részt eltávolítjuk, és éles késsel a fehér spárgát vékonyan meghámozzuk (a zöld spárgánál ez nem szükséges, ha friss). Kb. 2 cm-es darabokra felvágjuk.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és a spárgát közepes hőmérsékleten kissé megpirítjuk, enyhén sózzuk, valamennyi vízzel felöntjük. Fedő alatt 6-8 percig pároljuk. Leszűrjük és hűlni hagyjuk.
A rukkolát megtisztítjuk, hosszú szárát lecsipkedjük,  megmossuk, alaposan leszárítjuk.
Az epret lecsumázzuk, megmossuk és a salátához 20 dkg-ot, nagyságuktól függően, megfelezünk, illetve negyedelünk.
Az öntethez a maradék epret (15 dkg) 2-3 ek vízzel, dióolajjal, balzsamecettel pürésítjük. Sózzuk, borssal ízesítjük és a joghurtot belekeverjük.
A dióbelet  durvára összevágjuk és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
A rukkolát egy nagy salátástálon elrendezzük, a spárgát és az epret ráhelyezzük. Megszórjuk az elmorzsolt fetával és a kihűlt pirított dióval.
Tálaláskor az dresszinggel megöntözzük, baguettet kínálhatunk hozzá. 
Igazi élmény bármely időben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése