hétfő, május 18, 2020

Spätzle al limone, avagy citromos sváb nudli

Egy nagyon gyors és egyszerű ebédnek indult, ami végül is sokáig emlékezetes marad, annyira ott volt a helyén... 
A tésztája talán kissé idegennek tűnhet, de hamar kedvencé válhat.
Ez az un. spätzle tészta (mondhatjuk talán nudlinak) hagyományos sváb étel. Készen is lehet vásárolni, illetve otthon is könnyen elkészíthető (lásd a Käsespätzle, sajtos nokedli receptemnél). Alapanyaga a nokedlihez hasonlóan liszt, tojás, só és víz, azonban több tojás kell bele és többnyire durumbúzalisztből készítik, amitől nemcsak állaga, hanem íze is más lesz. A nyúlós tésztát a forrásban lévő vízbe kell szaggatni, amelyhez egy speciális eszköz is rendelkezésre áll, azonban ezt helyettesíthetjük egy nokedli-szaggatóval, vagy egyszerűen egy éles késsel a vágódeszkáról beleszaggatjuk. A tészta alakja változatos lehet, elkészíthetjük vastag vagy vékony, hosszú vagy rövid formában is.
Hozzávalók 3-4 személyre:
30-35 dkg készen vett un. Eierspätzle (4 tojásos durum száraztészta, időnként a Lidl-ben kapható), esetleg más, legalább 4 tojásos, kész tésztaféleség
4 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 bio citrom lereszelt héja, kifacsart leve
1 piros chilipaprika
2,5 dl tejszín
5 dkg reszelt parmezán sajt+valamennyi a tálaláshoz
só, bors
A fokhagymát megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük. A chili paprikát félbevágjuk, az ereiket kivágjuk, húsát felaprítjuk. 
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.  
A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, belekeverjük a fokhagymát és chilit, majd állandóan kevergetve kissé megpirítjuk. (Ne sokáig, különben megkeseredik!) Felöntjük a tejszínnel, pár percig főzzük, belekeverjük a parmezánt és a citromhéjat. 
Hozzáöntjük a kifőtt tésztát, összekeverjük és ízesítjük a citrom levével, sóval, borssal. 
Tálaláskor megszórhatjuk további parmezánnal és friss zöldsalátát kínálhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése